Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη σε έφηβους: Αναγνωρίστε τα σημάδια

Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη σε έφηβους και νέους: Αναγνωρίστε τα σημάδια για να βοηθήσετε τα παιδιά.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι οι ψυχικές διαταραχές αφορούσαν ως επί το πλείστον τους ενήλικους. Αυτό πήγαζε από την λανθασμένη άποψη ότι ένα παιδί στην εφηβεία ή ένα νεαρό παιδί δεν έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ενήλικος οπότε δεν έχει και λόγο να έχει ψυχολογικά προβλήματα.

Πλέον αυτός ο ο μύθος έχει καταρριφθεί με τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικης κατάθλιψης να έχουν δυστυχώς εκτοξευθεί. Τα παιδιά από μικρή ηλικία ξεκινούν να βιώνουν κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά επεισόδια και σοβαρές μελαγχολίες που κρατούν για καιρό.

Δείτε ακόμα Ο έφηβος γιος μου θέλει μηχανάκι, έχει ανεξέλεγκτες παρέες και ασχολείται μόνο με το κινητό

Οι γονείς όμως πολλές φορές δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα σημάδια ειδικά όταν μιλάμε για τους έφηβους. Σε πρώτη φάση δεν είναι εύκολο για έναν γονιό να διαχειριστεί και να συνειδητοποιήσει ότι το παιδί του πάσχει από οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας είτε μιλάμε για σωματικό, είτε για ψυχολογικό, είτε για κάποιο σύνδρομο.

Σε δεύτερη φάση ένας γονιός μπορεί να πιστέψει λανθασμένα ότι τα συμπτώματα του παιδιού οφείλονται στην εφηβεία και στην μετεφηβεία. Οι ορμόνες όμως δεν ευθύνονται για όλα.

Στο παρακάτω κείμενο η σελίδα ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ και η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Σπυριδούλα Κώτση όπου την διαχειρίζεται θα μας εξηγήσει πως μπορούμε να αντιληφθούμε την διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη σε εφήβους και νέους. Διαβάστε παρακάτω: 

Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες:

Αναγνωρίζουμε τα σημάδια.

Διπολική διαταραχή & κατάθλιψη σε έφηβους & νέους: Αναγνωρίστε τα σημάδια

Οι πληροφορίες που ακολουθούν στοχεύουν στην ενημέρωση, και όχι στη διάγνωση. Συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές ψυχικές διαταραχές (ή ακόμα και να αποτελούν εκδηλώσεις άλλων καταστάσεων).

Απευθυνόμαστε πάντα σε ψυχίατρο παιδιών και εφήβων (για άτομα μέχρι 18 ετών) που έχει την κλινική γνώση και εμπειρία για να θέσει τη διάγνωση.

Δείτε ακόμα Η 14χρονη κoρη μου έπαθε κρίση πανικού εξαιτίας της καραντίνας

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος που προκαλεί ασυνήθιστες μεταβολές στη διάθεση, που χαρακτηρίζονται από επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Συνηθισμένα συμπτώματα Μανίας.

Το άτομο εκδηλώνει:

Πολύ έντονη χαρά ή ανοησία για πολύ καιρό. Χάνει πολύ εύκολα την ψυχραιμία του ή δείχνει πάρα πολύ ευερέθιστο. Μίλα πολύ γρήγορα ή οι σκέψεις του “τρέχουν”. Έχει μια υπερβολική, διογκωμένη αίσθηση ότι διαθέτει ικανότητες, γνώση ή δύναμη. Συμπεριφέρεται επικίνδυνα ή χωρίς φραγμούς και δείχνει ότι έχει μειωμένη κρίση.

Συνηθισμένα συμπτώματα της Κατάθλιψης: Το άτομο:
Αισθάνεται πολύ θλιμμένο ή απελπισμένο. Αισθάνεται μοναξιά ή απομονώνεται από τους γύρω. Τρώει πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο Έχει λίγη ενέργεια και δεν ενδιαφέρεται για συνηθισμένες δραστηριότητες. Κοιμάται πολύ.

Δείτε ακόμα Η έλλειψη ύπνου βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων

Έφηβοι με κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή μπορεί να σκέφτονται ή να μιλούν για αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό. Αναζητούμε άμεσα ειδική βοήθεια, αν γνωρίζουμε κάποιον έφηβο που εκφράζει τέτοιες σκέψεις.
24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018.

συμπτώματα_διπολικής διαταραχής_και_κατάθλιψης_σε_έφηβους_και_νέους_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την παιδική ψυχολογία και την εφηβεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close