προβλήματα υγείας-που-κληρονομούνται-από-την-μητέρα-

Πώς η υγειά σου επηρεάζεται από την υγεία της μαμάς σου; Σήμερα θα μάθουμε πως η υγεία της μητέρας σου επηρεάζει και την δική σου υγεία.

Σίγουρα όλοι πιστεύουμε στην κληρονομικότητα. Κληρονομούμε από τους γονείς μας, φυσικά χαρακτηριστικά μέχρι και προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα μπορεί η μητέρα σου να έχει ξηροδερμία σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος και να πάρεις κι εσύ την ξηροδερμία στο ίδιο σημείο.

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα δούμε με ποιον τρόπο η υγεία της μητέρας σου μπορεί να επηρεάσει και την δική σου υγεία αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να μην ταλαιπωρηθείς. Εσύ ποιο πρόβλημα υγείας…κληρονόμησες από την μητέρα σου; Διαβάστε παρακάτω: 

Η μητέρα σου έχασε πόντους από το ύψος της όσο μεγάλωνε…Να σε ανησυχεί;

Λοιπόν οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν…κονταίνουν. Όσων αφορά τις γυναίκες πολλές φορές χάνουν πόντους από το αρχικό τους ύψος εξαιτίας της οστεοπόρωσης ή της οστεοπενίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς αν η μητέρα σου έχει οστεοπόρωση τότε οι πιθανότητες να αποκτήσεις κι εσύ μεγαλώνοντας ανεβαίνουν στο 50%.

Από την άλλη αν η μητέρα σου έχει την κορμοστασιά 35χρονης παρόλο που έχει πατήσει τα 70, τότε έχεις λίγες πιθανότητες όταν φτάσεις στην ηλικία της να καμπουριάσεις ή να εμφανίσεις προβλήματα που αφορούν τα οστά.

Παρόλα αυτά μπορείς να προφυλάξεις τον εαυτό σου. Αν μετά τις συμβουλές γιατρών διαπιστωθεί ότι τα οστά σου είναι κάπως αδύναμα και έχουν μία προδιάθεση στην οστεοπόρωση τότε θα πρέπει να λαμβάνει 1.000 μιλιγκράμ ασβέστιο την ημέρα από ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δείτε ακόμα Γυναικολογικές λοιμώξεις το Καλοκαίρι: Πως να προστατευθείτε

Επίσης θα βοηθούσε και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο. Επίσης και η γυμναστική κάνει καλό. Εκτέλεσε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς εκτός από αερόβιες ασκήσεις.

Στο γυμναστήριο εκτέλεσε και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης εκτός από αεροβική. Τα οστά δυναμώνουν με αυτό τον τρόπο, ενώ η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης εστιάζει και σε περιοχές όπως οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη και οι καρποί.

Απαραίτητο όμως είναι να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις που θα δείξουν αν έχεις μία τέτοια προδιάθεση. Στην συνέχεια ο γιατρός σου θα σε καθοδηγήσει. Γενικοί κανόνες είναι πάντως ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σωστή γυμναστική βοηθούν.

προβλήματα υγείας-που-κληρονομούνται-από-την-μητέρα-

Photo via: medisport.gr

Η μητέρα σου πέρασε δύσκολη εγκυμοσύνη;

Φυσικά δεν είναι απόλυτο ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε η γυναίκα σου στην εγκυμοσύνη θα τα περάσεις κι εσύ. Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες είχαν παρόμοιους τοκετούς με την μητέρα τους. Όπως και να ‘χει αν η μητέρα σου έκανε καισαρική λόγω στενής ή μη ευθυγραμμισμένης λεκάνης τότε πρέπει να εξετάσεις αν έχεις κι εσύ στενή λεκάνη.

Αν έχεις στενή λεκάνη μπορεί να αντιμετωπίσεις παρόμοια προβλήματα. Επίσης μπορεί να κληρονόμησε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη. Αν λοιπόν η μητέρα σου αντιμετώπισε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου.

Ειδικά αν είσαι ήδη έγκυος ή το έχεις προγραμματίσει για να μείνεις. Ο γυναικολόγος σίγουρα θα σε καθοδηγήσει σωστά για να αποτρέψετε οποιαδήποτε επιπλοκή.

προβλήματα υγείας-που-κληρονομούνται-από-την-μητέρα-

Photo via: mothersblog.gr

Μπορείς να κληρονομήσεις και οφθαλμολογικά προβλήματα

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι η μητέρα μου από τότε που θυμάται τον εαυτό της φοράει γυαλιά μυωπίας. Είμαστε 4 αδέρφια και τα 3 από εμάς φορούν γυαλιά μυωπίας. Μόνο εγώ έμεινα…αλλά νομίζω όχι για πολύ.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν ασθένειες των ματιών που κληρονομούνται από την μητέρα μας. Αν λοιπόν η μητέρα σου έχει διαγνωστεί με γλαύκωμα ή εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας θα πρέπει να το ξέρεις.

Διότι και οι δυο αυτές παθήσεις είναι κληρονομικές και δυστυχώς συνήθως οι ασθενείς καταλαβαίνουν ότι πάσχουν όταν τα συμπτώματα έχουν προχωρήσει πολύ. Φυσικά σε αντίθεση με την μυωπία που σας περιέγραψα πιο πάνω, η αλήθεια είναι πως είναι επικίνδυνες ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε απώλεια όραση.

Δείτε ακόμα Καυσώνας: Πως να μην θέσετε την ζωή σας σε κίνδυνο- Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο

Αν λοιπόν υπάρχει τέτοια κληρονομικότητα στην οικογένεια και καπνίζεις τότε θα πρέπει να κόψεις το κάπνισμα. Αυτό διότι το κάπνισμα μειώνει την ροή του αίματος στην περιοχή των ματιών όπως και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών που διατηρούν υγιή τα μάτια.

Βλάπτει του εύθραυστους οφθαλμικούς ιστούς. Έτσι αν η μητέρα σου ή και ο πατέρας σου έχουν μία από τις παραπάνω παθήσεις τότε εκτός από το να κόψεις το κάπνισμα ξεκίνα κάθε χρόνο να κάνεις οφθαλμολογικές εξετάσεις ακόμη κι αν η όρασή σου προς το παρόν είναι άριστη.

προβλήματα υγείας-που-κληρονομούνται-από-την-μητέρα-

Photo via: ertnews.gr

Κληρονομούνται και οι ψυχικές ασθένειες

Όλοι ξέρουμε ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η μητέρα πρέπει να είναι ήρεμη για να διαφυλάξει την υγεία την δική της αλλά και του παιδιού της. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει πως όταν μία μητέρα έχει κατάθλιψη ή έντονη μελαγχολία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυτό το μεταφέρει και στο παιδί.

Μην ξεχνάτε ότι και οι ψυχικές ασθένειες είναι ασθένειες και οι άνθρωποι δεν νοσούν από αυτές μόνο εξαιτίας των βιωμάτων τους, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που ενστικτωδώς αντιμετωπίζουν την εκάστοτε κατάσταση. Αν λοιπόν η μητέρα σου είχε κατάθλιψη ή βαθιά μελαγχολία είναι πολύ λογικό να έχεις κι εσύ μία προδιάθεση.

Αν σκεφτούμε ότι οι συνθήκες ζωής μας είναι τόσο δύσκολες που ακόμη και “δυνατοί” άνθρωποι, πέφτουν στα ηρεμιστικά για να αντεπεξέλθουν, εσύ που έχεις μία ευαισθησία από την φύση σου, πρέπει να προσέξεις παραπάνω.

Δείτε ακόμα Αποκαλυπτικό: Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμάστε χωρίς ρούχα για να χάσετε βάρος

Το μόνο που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό είναι να μην προσπαθείς να το παίξεις χαρούμενη ενώ δεν είσαι. Να ανοίγεις την καρδιά σου, να μοιράζεσαι τα προβλήματά σου όσο παράλογα κι αν σου φαίνονται κι αν κάποια στιγμή νιώσεις ότι η κατάσταση ξεφεύγει, τότε μίλα με κάποιον ειδικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της κληρονομικότητας οι ψυχικές ασθένειες επηρεάζουν τα παιδιά ακόμη και χωρίς τα γονίδια στην μέση. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές των γονιών τους υποσυνείδητα. Αυτό σημαίνει πως από όπου κι αν το πιάσεις, ένας γονιός με ψυχικές ασθένειες στο σπίτι, μπορεί να σε επηρέασε.

προβλήματα υγείας-που-κληρονομούνται-από-την-μητέρα-

Photo via: psychologynow.gr

Η μητέρα σου αφαίρεσε κάποια ελιά;

Δυστυχώς αν η μητέρα σου στο παρελθόν χρειάστηκε να αφαιρέσει κάποια ελιά η μαύρη αλήθεια είναι ότι όσο κι αν προσέχεις την επιδερμίδα σου, ακόμη κι αν δεν έχεις κάνει ποτέ στην ζωή σου ηλιοθεραπεία και δεν ξεχνάς ποτέ να φοράς το αντηλιακό, διατηρείς περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσεις δερματικές βλάβες από τους υπόλοιπους.

Αν λοιπόν έχεις ένα τέτοιο οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να μην ξεχνάς το αντηλιακό ακόμη κι αν έχεις σκούρη επιδερμίδα και φυσικά να μην αμελείς τις εξετάσεις σου στον δερματολόγο. Επίσης θα πρέπει να σε εξετάσει και ο οφθαλμίατρος για τυχόν χρωματικές αλλαγές στα μάτια, που αποτελούν σύμπτωμα για καρκίνο του δέρματος.

προβλήματα υγείας-που-κληρονομούνται-από-την-μητέρα-

Photo via: papadavid.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close