σύνδρομο-του-χριστουγεννιάτικου δέντρου-αντιμετώπιση-

Η ΩΡΛ Δρ. Αυλωνίτου Ειρήνη – Χειρουργός ΩΡΛ ενηλίκων και παίδων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με ανάρτησή της για το σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τί είναι και πως να προφυλαχθούμε μικροί και μεγάλοι.

Τα Χριστούγεννα είναι μία πανέμορφη γιορτή. Παρόλα αυτά κρύβει και τους κινδύνους της και δεν μιλάμε φυσικά για την αύξηση των ληστειών. Υπάρχει το σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου που απειλεί μικρούς και μεγάλους.

Μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου τον έκρουσε η ΩΡΛ Αυλωνίτου Ειρήνη με ανάρτησή της στο Facebook. Περιγράφει τι είναι το σύνδρομο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορούμε να προστατευθούμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε παρακάτω: 

Δείτε ακόμα Οι ρουτίνες αφήνουν ίχνη στον εγκέφαλο

Το φτάρνισμα, ο βήχας, και το «μπούκωμα» είναι μερικά συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν κατά κόρον αυτή την περίοδο και συνήθως τα αποδίδουμε στις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

Πολύ πιθανό είναι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οφείλονται στο ιδιαίτερα επίκαιρο «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου»… Ο «βασιλιάς» των Χριστουγέννων, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, από πηγή χαράς και γιορτινής διάθεσης γίνεται σε πολλά σπίτια η αιτία δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και αϋπνίας, λήθαργου ή και δύσπνοιας.

σύνδρομο-του-χριστουγεννιάτικου δέντρου-αντιμετώπιση-

Photo via: onmed.gr

Το φαινόμενο έχει πάρει την ονομασία «σύνδρομο του χριστουγεννιάτικου δέντρου» και οφείλεται στη μούχλα που αναπτύσσεται στο δέντρο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο σπίτι αλλά και στα σπόρια που απελευθερώνει η μούχλα στους εσωτερικούς χώρους.

Δείτε ακόμα Τάσος Ιορδανίδης : Mε κορωνοϊό ο ηθοποιός- Όχι, απλώς μ´ έχει πιάσει αλλά μ´ έχει πάρει και μ’ έχει σηκώσει

Αν πιστεύετε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι το ψεύτικο δέντρο, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Και το ψεύτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις λόγω της σκόνης και της μούχλας που μπορεί να συσσωρεύτηκε σ’ αυτό ενώ βρισκόταν στην αποθήκη ή στο πατάρι σας όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε παλιότερα από ερευνητές στο Upstate Medical University της Νέας Υόρκης έδειξε ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα φιλοξενούν έως και 53 διαφορετικά είδη μούχλας, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται στενά με τις αλλεργίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα αερομεταφερόμενα σπόρια της μούχλας πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, φτάνοντας από 800 σε 5.000 ανά κυβικό μέτρο μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα φέρουμε το δέντρο στο σπίτι.

Δείτε ακόμα Το κόλπο με τον αντίχειρα που σου ξεβουλώνει την μύτη σε 15 δευτερόλεπτα

Επειδή όμως δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη γιορτινή σας διάθεση, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να περιορίσετε τις ενοχλήσεις. Αν έχετε αληθινό δέντρο στο σπίτι:
– Ξεπλύνετε πολύ καλά το δέντρο με το λάστιχο και αφήστε το να στεγνώσει πριν το βάλετε στο σπίτι.

– Τοποθετήστε το δέντρο στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού.
Αν και πάλι παρατηρήσετε συμπτώματα σε κάποιο μέλος της οικογένειας, καλό θα είναι να απομακρύνετε το δέντρο από το σπίτι…

σύνδρομο-του-χριστουγεννιάτικου δέντρου-αντιμετώπιση-

Photo via: brightside.me

Αν έχετε ψεύτικο δέντρο:
– Σκουπίστε καλά τόσο το δέντρο όσο και τα στολίδια με ένα βρεγμένο πανί πριν στολίσετε.

Δείτε ακόμα Τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο και το σώμα σας εάν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το κινητό

– Όταν μαζεύετε το δέντρο και τα στολίδια, τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες και κουτιά για να αποφύγετε την υπερβολική συσσώρευση σκόνης.

Έξτρα tips:

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα για να περιορίσετε τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού. Βάλτε λίγο συχνότερα ηλεκτρική σκούπα για να περιορίσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.

σύνδρομο-του-χριστουγεννιάτικου δέντρου-αντιμετώπιση-

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close