Χιονότρυπα-Δράμα-πληροφορίες-

Χιονότρυπα: Το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας που μένει παγωμένο και το Καλοκαίρι. Η Χιονότρυπα είναι το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας και μένει παγωμένο ακόμη και το Καλοκαίρι.

Η Ελλάδα είναι η χώρα του Καλοκαιριού. Οι περισσότεροι τουρίστες μας επισκέπτονται κάθε Καλοκαίρι για τον ήλιο και τις θάλασσές μας. Είμαστε μία ζεστή χώρα που πλέον το Καλοκαίρι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερο από τον Χειμώνα.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα υπάρχει και η περιβόητη Χιονότρυπα. Λίγοι την γνωρίζουν αλλά είναι το πιο βαθύ σπήλαιο της Ελλάδας και μένει παγωμένο ακόμη και μέσα στην καρδιά του Καλοκαιριού. Σήμερα θα μάθουμε παραπάνω πληροφορίες για την Χιονότρυπα. Διαβάστε παρακάτω: 

Λίγα λόγια για την Χιονότρυπα

Η Χιονότρυπα βρίσκεται στο Φαλακρό της Δράμας και είναι από τα βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας αφού το βάθος της φτάνει μέχρι τα 111 μέτρα. Η θερμοκρασία της δε, δεν ξεπερνάει ποτέ τον 1 βαθμό Κελσίου. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει χιόνι στον πάτο της ακόμη και μέσα στο Καλοκαίρι.

Η Χιονότρυπα βρίσκεται περίπου στα δύο χιλιάδες μέτρα ύψους και είναι στην ουσία καταβόθρα που κατέρρευσε η οροφή της. Το εσωτερικό της χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο και ανοιχτό μέρος της Χιονότρυπας έχει βάθος 60 μέτρα και το χιόνι διατηρείται ακόμη και μέσα στην καρδιά του Καλοκαιριού.

Το δεύτερο μέρος της Χιονότρυπας είναι προσβάσιμο μετά από κατάβαση 20 μέτρων. Τα τοιχώματά του διακοσμούνται από οπές και όχι μόνο και αφού κάνετε την κατάβαση θα οδηγηθείτε σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Για το τρίτο μέρος του σπηλαίου θα χρειαστεί να κάνετε κατάβαση 15 μέτρων.

Δείτε ακόμα Μπορείς να δεις από το διάστημα το Σινικό Τείχος; Καταρρίπτοντας 11 μύθους

Όσοι ερευνητές έχουν καταφέρει να φτάσουν μέχρι το τέλος του σπήλαιου μιλούν για μία συγκλονιστική εμπειρία. Αυτά που τους έκαναν εντύπωση είναι το τσουχτερό κρύο ακόμη και μέσα στο Καλοκαίρι, το απόκοσμο τοπίο αλλά και η απόλυτη ησυχία.

Χιονότρυπα-Δράμα-πληροφορίες-

Photo via: destanea.com

Οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας

Τον Σεπτέμβριο του 2019 μία ομάδα ερευνητών έφτασε στο βάραθρο της Χιονότρυπας έτσι ώστε να ερευνήσουν στοιχεία από άλλες χρονικές περιόδους. Μάλιστα οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την Χιονότρυπα ως χρονοκάψουλα.

Χιονότρυπα-Δράμα-πληροφορίες-

Photo via: canyoning-caving.blogspot.com

Στο εσωτερικό της διατηρούνται τέλεια γεωλογικά στοιχεία που μαρτυρούν το κλίμα της κάθε εποχής και φυσικά είναι πολύ σημαντικά στην επιστημονική έρευνα. Παρόλο που οι ερευνητές δεν επισκέφθηκαν την Χιονότρυπα για πρώτη φορά, κάτι τους ανησύχησε.

Ο πάγος είχε λιώσει σε ένα μεγάλο ποσοστό του και σύμφωνα με τον σπήλαιο – εξερευνητή Σταύρο Ζαχαριάδη πολλοί από τους αισθητήρες που είχαν εγκαταστήσει παλιότερα, πλέον δεν ήταν προσβάσιμοι αφού ο πάγος είχε πέσει περίπου 2 μέτρα.

Δείτε ακόμα Απίστευτο: Επιστήμονες ζωντάνεψαν τα μάτια πεθαμένου

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close