μπαμπάς-παραδέχεται-αυτό-που-θέλουν-να-ακούσουν-όλες-οι-μαμάδες-

Μανούλες μαζευτείτε, γιατί ένας μπαμπάς αποφάσισε να παραδεχτεί 5 πράγματα και να δικαιωθείτε επιτέλους!

Σε μία ελληνική οικογένεια ο ρόλος του μπαμπά και ο ρόλος της μαμάς, είναι διαφορετικοί. Όμως όσο τα χρόνια προχωρούν και στην Ελλάδα οι οικογένειες γίνονται πιο μοντέρνες. Δεν είναι λίγοι οι μπαμπάδες που αποφασίζουν να πάρουν άδεια πατρότητας και οι γυναίκες τους να πάνε στην δουλειά.

Κι εκεί οι μπαμπάδες συνειδητοποιούν ότι το να κάθεσαι σπίτι με το μωρό σου, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Όλοι φαντάζονται ότι απλά κάθεσαι σε ένα σπίτι και χαλαρώνεις. Ότι έχεις χρόνο για σένα και ξεκουράζεσαι. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή.

Δείτε ακόμα «Θέλω να ζήσω μέχρι τα 105 για να τον δω να αποφοιτά», η ιστορία του γιατρού που έγινε πατέρας στα 83

Ο Achilleas Hekimoglou έμεινε στο σπίτι με τα παιδιά του, βγαίνοντας σε άδεια για να μεγαλώσει το μωρό της οικογένειας. Και…είδε από κοντά την γλύκα. Αυτός ο μπαμπάς λοιπόν παραδέχεται αυτά που όλες οι μαμάδες θα ήθελαν να ακούσουν από τους άντρες τους. Διαβάστε παρακάτω: 

Γιατί φλιπάρουν οι μανάδες;

Ο υπογράφων είχε τη σπάνια ευκαιρία να βγει σε γονική άδεια 4 μηνών για να μείνει με τον μπέμπη μας – μια καταπληκτική παροχή της Vodafone Ελλάδας προς όλους τους νέους γονείς, σπάνια για τα ελληνικά εργασιακά πράγματα.

Σε αυτούς τους 4 μήνες κράτησα το 9 μηνών μωρό μας και την 5,5 χρόνων κόρη μας. Η σύζυγος απασχολείτο κατά βάση υπερωριακά. Είχαμε δηλαδή μία αντιστροφή των – κατά το κλισέ – ρόλων: Ο άνδρας κρατούσε τα παιδιά και το σπίτι, ενώ η γυναίκα δούλευε νυχθημερόν. Βοήθεια από γιαγιάδες κτλ δεν υπήρχε. Ήμουν μόνος.

μπαμπάς-παραδέχεται-αυτό-που-θέλουν-να-ακούσουν-όλες-οι-μαμάδες-

Photo via: mothersblog.gr

Στην αρχή της άδειας είχα αυταπάτες. Πίστευα ότι θα μπορούσα να συνεχίσω να κάνω κάποια πράγματα, παρέα με τα παιδιά. Πχ. να τα πάω στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ή καμιά βόλτα στον ιστορικό περίπατο γύρω από την Ακρόπολη.

Δείτε ακόμα Μπαμπά: Άκου το παιδί που κρύβεις μέσα σου

Αυτές οι προσδοκίες κατέρρευσαν. Για να βγάλεις το μωρό από το σπίτι, πρέπει να φροντίσεις να έχεις μαζί σου ένα τσουβάλι πράγματα και προμήθειες.

Και αυτό ανάμεσα στις υποχρεώσεις και την φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού – που όσο αυτονομημένο και εάν είναι, δεν παύει να είναι νήπιο – το πρόγραμμα και τη ρουτίνα του μωρού, τις στοιχειώδεις δουλειές του σπιτιού κι ένα 5-10% του χρόνου που απομένει να το κρατάς για σένα για να μην φλιπάρεις.

Γιατί αυτό γίνεται: φλιπάρεις. Φίλους δεν μπορείς να δεις – αδύνατον. Αναπόφευκτα, όλες αυτές οι συζητήσεις που χαίρομαι να κάνω για την πολιτική, την οικονομία, την ιστορία και την τεχνολογία απλά δεν μπορούσαν να γίνουν ελλείψει συνομιλητών.

Δείτε ακόμα Δεν είχαμε το ίδιο αίμα αλλά δεν με εμπόδισε να τον αγαπήσω – Δεν είναι ο πατριός μου, είναι ο μπαμπάς μου

μπαμπάς-παραδέχεται-αυτό-που-θέλουν-να-ακούσουν-όλες-οι-μαμάδες-

Photo via: imommy.gr

Βιβλία διάβασα με τα χίλια ζόρια. Συναυλίες, εκθέσεις, θεάματα, μπαρ, εστιατόρια κτλ, τα ξεχνάς. Δεν συζητώ για τα δικά μου (αρχεία, έρευνα και διάφορα άλλα περίεργα). Με το μωρό είσαι δεμένος χειροπόδαρα – τέλος.
Το μωρό θέλει συνεχώς σημασία.

Δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί σου και ο στάνταρτ μηχανισμός επικοινωνίας είναι το κλάμα. Και σκεφθείτε ότι ο μικρός μας είναι καλός και φρόνιμος. Δεν υστεριάζει. Αρκεί μια αγκαλιά και λίγο παιχνίδι για να ηρεμήσει. Αλλά δεν παύει να είναι ένα απόλυτα εξαρτημένο πλάσμα από σένα.

Μετά έρχεται η ισορροπία του τρόμου: Η διαχείριση του χρόνου. Κάποια στιγμή θα κοιμηθεί. Εκεί η διαχείριση των προτεραιοτήτων είναι αμείλικτη.

Δείτε ακόμα Αυτός ο μπαμπάς έμαθε ότι θα αποκτήσει τρίδυμα και είχε την πιο ξεκαρδιστική αντίδραση

Να κάνεις ένα ντουζ για να νοιώσεις άνθρωπος; Να κάνεις φαγητό για το μωρό; να κάνεις φαγητό για τους υπόλοιπους; Να πιεις έναν καφέ; Να διαβάσεις;

Να δεις μια σειρά; Να φροντίσεις να μην πιάσει ποντίκια το σπίτι; Να βάλεις ένα σούπερ; Να πάρεις τηλέφωνο έναν φίλο για να πεις μια κουβέντα;

Η κλεψύδρα του χρόνου δεν θα σε ρωτήσει. Το μωρό θα ξυπνήσει και εάν δεν έχεις προνοήσει για μια σειρά από πράγματα, θα τα βρεις μπροστά σου.

Δείτε ακόμα Ξεκαρδιστικό: Αυτός ο μπαμπάς λιποθύμησε στον τοκετό της γυναίκας του

Σιγά σιγά βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα μικρά θα έχουν ό,τι χρειάζονται. Τρέχεις όλη μέρα, αλλά ελάχιστα για σένα. Ευτυχώς που σηκώνομαι πλέον μέσα στην άγρια νύχτα και έχω ακόμη λίγο χρόνο για μένα.

μπαμπάς-παραδέχεται-αυτό-που-θέλουν-να-ακούσουν-όλες-οι-μαμάδες-

Photo via: mothersblog.gr

Επειδή όλα είναι ελαφρώς βουνό, τις περισσότερες ώρες μένεις σπίτι. Αλλά και η βόλτα με το μωρό εκεί έξω είναι θρίλερ. Διαλυμένα πεζοδρόμια, γαϊδούρια οδηγοί, αφιλόξενες εγκαταστάσεις – η Ελλαδίτσα που αγαπήσαμε.

Το πιο αστείο όλων: Σε ρωτούν για τα νέα σου και απαντάς με πάνες, ύπνους και νταντάδες. Διεκδικείς βραβείο δεύτερου ρόλου στην ίδια σου τη ζωή.

Δείτε ακόμα Υπέροχος: Μπαμπάς ξεγέννησε την γυναίκα του και επανάφερε στην ζωή το βρέφος

Και κάπως έτσι φλιπάρεις. Σκεφτείτε λοιπόν τη μικρή αυτή εμπειρία που έζησα – υπό, κατά τα άλλα, πολύ καλές συνθήκες – να την περνάει κάποιος για χρόνια.

Ε, γι’ αυτό οι μανάδες φλιπάρουν! Και γι’ αυτό πρέπει να τις βοηθάμε και να τις υποστηρίζουμε. Κάθισα για πρώτη φορά από το 1997 και δεν το κρύβω ότι αυτή η εμπειρία ήταν άκρως διδακτική – ίσως η πλέον διδακτική της ζωής μου.

Υπάρχει εκεί έξω ένα άτυπο, μη υπολογιζόμενο και διόλου ευκαταφρόνητο κοινωνικό κόστος που εξωτερικεύεται – κατά κανόνα- στις μανάδες οι οποίες το επωμίζονται αδιαμαρτύρητα, θυσιάζοντας δυσανάλογα περισσότερα πράγματα από όσα χάνουν οι μπαμπάδες κατά την ανατροφή των παιδιών.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τον μπαμπά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close