τσάι ιβίσκου-υψηλή-αρτηριακή πίεση-γιατροσόφι-

Αυτό το τσάι είναι σωστό γιατροσόφι, αφού μπορεί να σου ρίξει την υψηλή αρτηριακή πίεση και πρέπει να το δοκιμάσετε!

Για την αρτηριακή πίεση έχουν βγει ειδικά φάρμακα που τα παίρνουμε όταν χρειάζεται. Παρόλα αυτά σε μερικές περιπτώσεις μας πέφτει η πίεση χωρίς όμως να έχουμε κάποιο πρόβλημα που να χρήζει φαρμάκων. Μπορεί επειδή εξαντληθήκαμε σωματικά ή ψυχικά ή επειδή δεν φάγαμε πολύ αλάτι τις τελευταίες μέρες.

Αφήστε κάτω το αλάτι, γιατί κάνει κατακρατήσεις και δεν είμαστε για τέτοια και πιάστε ένα ποτήρι με ζεστό και θρεπτικό τσάι ιβίσκου. Φαίνεται πως το τσάι ιβίσκου είναι σε θέση να ρίξει την υψηλή αρτηριακή πίεση κι εμείς θα μάθουμε σήμερα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες αφού αποτελεί γνωστό γιατροσόφι. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται κυρίως από τον όγκο του αίματος που ωθείται από την καρδιά προς στις αρτηρίες. Δηλαδή, αν η πίεση είναι υψηλή και ο όγκος του αίματος είναι μικρός η πίεση είναι πιο χαμηλή από την φυσιολογική τιμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φυσιολογικές τιμές σε κάθε άνθρωπο αλλάζουν κατά την διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα το πρωί έχουμε υψηλότερη πίεση, στην συνέχεια σταθεροποιείται και υπό φυσιολογικές συνθήκες πέφτει το βράδυ.

Κατά την διάρκεια του ύπνου επίσης, η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Τον Χειμώνα, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται ενώ το Καλοκαίρι πέφτει, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Φυσικά, η μη ρυθμισμένη αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία των οργάνων, όταν η μη ρύθμισή της είναι μακροχρόνια.

Δείτε ακόμα Τα λάθη που κάνουμε όταν μετράμε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι

Έτσι μπορεί να εκδηλώσουμε παθήσεις που αφορούν την καρδιά όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος του εγκεφάλου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφρική ανεπάρκεια και άλλες παθήσεις.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Οι ιδανικές τιμές της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να είναι κάτω από 120/80 mmHg.  Όσοι έχουν συστολική 130-139 mmHg και διαστολική μεταξύ 85-90 mmHg πρέπει να παρακολουθούν συχνά την πίεσή τους καταγράφοντάς την καθημερινά σε ένα τετράδιο προκειμένου να τη συγκρίνουν.

Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στην προϋπέρταση που σημαίνει ότι αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε υπέρταση.

Οποιαδήποτε τιμή της συστολικής αρτηριακής πίεσης άνω του 140 και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση και είναι καλό να απευθυνθείτε άμεσα σε ένα γιατρό για την έγκαιρη ρύθμισή της.

τσάι ιβίσκου-υψηλή-αρτηριακή πίεση-γιατροσόφι-

Photo via: vita.gr

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ιβίσκου

Ο ιβίσκος είναι γνωστό γιατροσόφι στα νησιά του Ειρηνικού και το λουλούδι του είναι βρώσιμο. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών αλλά και του δέρματος ενώ στην βιομηχανία των τροφίμων τον βρίσκουμε με την μορφή τσαγιού ή σαν συστατικό κάποιων χυμών.

Το τσάι ιβίσκου προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία που περιλαμβάνουν την καταπολέμηση των βακτηρίων, την μείωση του επιπέδου του λίπους στο σώμα αλλά και την πρόληψη μερικών τύπων καρκίνου. Το τσάι ιβίσκου σύμφωνα με δημοσίευμα της mirror.co.uk, μπορεί να μειώσει επίσης την αρτηριακή πίεση σε μόλις 1 ώρα.

Μάλιστα έρευνα του Tufts, έβγαλε το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέχρι και τριών φλιτζανιών τσάι ιβίσκου την ημέρα, συνέβαλε σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή placebo.

Δείτε ακόμα Πρέπει να το διαβάσετε: μόνο 5 λεπτά για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα!

Ο ιβίσκος έχει αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά και αποδειχθήκε ότι αυτά τα συστατικά απορροφώνται μέσω του αίματος και δρουν ακόμη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι η πτώση της αρτηριακής πίεσης στους συμμετέχοντες άγγιξε μέχρι και τις 6 μονάδες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Μια πτώση πέντε μονάδων μπορεί να οδηγήσει σε 14% λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο, 9% λιγότερες θανατηφόρες καρδιακές προσβολές και 7% λιγότερους θανάτους συνολικά κάθε χρόνο.

Το τσάι ιβίσκου μπορεί, επίσης να μειώσει τα επίπεδα του λίπους στο αίμα, να βελτιώσει την υγεία του ήπατος, να ενισχύσει την απώλεια βάρους, να συμβάλει στην πρόληψη εμφάνισης μερικών τύπου καρκίνων και να καταπολεμήσει τα βακτήρια.

τσάι ιβίσκου-υψηλή-αρτηριακή πίεση-γιατροσόφι-

Photo via: olivemagazine.gr

Οι κίνδυνοι της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 πάσχουν από οστεοπόρωση και στους ηλικιωμένους δε εμφανίζεται μετά τα 70.

Μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο Hypertension Scientific Sessions 2022 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είπε ότι μπορεί να εμφανιστεί οστική απώλεια και οστική βλάβη η οποία σχετίζεται με την οστεοπόρωση για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και εξέτασε την πιθανή σχέση της υπέρτασης με την οστεοπόρωση. Οι ερευνητές λοιπόν συνέκριναν νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση και ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έπασχαν από υπέρταση.

Δείτε ακόμα Μειώστε την υπέρταση και την υψηλή αρτηριακή πίεση μόνοι σας στο σπίτι!

Σε ανθρώπινη ηλικία αντιστοιχεί στα 20-30 χρονών όσων αφορά τα νεαρά ποντίκια ενώ 47-56 όσων αφορά τα γηραιότερα.  Η υπέρταση στα νεαρά ποντίκια επηρέαζε τη διαδικασία αναγέννησης των οστών προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης απώλειας οστικού ιστού και της διατήρησης ή της αύξησής του κατά συνέπεια τα οστά γίνονταν πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε οστεοπόρωση και κατάγματα.

Διαπιστώθηκε επίσης μείωση κατά 18% του πάχους του σπογγώδους δοκιδωτού οστού που βρίσκεται στο άκρο των μακρών οστών, όπως οι μηροί και η σπονδυλική στήλη, και μείωση κατά 34% της εκτιμώμενης δύναμης αστοχίας, η οποία είναι η ικανότητα των οστών να αντέχουν σε διαφορετικούς τύπους δύναμης.

τσάι ιβίσκου-υψηλή-αρτηριακή πίεση-γιατροσόφι-

Photo via: bahar.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close