οι-ψυχικές επιπτώσεις-της-υπογονιμότητας-

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν την υπογονιμότητα, περνούν τα δικά τους βάσανα και άγχη και πρέπει να γίνει αναφορά σε αυτά!

Η υπογονιμότητα στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που βασανίζει πολλά ζευγάρια και οι λόγοι είναι πολλοί. Φοβόμαστε ότι δεν είμαστε ικανοί ούτε έχουμε τις γνώσεις να τους αναφέρουμε, αλλά αυτό που μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά, είναι ότι τα βάσανα αυτών των ζευγαριών είναι πολλά.

Το άγχος, ο φόβος, η απογοήτευση και η απελπισία, κάθε φορά που παίρνουν ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης στα χέρια τους. Τα έξοδα σε γιατρούς, γυναικολόγους, ενδοκρινολόγους, ακόμη και διατροφολόγους. Η δυσκολία στο να υιοθετήσουν και οι απελπιστικές τιμές στις εξωσωματικές.

Δείτε ακόμα Αξίζω, είμαι αρκετή: Πόσο δύσκολα το λέμε στον εαυτό μας

Η ψυχολόγος Χριστίνα Σκλαβενίτη, αποφάσισε να δημοσιεύσει στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, ένα κείμενο που μιλάει για τις ψυχικές επιπτώσεις των ζευγαριών αυτών. Πρέπει να το διαβάσετε. Διαβάστε παρακάτω: 

«Είναι αλήθεια, ότι η υποβολή σε θεραπεία υπογονιμότητας είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι. Το άγχος, η αβεβαιότητα, η συναισθηματική πίεση και το υψηλό οικονομικό κόστος είναι παρόμοια όπως και με άλλα σοβαρά ιατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στην ζωή του κάποιος άνθρωπος.

οι-ψυχικές επιπτώσεις-της-υπογονιμότητας-

Photo via: iatropedia.gr

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα σοβαρά ζητήματα υγείας, τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν αυτή την εμπειρία απομονωμένα και χωρίς υποστήριξη.

Και ενώ αυτό μπορεί να είναι εντάξει στην αρχή, στην πορεία κάνει το ταξίδι αυτό μη βιώσιμο. Και παρεμπιπτόντως – δεν έχει σημασία τί είδους θεραπεία υπογονιμότητας ακολουθείτε‧ τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις.

Δείτε ακόμα Αυτό το κείμενο μιλάει για σένα. Που τρέχεις και δεν φτάνεις και νιώθεις πως χάνεις τον εαυτό σου.

Αν η υπογονιμότητα είναι μια κατάσταση που βιώνετε εσείς ή κάποιο πρόσωπο που γνωρίζετε, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα για να αποσυμφορήσετε την πίεση ανάμεσα στους συντρόφους.

Αναγνωρίστε ότι η θεραπεία υπογονιμότητας έχει πάντα ένα μεγάλο συναισθηματικό κόστος. Αυτός είναι ο κανόνας – όχι η εξαίρεση.
Κατανοήστε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών παρουσιάζει ένταση στην σχέση τους, και αυτό κυμαίνεται από την ήπια ευερεθιστότητα έως τις δύσκολες και ανεπίλυτες συγκρούσεις.

οι-ψυχικές επιπτώσεις-της-υπογονιμότητας-

Photo via: meygeia.gr

Και πάλι – αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Βάλτε στην άκρη την ενοχή και την πεποίθηση ότι είστε οι μόνοι που βιώνετε τέτοιες δυσκολίες. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι πολύ πιο κοινές από όσο νομίζετε.

Δείτε ακόμα Γιατί γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι όσο μεγαλώνουμε;

Να είστε προετοιμασμένοι ότι η θεραπεία υπογονιμότητας μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη πίεση στους συντρόφους, που μπορεί να κλονίσει τα θεμέλια της σχέσης. Δεν είναι συνηθισμένη κατάσταση αυτή που θα βιώσετε κατά την περίοδο της θεραπείας. Θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά σας, περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια.

Μερικές ιδέες για τη φροντίδα της σχέσης σας είναι:
Βρείτε χρόνο για ένα ρομαντικό ραντεβού με τον σύντροφό σας, μια εκδρομή, μία κοντινή εξόρμηση ή έστω μία μέρα χωρίς υποχρεώσεις.
Προσπαθήστε να είστε πιο ευγενικοί και πιο υπομονετικοί μεταξύ σας.

οι-ψυχικές επιπτώσεις-της-υπογονιμότητας-

Photo via: pillowfights.gr

Όταν αρχίζετε να νιώθετε ότι αυξάνετε η ένταση μεταξύ σας, αγκαλιαστείτε. Η σωματική επαφή, το άγγιγμα, μπορεί να κάνει θαύματα‧ αποφορτίζει τα έντονα συναισθήματα και σας επανασυνδέει συναισθηματικά.

Δείτε ακόμα Άνδρες και γυναίκες χειρίζονται το άγχος διαφορετικά και να τι χρειάζονται πραγματικά

Θυμίστε ο ένας στον άλλον πόσο σκληρή είναι αυτή η εμπειρία – και πώς θα περπατήσετε μαζί αυτό τον δρόμο. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει και ότι θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι.»

⁂ Πρωτότυπο Κείμενο: Dr. Dawn Kingston
⁂ Photo credits: Alex Iby
⁂ Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Stories – Χριστίνα Σκλαβενίτη Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την ψυχολογία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

Close