Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Παράσιτα στο σώμα: Τι είναι τα παράσιτα στο σώμα, ποια είδη υπάρχουν τί συμπτώματα έχουν τα εντερικά παράσιτα εικόνες για να τα αναγνωρίσετε, τί προκαλούν και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό.

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να έχει παράσιτα. Μάλιστα αυτά τα παράσιτα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραίοτητα. Στο σημερινό άρθρο θα σας δείξουμε τι είναι τα παράσιτα, τα συμπτώματα και πως μπορούμε να τα διώξουμε με φυσικό τρόπο. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για τα παράσιτα στο σώμα

Το παράσιτο είναι ζωντανό όν που ζει σε βάρος άλλου ζωντανού οργανισμού, που χαρακτηρίζεται ξενιστής. Τα παράσιτα παίρνουν και χρησιμοποιούν τα θρεπτικά συστατικά από τον ξενιστή και με αυτό τον τρόπο τον βλάπτουν.

Τα παράσιτα παίρνουν πολλές διαφορετικές μορφές και μπορούν να ευδοκιμούν σε όλο το σώμα. Κυρίως όμως ζουν στο ανθρώπινο έντερο.Τα πιο γνωστά παράσιτα που προσβάλλουν το ανθρώπινο σώμα είναι οι ασκαρίδες, η ταινία και τα αγκυλόστομα.

Τα παράσιτα μπορούν να έχουν πολλά και διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και φυσικά μπορούν να προκαλέσουν πολλά και διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Δείτε ακόμα Έχεις ανεβασμένη πίεση; Αυτό το τσάι θα σε βοηθήσει να την κατεβάσεις

Μερικά παράσιτα καταναλώνουν τροφές που υπάρχουν στο στομάχι σας και σας αφήνουν πεινασμένους μετά από κάθε γεύμα. Αυτό φυσικά μπορεί να σας κάνει να χάνετε βάρος και να έχετε συνεχώς αυξημένη όρεξη.

Μερικά άλλα παράσιτα τρέγονται από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια και προκαλούν αναιμία. Τέλος υπάρχουν παράσιτα που γεννούν αυγά μέσα σας και προκαλούν φαγούρα, δερματικούς ερεθισμούς και αϋπνίες.

Πώς κολλάμε παράσιτα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κολλήσουμε ένα παράσιτα. Ο πρώτος είναι να εισέλθουν τα παράσιτα στο σώμα μέσω μολυσμένων τροφών ή νερού. Το κρέας που δεν μαγειρεύτηκε καλά είναι ο πιο συχνός τρόπος που κολλάμε παράσιτα ή αν πιούμε μολυσμένο νερό από λίμνες και ρυάκια.

Επίσης τα ακαθάριστα και μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να έχουν παράσιτα που αν τα φάμε, να μεταφερθούν στο σώμα μας. Ένα άτομο που μπορεί να μολυνθεί με παράσιτο και να το μεταδώσει και σε άλλον.

Για παράδειγμα αν έχετε παράσιτα και δεν πλένετε τακτικά τα χέριά σας μετά την τουαλέτα τότε μπορείτε να το μεταδώσετε. Επίσης μπορεί να κολλήσετε παράσιτα και από τα ζώα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι επίσης ακόμη ένας τρόπος, αφού υπάρχουν επικίνδυνα παράσιτα που μπορούν να εισέλθουν στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Παράσιτα στο σώμα-συμπτώματα-φυσικές λύσεις-αντιμετώπισης-

Photo via: onmed.gr

Εντερικά παράσιτα είδη

Παράσιτο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διανύει μέρος ή όλη τη διάρκεια της ζωής του επάνω ή εντός του οργανισμού του ανθρώπου και προκαλεί σε αυτόν βλάβες. Μπορεί να είναι από απλοί μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί ( πρωτόζωα ) μέχρι σκώληκες μεγάλου μεγέθους που μπορεί κανείς να δει με γυμνό μάτι. Τα παθογόνα παράσιτα προκαλούν βλάβες με μηχανική, τραυματική ή τοξική δραστηριότητα με επακόλουθο την εμφάνιση ποικίλων κλινικών εκδηλώσεων.

Ξενιστής είναι ο οργανισμός ( άνθρωπος, ζώο ή αρθρόποδο ) που φιλοξενεί στην επιφάνειά του ή εντός του, μόνιμα ή προσωρινά, ένα παράσιτο.

Τροφοζωίτης: Είναι η κινητή μορφή του παρασίτου

ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τα παράσιτα του εντέρου που αποτελούν και την πιο συνηθισμένη μορφή παρασίτων στην Ελλάδα και το δυτικό κόσμο γενικότερα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

Η ανεύρεση του παθογόνου αιτίου της εντερίτιδας έχει μεγάλη σημασία για την έκβαση της νόσου, καθώς και για την κατάλληλη θεραπεία και προφύλαξη των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντος του ασθενούς. Τα παράσιτα πρέπει να θεωρούνται πιθανή αιτία εντερικής λοίμωξης στις εξής περιπτώσεις:

Όταν υπάρχει κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή
Όταν η διάρροια είναι οξεία μη φλεγμονώδης ή παρατείνεται για περισσότερο από 10 ημέρες. Η εντερική λοίμωξη από παράσιτα κατά κανόνα δεν συνοδεύεται από πυοσφαίρια στα κόπρανα.
Όταν τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια με κυρίαρχο σύμπτωμα τη διάρροια, χωρίς πυρετό και έμετους και έχουν διαλείποντα χαρακτήρα
Όταν υπάρχει εξάνθημα με κνησμό
Όταν υπάρχει ανεξήγητη αύξηση των ηωσινόφιλων λευκοκυττάρων στη γενική αίματος.
Σε περίπτωση επιδημίας γαστρεντερίτιδας.
Σε περίπτωση εμφάνισης της διάρροιας μετά από πρόσφατο ταξίδι σε τροπικές χώρες με κακή υγιεινή και μη ασφαλή παροχή πόσιμου νερού.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Με την παρασιτολογική εξέταση κοπράνων. Αποτελεί την απλούστερη και πιο βασική μέθοδο εξέτασης, με την οποία ανιχνεύουμε τα παράσιτα (τροφοζωίτες, ωάρια, κύστεις, σκωλήκες ) με μικροσκόπιση σε δείγμα κοπράνων. Επί αρνητικού αποτελέσματος συνιστάται ο έλεγχος τουλάχιστον τριών (3) διαφορετικών δειγμάτων , διότι τα παράσιτα δεν αποβάλλονται πάντα στα κόπρανα.
Σήμερα, είναι δυνατή η ανίχνευση αντιγόνων διαφόρων παρασίτων (π.χ αμοιβάδων, Λάμβλιας) στα κόπρανα με χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και ανοσοενζυμική μέθοδο
Με μοριακές μεθόδους ( PCR ).

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υπάρχουν διάφορα αντιπαρασιτικά φάρμακα (όπως μετρονιδαζόλη, μεβενδαζόλη κ.α), τα οποία ανάλογα με την αιτία της εντερίτιδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός θα χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για το χρονικό διάστημα που πρέπει.

ΣΥΝΗΘΗ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ

ΠΡΩΤΟΖΩΑ:

Λάμβλια ( πολύ συχνό αίτιο διάρροιας ταξιδιωτών )

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Αμοιβάδα ( υπάρχουν διάφορα είδη αμοιβάδας , αλλά μόνο η Entamoeba histolytica είναι παθογόνος για τον άνθρωπο)

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Κυκλόσπορα (κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους )

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Κρυπτοσπορίδια ( κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους ) και σε πισίνες

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

ΣΚΩΛΗΚΕΣ:

Οξύουρος

( είναι ο πιο συχνός σκώληκας στο δυτικό κόσμο και θα αναφερθούμε εκτενώς σε επόμενο άρθρο )

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Ασκαρίδα

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Ταινία

Παράσιτα στο σώμα: Τα συμπτώματα για να τα αναγνωρίσετε και ένα φυσικό αντιπαρασιτικό για να τα διώξετε

Τα συμπτώματα για τα παράσιτα στο έντερο

Αν έχετε παράσιτα στο έντερο τότε μπορεί να νιώσετε ανεξήγητη δυσκοιλιότητα, διάροια και αέρια. Μπορεί επίσης να έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και πάθετε έντονη διάρροια εκεί. Είναι και αυτό ένα σύμπτωμα πιθανόν. Επίσης αν κάποια στιγμή στο παρελθόν πάθατε τροφική δηλητηρίαση και από τότε έχετε προβλήματα με την πέψη.

Δεν μπορεί να σας πάρει εύκολα ο ύπνος ή ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στην νύχτα. Επίσης μπορεί να έχετε δερματικούς ερεθισμούς, ανεξήγητα εξανθήματα, φαγούρα ή έκζεμα. Τρίζετε τα δόντια σας κατά την διάρκεια του ύπνου ή νιώθετε πόνους σε μύς και αρθρώσεις.

Αισθάνεστε πολύ κουρασμένη και εξαντλημένοι και έχετε συμπτώματα κατάθλιψης ξαφνικά. Επίσης δεν νιώθετε ικανοποιημένοι και πλήρεις μετά τα γεύματά σας και νιώθετε ακόμη ότι πεινάτε. Τέλος έχετε διαγνωστεί με σιδηροπενική αιναιμία.

Δείτε ακόμα Qigong: Μία αρχαία γυμναστική άσκηση με 4 σημαντικά οφέλη

Συνήθως τα παράσιτα προκαλούν δυσκοιλιότητα, αλλά μερικά παράσιτα είναι ικανά να αλλάξουν την ισορροπία των υγρών στο έντερο και να προκαλέσουν διάρροια. Προβλήματα ύπνου, ερεθισμοί του δέρματος, αλλαγές στη διάθεση, και πόνος των μυών μπορεί να προκαλούνται από τις τοξίνες που απελευθερώνει το παράσιτο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτές οι τοξίνες προκαλούν συχνά στρες, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας ή να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει αυξημένο στρες ακόμα και ενώ ξεκουράζεστε.

Όταν αυτές οι τοξίνες αλληλεπιδρούν με νευροδιαβιβαστές ή κύτταρα του αίματος, μπορούν να προκαλέσουν μεταπτώσεις της διάθεσης ή ερεθισμό του δέρματος.

Παράσιτα στο σώμα-συμπτώματα-φυσικές λύσεις-αντιμετώπισης-

Photo via: karakosta.gr

Πώς να διώξουμε τα παράσιτα με φυσικούς τρόπους από το σώμα μας

Αξίζει να ξέρετε ότι τα παράσιτα αγαπούν την ζάχαρη και ό,τι μετατρέπεται σε αυτήν. Έτσι ο καλύτερος φυσικός τρόπος για να διώξετε τα παράσιτα είναι μία υγιεινή διατροφή και αποτοξίνωση από λιπαρά και ζάχαρη. Επίσης και τα δημητριακά σε αυτήν την περίπτωση, δεν κάνουν καλό.

Υπάρχουν πολλά βότανα και τρόφιμα επίσης που έχουν ισχυρή αντιπαρασιτική δράση. Το έξτρα παρθένο λάδι καρύδας έχει αντιπαρασιτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ωμό σκόρδο επίσης, όπως και τα ωμά κρεμμύδια περιέχουν θείο που περιέχει αμινοξέα τα οποία είναι αντιπαρασιτικά.

Πρέπει να τρώτε κάθε μέρα έξι κουταλιές της σούπας ακατέργαστο έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, μία ολόκληρη σκελίδα σκόρδου και ένα μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να διώξει τα παράσιτα.

Δείτε ακόμα Τι είναι αυτό που στέλνει το 75% των γυναικών στο γυναικολόγο;

Επίσης η ξερή ρίγανη αλλά και το έλαιο της ρίγανης είναι εξαιρετικά αντιπαρασιτικά. Χρησιμοποιήστε 2-3 σταγόνες της ημέρας έλαιο ρίγανης σε νερό και με χυμό λεμονιού και πιείτε αυτό το μείγμα τρεις φορές την ημέρα.

Το γαρίφαλο λειτουργεί εξίσου καλά και θα μπορούσατε να υποκαταστήσετε το έλαιο ρίγανης με έλαιο γαρύφαλλου. Το τζίντζερ, η Αρτεμισία και το black walnut χρησιμοποιούνται συχνά σε αντιπαρασιτικές στρατηγικές.

Η νηστεία με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το τυρόγαλο (με ζύμωση) που προέρχεται από αγελάδες φυτικής εκτροφής, το ginger (με ζύμωση), η κομπούχα, το κεφίρ, το μηλόξυδο κ.α είναι ισχυρά εργαλεία στην προσπάθεια σας να καταστρέψετε τα παράσιτα.

Δείτε ακόμα 8 γιατροσόφια της γιαγιάς που παραμένουν τα πιο αποτελεσματικά ακόμη

Πολλοί ολιστικοί σύμβουλοι υγείας συνιστούν μια διατροφή 3 με 21 ημερών σε χαμηλές θερμίδες, με υγρά πλούσια σε ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, νερό και φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Τα προβιοτικά συμπληρώματα συνιστώνται ιδιαίτερα, καθώς βοηθούν στην καταστροφή των παρασίτων και βοηθούν το έντερο να ξαναγίνει απρόσβλητο στα παράσιτα.

Όταν καθαρίσετε τον οργανισμό σας από τα παράσιτα είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνετε ακατέργαστα γαλακτοκομικά (από ζώα φυτικής εκτροφής) που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως amasai, τυρί, kimchi, λάχανο τουρσί.

Επίσης πρέπει να υπάρχουν άφθονα στην διατροφή σας λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες πηγές της L-γλουταμίνης, ένα αμινοξύ που βοηθάει στην ανοικοδόμηση του εντέρου.

Δείτε ακόμα 8 διάσημες συμβουλές περιποίησης που μπορεί να μας βλάψουν σοβαρά

Τα τρόφιμα αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχουν πολύ ισχυρά στελέχη καλών βακτηρίων, οργανικά οξέα και ένζυμα, που δρουν για να κρατήσουν τα παράσιτα έξω από τον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση ενημερωθείτε πρώτα από τον γιατρό σας.

Παράσιτα στο σώμα-συμπτώματα-φυσικές λύσεις-αντιμετώπισης-

Photo via: esccap.fr

Εννοείται πως θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας δώσει τη κατάλληλη θεραπεία

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close