Τα μωρά χρειάζονται τους γονείς τους & όχι παιχνίδια

Τα μωρά χρειάζονται τους γονείς τους και όχι παιχνίδια. Τα μωρά που έχουν φτάσει μέχρι και τους 12 μήνες ζωής, έχουν ανάγκη τους γονείς τους για να αναπτυχθούν σωστά και όχι τα παιχνίδια.

Οι σύγχρονοι γονείς προσπαθούν από μικρή ηλικία να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με όλα τα απαραίτητα έτσι ώστε να αναπτύξουν την νοητική τους κατάσταση αλλά και την σωματική τους υγεία. Υπάρχουν λοιπόν παιχνίδια στην αγορά που προορίζονται για μωρά μέχρι και 12 μηνών και στοχεύουν εκεί.

Έτσι οι γονείς αγοράζουν με το…τσουβάλι τέτοια παιχνίδια έτσι ώστε το παιδί να μιλήσει πιο γρήγορα, να περπατήσει πιο γρήγορα, να κόψει την πάνα πιο γρήγορα και άλλα πολλά. Παρόλα αυτά πρέπει να ξέρουμε ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια παίζουν συμπληρωματικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού και όχι τον πρωταρχικό.

Δείτε ακόμα Γονείς έμαθαν στο παιδί τους να πηγαίνει τουαλέτα από 3 ημερών

Αυτό σημαίνει πως για την σωστή ανάπτυξη ενός μωρού ή ενός νηπίου δεν χρειάζονται απλά πολλά παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Χρειάζονται οι γονείς. Μέσα από την αλληλοεπίδραση με τους γονείς ένα μωρό μέχρι και 12 μηνών μπορεί να μάθει πολλά για την ζωή.

Συγκεκριμένα η παιδίατρος Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα μέσα από την επίσημη σελίδα της στο Facebook μοιράζεται μαζί μας μερικές συμβουλές για το πως μπορούμε να παίξουμε με το 12 μηνών μωράκι μας έτσι ώστε να αναπτυχθούν νοητικά και συναισθηματικά. Διαβάστε παρακάτω:

Τα παιδιά στους 12 μήνες ζωής «δουλεύουν» σκληρά για να αναπτύξουν τις λεκτικές τους ικανότητες, να περπατήσουν, καθώς και να κάνουν πράγματα μόνα τους. Δεν χρειάζεται να έχετε πολλά παιχνίδια στη διάθεσή τους, αφού το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να μάθει πολλά, ακόμα και από τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Πώς να παίξεις με το 12 μηνών μωρό σου

Δώσε στο μικρό σου τη δυνατότητα να περπατήσει, είτε μόνο του είτε με το να στηρίζεται σε κάποιο αντικείμενο. Οι κούκλες βοηθούν τα μωρά να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και τα προετοιμάζουν για την άφιξη ενός αδελφού/αδελφής.

τα-μωρά-χρειάζονται-τους-γονείς-και-όχι-παιχνίδια-

Τραγούδησε και χόρεψε μαζί του. Παρότρυνε το μικρό σου να παίξει μουσική με κουτάλια και κατσαρολικά. Έτσι ενισχύεται η μουσικότητά του, ο συντονισμός και η λεπτή κινητικότητα. Μίλα του για ό,τι βλέπεις και ό,τι κάνεις.

τα-μωρά-χρειάζονται-τους-γονείς-και-όχι-παιχνίδια-

Διάβαζε συνέχεια στο μικρό σου ακόμα κι αν παραμένει συγκεντρωμένο για ελάχιστα λεπτά. Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολλές φορές το αγαπημένο του και ενισχύει σημαντικά την εκμάθηση και την ψυχοκινητική του εξέλιξη.

τα-μωρά-χρειάζονται-τους-γονείς-και-όχι-παιχνίδια-

Δείτε ακόμα Γιατί τα περισσότερα μωρά γεννιούνται νύχτα

Το παιχνίδι στοίβαξης (π.χ. κρίκοι) καλλιεργούν την αίσθηση της ισορροπίας, την αντίληψη του χώρου και τη λεπτή κινητικότητα.
Κάποιες φορές αρκεί απλά να κάνεις στην άκρη και να παρατηρήσεις το μωρό σου, χωρίς να παρεμβαίνεις στο παιχνίδι του. Έτσι ενισχύεις τη συγκέντρωση και την ανεξαρτησία του.

Διαβάστε όλα τα άρθρα για τα μωρά στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close