Cry it out-η-αμφιλεγόμενη-μέθοδος-που-αφήνει-τα-παιδιά-να-κλαίνε-για-να-κοιμούνται-πιο-ήρεμα-

Cry it out: Η αμφιλεγόμενη μέθοδος που αφήνουμε τα βρέφη να κλαίνε για να κοιμούνται πιο ήρεμα. Αυτή η αμφιλεγόμενη μέθοδος προτρέπει τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να κλαίνε για να κοιμούνται καλύτερα.

Το cry it out είναι μία αμφιλεγόμενη μέθοδος που μαθαίνει στα βρέφη να κοιμούνται μόνα τους ειδικά το βράδυ. Βέβαια αυτή η μέθοδος έχει διχάσει τόσο τους γονείς όσο και τους παιδιάτρους αφού στην ουσία αφήνεις το παιδί να κλάψει με την προοπτική να κοιμηθεί πιο γρήγορα και ήρεμα.

Βέβαια το να το κάνεις αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού πολλοί γονείς θεωρούν τέτοιες προσεγγίσεις βάρβαρες ενώ άλλοι παραμέρισαν τις τύψεις τους και υποστηρίζουν ότι είχε αποτέλεσμα. Σήμερα θα μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το cry it out. Διαβάστε παρακάτω:

Η μέθοδος cry it out

Σύμφωνα με την Κατσαούνη Μαρία η μέθοδος cry it out ή αλλιώς «άστο να κλάψει» αναφέρεται στη μέθοδο αντιμετώπισης ενός μωρού που κλαίει και δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
Οι περισσότερες μητέρες εντοπίζουνε δυσκολίες με το μωρό τους και τα νέα δεδομένα, κυρίως το πρώτο διάστημα και όσο το μωράκι τους είναι ακόμα μικρό.

Κάποια παιδιά είναι πιο ήρεμα και άλλα, για διάφορους και διαφορετικούς λόγους, μπορεί ανά διαστήματα να είναι πιο ανήσυχα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αυτή είναι μία τραυματική μέθοδος για το παιδί.

Το κλάμα του παιδιού είναι ο μόνος τρόπος που έχει να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Η μη ανταπόκριση στο κλάμα του έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κορτιζόλης στον εγκέφαλο του λόγω άγχους.

Δείτε ακόμα Τα μωρά χρειάζονται τους γονείς τους και όχι παιχνίδια

Αναφορικά, η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη, η λεγόμενη ορμόνη του στρες, η οποία όταν εκκρίνεται στον εγκέφαλο προκαλεί διάφορα προβλήματα τόσο στην δομή του εγκεφάλου, όσο και στη λειτουργία του.

Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσουν τις πνευματικές ικανότητες του ατόμου, να προκαλέσουν σύνδρομα, αγχώδεις διαταραχές στην ενήλικη ζωή του μωρού και γενικότερα να επηρεάσουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική του υγεία, αλλά και τις γνωστικές του ικανότητες.

Όταν έχουμε ένα μωρό το οποίο κλαίει και κανείς δεν ανταποκρίνεται στο κλάμα του, πέρα τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο του υπάρχουν επιπτώσεις και συναισθηματικές. Το παιδί αισθάνεται αβοήθητο, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται μία συναισθηματική απομόνωση, έλλειψη εμπιστοσύνης για το περιβάλλον του και τα άτομα γύρω του, καλλιέργεια ασφαλειών κτλ.

Δείτε ακόμα Γονείς έμαθαν στο παιδί τους να πηγαίνει τουαλέτα από 3 ημερών

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πόσο σημαντικά είναι στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού η παρουσία του γονέα στην ανάπτυξη του , ώστε να δημιουργηθεί το λεγόμενο bonding, δηλαδή το δέσιμο μεταξύ γονέα και παιδιού, που θα δώσει στο παιδί ασφάλεια και θα το βοηθήσει να έχει μία υγιή συναισθηματική ανάπτυξη.

Με τον αφήνουμε, λοιπόν, το μωρό μας να κλαίει, του στερούμε τον ασφαλή δεσμό, το αίσθημα εμπιστοσύνης, το αίσθημα πως ο γονέας είναι αξιόπιστος και διαθέσιμος για το παιδί και τις ανάγκες του.

Εάν το μωρό μας έχει δυσκολία στον ύπνο, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να δείξουμε αδιαφορία, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά αντίθετα να το καθησυχάσουμε και να απαλύνουμε τη δυσφορία του, προσφέροντας του συναισθηματική απαιτητικότητα.

Η μητέρα στο Tiktok που δοκίμασε την μέθοδο cry it out

Την συγκεκριμένη μέθοδο την δοκίμασε και μία μητέρα στο TikTok και όπως υποστηρίζει άλλαξε η ζωή της προς το καλύτερο. Η μητέρα ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok και έδειξε να βάζει την κόρη της για ύπνο. Πριν σβήσει το φως λοιπόν και κλείσει την πόρτα της έδωσε ένα μπουκάλι γάλα.

«Η μέθοδος cry it out δεν είναι για όλους, αλλά εγώ την εφάρμοσα από όταν ήταν 6 μηνών. Κι από τότε είναι τόσο εύκολο να κοιμηθεί! Μάλιστα, κοιμάται μέχρι τις 8 το πρωί», υποστηρίζει η μητέρα.

Στην προκειμένη αυτή η μέθοδος είχε καλή κατάληξη για την μητέρα. Όμως πολλοί χρήστες στο TikTok εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου. Κάποιοι μάλιστα σχολίασαν: «Με τίποτα δεν μπορούσα να το κάνω… Είναι τόσο μικρά… Γιατί να μη θέλεις να τα πάρεις αγκαλιά για να κοιμηθούν».

Δείτε ακόμα Γιατί τα περισσότερα μωρά γεννιούνται νύχτα

Ένας άλλος χρήστης έλεγε ότι δεν είναι φυσιολογικό να αφήνεις το παιδί σου να κλαίει. Πάντα όμως υπήρχε και ο αντίλογος που έλεγε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο cry it out και στο να αφήνεις το παιδί σου να κλαίει. Το πρώτο είναι εκπαίδευση ύπνου, το δεύτερο παραμέληση. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;

@rosieluljeta

Best thing I ever did #sleeptrain #cio #foryou #foryoupage #fyp

♬ Packs and Potions – HAZEY

Photo cover via: mothersblog.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα μωρά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close