Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας το αλεύρι βρώμης σε σύγκριση με το κανονικό αλεύρι και γιατί πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας.
Τα οφέλη για την υγεία μας το αλεύρι βρώμης σε σύγκριση με το κανονικό αλεύρι και όλοι οι λόγοι για να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Αναλυτικά πως συμβάλει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Τα τελευταία χρόνια η βρώμη έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Είτε την απολαμβάνουμε σε porridgeείτε μέσα σε γλυκά σαν νιφάδες ή σαν αλεύρι, είναι νόστιμη, θρεπτική και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.
Το αλεύρι βρώμης λοιπόν είναι από τις πιο υγιεινές συνήθειες και θα σας δείξουμε όλα τα οφέλη που έχει για την υγεία μας. Μάλιστα θα το συγκρίνουμε με το κλασικό αλεύρι για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τί πρέπει και οφείλουμε να επιλέξουμε. Διαβάστε παρακάτω:
Αλεύρι βρώμης – Τα οφέλη στην υγεία μας
Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα σε διαλυτές ίνες που ονομάζονται βήτα – γλυκάνες. Υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία που έχουν συνδεθεί με τις διαλυτές φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας μείωσης της χοληστερόλης και σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα.
Επίσης το αλεύρι βρώμης είναι πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνης Β. Αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, τον ενεργειακό μεταβολισμό και τη γενική υγεία.
Αλεύρι βρώμης ή κανονικό αλεύρι;
Το αλεύρι βρώμης είναι πιο υγιεινό από το κανονικό διότι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Έτσι διατηρεί όλες τις ίνες και τα θρεπτικά συστατικά του. Από την άλλη μεριά το αλεύρι σίτου περνά από μία διαδικασία εξευγενισμού με την οποία χάνει πολλά από τα θρεπτικά του στοιχεία και αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη.
Το διατροφικό προφίλ που έχει το αλεύρι βρώμης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα και είναι σημαντικό να διαβάζετε τα συστατικά στη συσκευασία. Έτσι θα επαληθεύσετε ότι περιέχει μόνο αλεσμένες νιφάδες βρώμης και όχι μείγμα ζάχαρης και άλλων συστατικών.
Η διαδικασία παρασκευής αλευριού στο σπίτι είναι επίσης πολύ απλή: Απλά πρέπει να χτυπήσετε τη βρώμη σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Για μελλοντική χρήση, αποθηκεύστε το σπιτικό αλεύρι βρώμης σε αεροστεγές δοχείο.

Οφέλη για την υγεία του αλευριού βρώμης
Το αλεύρι βρώμης είναι πράγματι υψηλό σε θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία. Η βρώμη περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες , μέταλλα και υγιή λίπη, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του καρδιαγγειακού και του μυοσκελετικού συστήματος.
Η βρώμη περιέχει αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τη διατήρηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας και την προαγωγή της υγείας του εντέρου.
Για να αποκτήσετε αυτά τα θρεπτικά οφέλη, επιλέξτε αλεύρι βρώμης καλής ποιότητας, καθώς μπορεί να υπάρχουν στην αγορά μείγματα που περιέχουν ζάχαρη.
6 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη
Διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι περιέχει μόνο ένα συστατικό: νιφάδες βρώμης ολικής αλέσεως. Το αλεύρι βρώμης ολικής αλέσεως διατηρεί όλα τα μέρη που αποτελούν τη βρώμη, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού.
Η βρώμη ολικής αλέσεως είναι μέρος της ομάδας μακροθρεπτικών συστατικών που είναι γνωστή ως υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος επειδή διασπώνται σε μικρά μόρια γλυκόζης όταν μεταβολίζονται.
Η ελεύθερη γλυκόζη στο αίμα είναι το απαραίτητο καύσιμο για να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και τα συστήματα του σώματός σας να λειτουργήσουν σωστά.
Καθημερινά τρώμε ζυμαρικά, τυρί και σοκολάτα με υπολείμματα κατσαρίδας- “Είναι προτιμότερο από τα φυτοφάρμακα”, τονίζουν οι επιστήμονες
Το πλεονέκτημα των υδατανθράκων ολικής αλέσεως είναι ότι περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη τους. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τη βρώμη και η γλυκόζη δεν απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος πολύ γρήγορα.
Αντίθετα, όταν οι υδατάνθρακες εξευγενίζονται όπως το κανονικό αλεύρι σίτου, η γλυκόζη αυξάνεται απότομα στο αίμα σας, προκαλώντας αυξημένη απόκριση ινσουλίνης.
Η βρώμη μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία με διάφορους τρόπους, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης, στον έλεγχο της ήπιας ή οριακής υπέρτασης και στην προστασία της καρδιάς χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.
Πιθανά μειονεκτήματα του αλευριού βρώμης
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται υγιεινή τροφή, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Λάβετε υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες.
Η βρώμη είναι ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη, αλλά τις περισσότερες φορές, υφίσταται επεξεργασία σε μέρη όπου επεξεργάζονται άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι ή η σίκαλη, που περιέχουν γλουτένη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του αλευριού, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Οι ίνες στο αλεύρι βρώμης, ιδιαίτερα οι διαλυτές ίνες όπως η βήτα-γλυκάνη , μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια σε ορισμένα άτομα.
Η διαιτολόγος Caroline Thomason μας συστήνει τα σνακς που θα μας εξαφανίσουν το κοιλιακό λίπος
Εάν η ενόχληση επιμένει, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Για τα άτομα με παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή οποιαδήποτε γαστρεντερική παθολογία που προκαλεί φλεγμονή δεν πρέπει να καταναλώνουν αλεύρι βρώμης καθώς τα συμπτώματά τους μπορεί να επιδεινωθούν όταν καταναλώνουν αυτό το προϊόν.
Αν ψάχνετε για επιλογές τροφίμων που έχουν οφέλη για την υγεία επειδή αντιμετωπίζετε προβλήματα με το σάκχαρο ή την αρτηριακή σας πίεση, το αλεύρι βρώμης μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κανονικό αλεύρι με σπιτικό αλεύρι βρώμης, αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι καρύδας ή αλεύρι ρεβιθιού. Αυτές είναι όλες επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά που θα φέρουν μια καλύτερη ισορροπία στη διατροφή σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διατροφή και το fitness στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.