γιατί-το-να-χωρίζεις-τις-γονικές ευθύνες-50-50-δεν-είναι-εύκολη-υπόθεση-

Ίση ανατροφή των παιδιών και απο τους δυο γονείς – Πόσο εύκολο είναι ;Παρόλο που το να χωρίζεις τις γονικές ευθύνες 50-50 φαντάζει το ιδανικό σενάριο και όταν το σκεφτόμαστε κάνουμε εικόνα ένα ευτυχισμένο ζευγάρι σαν αυτά των διαφημίσεων που με χαμόγελο παίρνει το πρωινό του ενώ τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα, οι γυναίκες δεν δούλευαν ως επί το πλείστον. Έμεναν σπίτι, πρόσεχαν το νοικοκυριό και είχαν την αποκλειστική ευθύνη της ανατροφής των παιδιών, ακόμη κι αν δεν ήταν χωρισμένες και ο πατέρας βρισκόταν στην ζωή.

Οι μπαμπάδες από την άλλη ήταν υπεύθυνοι για τα λεφτά του σπιτιού και φυσικά έπαιρναν τον ρόλο του…μπαμπούλα, όταν οι μαμάδες ένιωθαν πως η κατάσταση με τα παιδιά ξεφεύγει. Τα σύγχρονα ζευγάρια, γνωρίζουν πως τα παιδιά και το νοικοκυριό αφορούν και τους δύο.

Δείτε ακόμα Να γίνεσαι η ηρεμία μου μέσα στην καταιγίδα

Παρόλο που το να χωρίζεις τις γονικές ευθύνες 50-50 φαντάζει το ιδανικό σενάριο και όταν το σκεφτόμαστε κάνουμε εικόνα ένα ευτυχισμένο ζευγάρι σαν αυτά των διαφημίσεων που με χαμόγελο παίρνει το πρωινό του ενώ τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Υπάρχουν μερικές…δυσκολίες που πρέπει να γνωρίζετε. Δυσκολίες που αποδεικνύουν πως το να χωρίζετε τις γονικές ευθύνες 50-50 κρύβει μερικές προβληματικές και ίσως θα έπρεπε αν περιμένετε το πρώτο σας παιδάκι, να ξανασκεφτείτε αυτό το πλάνο. Διαβάστε παρακάτω: 

Οι καβγάδες και οι διαφωνίες συμβαίνουν πιο συχνά.

Το φόρτο της δουλειάς που έχουν να κάνουν και οι δύο γονείς ασκούν πίεση σε οποιαδήποτε σχέση. Ανεξάρτητα από το πόσο ενθουσιασμένοι ήσασταν για την απόκτηση ενός μωρού, το να μπείτε σε συγκρούσεις είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της συμφωνίας.

Η εξάντληση κάνει τις μαμάδες και τους μπαμπάδες πιο ευερέθιστους και ο συνεχής έλεγχος για ίσο μερίδιο των καθηκόντων επιδεινώνει την κατάσταση. Είναι σημαντικό να είστε ευέλικτοι, ωστόσο, δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά όταν έχετε ένα μωρό στο σπίτι.

γιατί-το-να-χωρίζεις-τις-γονικές ευθύνες-50-50-δεν-είναι-εύκολη-υπόθεση-

Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική.

Εφόσον επιλέξατε να χωρίσετε τη γονική μέριμνα 50/50 και όχι 70/20, πρέπει να είστε πάντα σε επαφή με τον σύζυγό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι προβληματικό επειδή ορισμένες καταστάσεις δεν είναι κατάλληλες για πολιτικά…ορθή και παραγωγική επικοινωνία, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση ή χαμένες προθεσμίες.

Δείτε ακόμα 6 μικρά πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν τη σχέση σας

Η ειρηνική επικοινωνία είναι σημαντική και αν δεν μπορείτε να τη διατηρήσετε συχνά, είναι καλύτερα να εξαιρεθείτε από τη γονική μέριμνα 50/50.

γιατί-το-να-χωρίζεις-τις-γονικές ευθύνες-50-50-δεν-είναι-εύκολη-υπόθεση-

Ίσως είναι δύσκολο να αλλάξετε νοοτροπία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσετε τις πεποιθήσεις σας και να αποκτήσετε μια νέα προοπτική. Συχνά, η διχασμένη γονική μέριμνα οδηγεί σε έναν αφανή ανταγωνισμό για τον τίτλο της καλύτερης μαμάς ή μπαμπά.

Μπορεί να είναι εύκολο να χωρίσετε και να κάνετε τη δουλειά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να αφήσετε τον σύζυγό σας να κάνει το μερίδιο που του αναλογεί. Κάποιοι προσπαθούν να ξεφύγουν και από τις δουλειές και αφήνουν όλη τη δουλειά σε έναν γονιό, κάτι που επίσης δημιουργεί πολλές επιπλοκές σε μια σχέση.

γιατί-το-να-χωρίζεις-τις-γονικές ευθύνες-50-50-δεν-είναι-εύκολη-υπόθεση-

Είναι δύσκολο να βρεις μια ισορροπία.

Δεν είναι πάντα δυνατό να επιμείνουμε σε ίσα καθήκοντα για κάθε γονέα. Μερικοί σύζυγοι μπορεί να αδιαφορήσουν και να συρρικνώσουν τις ευθύνες τους ενώ ο άλλος κάνει περισσότερα από όσα χρειάζεται.

Η επιτυχία του τρόπου ανατροφής εξαρτάται επίσης από την εργασία των γονέων και τα επείγοντα έργα, έτσι μερικές φορές, ένας από αυτούς θα πρέπει να αφιερώνει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά.

γιατί-το-να-χωρίζεις-τις-γονικές ευθύνες-50-50-δεν-είναι-εύκολη-υπόθεση-

Η ικανοποίηση από τη σχέση μειώνεται.

Μπορεί να φαίνεται ότι η γονική μέριμνα 50/50 μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα. Ωστόσο, αυτή είναι μια μεγάλη παρανόηση. Ο διαχωρισμός της γονικής μέριμνας 50/50 απαιτεί επικοινωνία και συμβιβασμούς, και αν οι προσδοκίες σας δεν ικανοποιηθούν, καταλήγετε να νιώθετε απογοητευμένοι.

Μπορεί να νιώθετε ότι το να κάνετε ό,τι θέλετε είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι «ο τέλειος τρόπος» δεν υπάρχει.

γιατί-το-να-χωρίζεις-τις-γονικές ευθύνες-50-50-δεν-είναι-εύκολη-υπόθεση-

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τις σχέσεις στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close