Περικαρδίτιδα: Τι είναι, οι αιτίες που την προκαλούν και αντιμετώπιση

Τι είναι η περικαρδίτιδα, ποια συμπτώματα έχει, ποιες οι αιτίες  που την προκαλούν και πως αντιμετωπίζεται. Η περικαρδίτιδα είναι ένα πρόβλημα υγείας που βασανίζει πολλούς ανθρώπους όμως λίγοι από έχουνε την κατάλληλη ενημέρωση σχετικά με τη νόσο.

Η περικαρδίτιδα συνήθως είναι ήπια στους ασθενής που προσβάλλει όμως αν δεν υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί το πρόβλημα να γίνει χειρότερο και να γίνει μέχρι και χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όπως και σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας έτσι και στην περικαρδίτιδα, η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο.

Δείτε ακόμα Ανακοπή καρδιάς: 6 συμπτώματα που θα νιώσετε μερικές μέρες πριν

Όμως δεν μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως ένα πρόβλημα υγείας, αν δεν γνωρίζουμε τα συμπτώματά του. Γι’ αυτό αποφασίσαμε στο παρακάτω άρθρο να σας εξηγήσουμε αναλυτικά τα συμπτώματα, τα αίτια αλλά και την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί,μπορείτε να διαβάσετε εδώ, πως τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Τι είναι η περικαρδίτιδα;

Η περικαρδίτιδα είναι το οίδημα και ο ερεθισμός των πετάλων του περικαρδίου. Είναι με λίγα λόγια μία φλεγμονή που επηρεάζει το σπλαγχνικό και τοιχωματικό μέρος του περικαρδίου. Αυτά τα σημεία περιβάλλουν τον υμένα που περιβάλλει την καρδιά.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αξίζει όμως να θυμάστε ότι οι άντρες ηλικίας 20 μέχρι και 50 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να την εμφανίσουν. Οι περικαρδίτιδες συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο στις καλοήθεις παθήσεις του περικαρδίου.

Συγκαταλέγονται σε αυτή την κατηγορία γιατί πολύ συχνά είναι ήπιες και συνήθως παρουσιάζουν βελτίωση από μόνες τους με την πάροδο των χρόνων. Πολλές φορές η περικαρδίτιδα αρχίζει ξαφνικά αλλά συνήθως δεν έχει μεγάλη διάρκεια.

Δείτε ακόμη Δείτε ποια είναι τα 7 αυτοάνοσα νοσήματα που εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες!

Όταν λοιπόν τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά ή επιμένουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η νόσος θεωρείται χρόνια από τους γιατρούς. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις μάλιστα που αν δεν θεραπευτούν μπορεί να αναπτύξουν χρόνια περικαρδίτιδα και να οδηγηθούν σε σοβαρά προβλήματα υγείας που αφορούν την καρδιά.

Ένας σημαντικός κανόνας για την συγκεκριμένη νόσο αφορά και όλες τις υπόλοιπες παθήσεις και φυσικά όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Αν τηρήσουμε αυτόν τον κανόνα, μπορεί ο γιατρός να συμβάλλει στην μείωση εμφάνισης του κινδύνου των μακροχρόνιων επιπλοκών που αφορούν την καρδιά.

περικαρδίτιδα_τι είναι_αντιμετώπιση_συμπτώματα_

Τα αίτια που προκαλούν περικαρδίτιδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως επί το πλείστον τα αίτια που προκαλούν περικαρδίτιδα είναι μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα. Παρόλα αυτά αποδίδονται σε αδιάγνωστες ιογενείς λοιμώξεις και γι’ αυτό τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται ως “ιδιοπαθής”.

Η χρόνια ή επαναλαμβανόμενη περικαρδίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα αυτοάνοσων διαταραχών, όπως είναι ο λύκος, το σκληρόδερμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτές οι διαταραχές στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα που προσβάλλουν λανθασμένα τους ιστούς ή τα κύτταρα του σώματος.

Οι παράγοντες που συνδέονται συνήθως με την Νόσο

Οι παράγοντες που συνδέονται συνήθως με την Νόσο είναι η αύξηση της ουρίας στον οργανισμό, αν ο ασθενής πέρασε έμφραγμα του μυοκαρδίου, το σύνδρομο Dressler, το οποίο είναι φλεγμονή που προκαλείται από ανοσοαπάντηση έναντι σοβαρής βλάβης τους καρδιακού ιστού, εξαιτίας καρδιακής προσβολής, εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς ή τραύματος.

Επίσης ο ρευματικός πυρετός που είναι έμμεση βακτηριακή βλάβη και ουσιαστικά αποτελεί ανοσολογικά προκαλούμενη βλάβη, ο συστηματικό ερυθηματώδης λύκος και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Οι ιοί όπως αυτός του Κοξάκι ή αδενοιοί.

Μερικοί μικροβιακοί παράγοντες όπως είναι ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ή ο πνευμονόκοκκος. Η φυματίωση, οι παθήσεις του θυροειδή αδένα, οι νόσοι όπως ο καρκίνος, η λευχαιμία ή το Aids, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες με ακτινοβολία και τραύματα που προκλήθηκαν ύστερα από ατυχήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας;

Τα συμπτώματα στις γυναίκες και στους άνδρες είναι ίδια .Η αρχική εκδήλωση της περικαρδίτιδας είναι το έντονο οπισθοστερνικό άλγος. Ανάλογα με τον τύπο και τα σημεία τα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα ή και όλα, από αυτά που θα σας περιγράψουμε στην συνέχεια.

Τα συμπτώματα λοιπόν είναι ο οξύς πόνος στο στήθος και κυρίως πάνω από το κέντρο ή την αριστερή πλευρά του στήθους. Αυτός ο πόνος είναι γενικά πιο έντονος όταν αναπνέετε. Υπάρχει μία ελαφριά ανακούφιση όταν ο ασθενής σκύβει λίγο τον κορμό τους προς τα μπροστά.

Περικαρδίτιδα_ Εξέταση_

Επίσης ο ασθενής μπορεί να νιώσει δύσπνοια όταν ξαπλώσει. Έχει ένα αίσθημα ότι ακούει έντονα τους παλμούς της καρδιάς του ή εκδηλώνει χαμηλό πυρετό. Έχει μία αίσθηση αδυναμίας, κόπωσης ή αδιαθεσίας, μπορεί να εκδηλώσει βήχα και τέλος μπορεί να νιώσει πόνους στην κοιλιά ή να εκδηλώσει οίδημα στα πόδια.

Περικαρδίτιδα_Πόνος_

Λίγα λόγια για την οξεία περικαρδίτιδα

Η οξεία περικαρδίτιδα χαρακτηρίζεται από προκάρδιο άλγος που διαρκεί πολλές ώρες. Επιδεινώνεται μάλιστα με τις αναπνευστικές κινήσεις και την ύπτια θέση και συχνά ο πόνος “ξεσπά” στον αριστερό ώμο.

Αν ο ασθενής έχει οξεία περικαρδίτιδα το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο απότομος και διαπεραστικός πόνος στο στήθος, πίσω από το στέρνο ή στην αριστερή πλευρά του στήθους.

Μία συχνή και ιδιαίτερα ενοχλητική επιπλοκή που αφορά την οξεία περικαρδίτιδα ή την ιδιοπαθή είναι η υποτροπή της μετά από εβδομάδες ή μήνες που ο ασθενές ένιωθε καλά. Μάλιστα εμφανίζεται στο 25-30% των περιπτώσεων περικαρδίτιδας από ίωση, μάλλον λόγω απορρύθμισης των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού.

Περικαρδίτιδα: Τι είναι, οι αιτίες που την προκαλούν και αντιμετώπιση

Πως θεραπεύεται

Μπορεί να μην συνοδεύεται συνήθως από άλλες σοβαρές επιπλοκές, όμως επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενή. Θεραπεύεται όπως και η αρχική περικαρδίτιδα αν και οι υποτροπές είναι ελαφρότερες και τελικώς η κατάσταση της υγείας των ασθενών βελτιώνονται.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν θεραπεύονται όλοι οι τύποι της περικαρδίτιδας με φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο και κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι άκρως επείγον.

Αυτό συμβαίνει διότι η ποσότητα του υγρού που συσσωρεύεται στον περικαρδικό σάκο εμποδίζει την λειτουργία της καρδιάς σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ζωή του ασθενή.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close