Μπορεί η σκόνη πρωτεΐνης να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε αυτούς που γυμνάζονται όμως αυτοί είναι οι 5 πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία που ενέχει η κατανάλωσή της.
Η σκόνη πρωτεΐνης τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τεράστια δημοτικότητα, ειδικά σε εκείνους που γυμνάζονται. Ενισχύει την δημιουργία μάζας στο σώμα, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό και φυσικά υπάρχουν σκευάσματα σε διάφορες γεύσης για να επιλέξεις. Φαίνεται όμως πως δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Αυτοί είναι οι 5 πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία.
Σε αντίθεση με διάφορα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και που είτε χρειάζονται συνταγή γιατρού είτε είναι ακόμη και παράνομα, η σκόνη πρωτεΐνης, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που βοηθάει στην πρόληψή της, χωρίς να χρειαστεί να καταναλώσεις τεράστιες ποσότητες συγκεκριμένων τροφίμων. Έτσι, αν γυμνάζεσαι και θες να χτίσεις μάζα είναι πολύ λογικό να την καταναλώνεις. Υπάρχουν όμως κάποιοι σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να προσέξεις. Διαβάστε παρακάτω:
Οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχει η κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης
Μπορεί να εμφανίσεις προβλήματα στο πεπτικό σύστημα
Η σκόνη πρωτεΐνης, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από ορό γάλακτος ή καζεΐνη μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους στομαχικές διαταραχές. Μάλιστα αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έντονα σε όσους έχουν ευαισθησία ή αλλεργία στα γαλακτοκομικά και φυσικά δυσανεξία στη λακτόζη.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αέρια, φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Ακόμη και η σκόνη φυτικής προέλευσης (π.χ. από σόγια ή αρακά) μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες.

Αυξάνει το βάρος αλλά και το σάκχαρο στο αίμα
Υπάρχουν στην αγορά σκευάσματα σκόνης πρωτεΐνης που περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης. Έτσι, σε αυτή τη περίπτωση το ανώτατο ημερήσιο όριο πρόσθετης ζάχαρης είναι τα 24 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 36 γραμμάρια για τους άντρες. Συνιστάται λοιπόν από τους γιατρούς η επιλογή προϊόντων με λιγότερα από 5 γραμμάρια ζάχαρης ανά δόση.
Επίσης, όταν συνδυάζεται με άλλα συστατικά με πολλές θερμίδες (π.χ. φυστικοβούτυρο), ένα ρόφημα μπορεί να ξεπεράσει τις 1.200 θερμίδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και του σακχάρου στο αίμα. Ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης πάντως, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που μπορεί να ωφελήσει άτομα με διαβήτη.
Επιβαρύνει τα νεφρά
Στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιταχύνει την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Η σύσταση δεν αφορά όσους έχουν υγιή νεφρά, είναι όμως κρίσιμη για τους ασθενείς με νεφρική νόσο. Λόγω της συμπυκνωμένης μορφής της, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί εύκολα να ανεβάσει την ημερήσια πρόσληψη σε επικίνδυνα επίπεδα. Άτομα με νεφρική νόσο, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν τη χρήση.

Κίνδυνος μόλυνσης
Υπάρχουν έρευνες έχουν εντοπίσει σε αρκετές σκόνες πρωτεΐνης βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και άλλους ρύπους. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτούς, μπορεί να συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο ή γενετικές ανωμαλίες. Βέβαια, δεν ισχύει αυτό για όλα τα προϊόντα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγονται μάρκες που έχουν λάβει πιστοποίηση από αξιόπιστους οργανισμούς.
Παρενέργειες από πρόσθετα υλικά
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα προβλήματα δεν οφείλονται στην πρωτεΐνη, αλλά στα πρόσθετα συστατικά που περιέχονται, όπως: Καφεΐνη: Οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν τρέμουλο, ημικρανίες ή αϋπνία. Κρεατίνη: Συνδέεται με παροδική αύξηση βάρους, αφυδάτωση, στομαχικές ενοχλήσεις και μυϊκές κράμπες.
Δεν είναι κατάλληλη για άτομα με προβλήματα νεφρών ή ήπατος. Τεχνητά γλυκαντικά: Θεωρούνται γενικά ασφαλή σε μέτριες ποσότητες, αλλά ορισμένα (πολυόλες/αλκοόλες ζάχαρης) μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Σχετικά άρθρα:
- 6 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη
- 10 τροφές με πολύ πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά
- Πρωτεΐνη: 9 Αλήθειες που κάνεις δεν θα σου πει
Εσείς παίρνετε σκόνη πρωτεΐνης; Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτά τα σκευάσματα; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.