πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Η αλήθεια είναι πως τα μάτια είναι το ατού σε κάθε άνθρωπο. Είτε έχουμε καφέ, είτε μπλε, είτε πράσινα μάτια, όλα τα μάτια είναι όμορφα και ιδιαίτερα όσων αφορά το χρώμα τους.

Όμως σίγουρα, όλοι έχουμε αναρωτηθεί πως θα έμοιαζε το πρόσωπό μας με μάτια διαφορετικού χρώματος. Γι’ αυτό και πολλές φορές έχουμε βάλει φακούς επαφής με χρώμα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί να μην το γνωρίζατε λοιπόν, όμως τα μάτια είναι σε θέση να αλλάξουν χρώμα.

Παράγοντες όπως η διατροφή ή τα συναισθήματά μας, είναι σε θέση να αλλάξουν το χρώμα των ματιών μας. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των ματιών. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 7 πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών μας. Διαβάστε παρακάτω:

Πώς η διάθεση μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των ματιών

Τα συναισθήματα είναι ένα είδους σοκ για το σώμα. Όταν οργιζόμαστε ή χαιρόμαστε πολύ, οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η αναπνοή μας γίνεται λίγο πιο δύσκολη και το χρώμα των ματιών αλλάζει.

Τα μάτια μας όταν είμαστε πολύ χαρούμενοι ή πολύ οργισμένοι γίνονται είτε πιο σκούρα είτε πιο ανοιχτόχρωμα. Συνήθως τα μάτια αλλάζουν όταν οι άνθρωποι βιώνουν έντονες στιγμές ευτυχίας.

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Μελανίνη και ηλικία

Πολλές φορές τα παιδιά γεννιούνται με μπλε μάτια και στην συνέχεια το χρώμα των ματιών τους αλλάζει. Αυτό συμβαίνει διότι τα μπλε μάτια, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μελανίνη. Οι εξωτερικοί παράγοντες αλλά και η κληρονομικότητα, κάνουν ένα παιδί να γεννιέται με μπλε μάτια και στην συνέχεια, να αλλάξει το χρώμα τους.

Για παράδειγμα άνθρωποι που γεννήθηκαν με μπλε μάτια σε ορεινές περιοχές στην συνέχεια, απέκτησαν μάτια σε φουντουκί χρώμα. Αυτό συμβαίνει διότι αυξάνεται η μελανίνη όσο ένας άνθρωπος μεγαλώνει. Επίσης υπάρχουν παιδιά που μέχρι την ηλικία των 12 δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένο χρώμα στα μάτια.

Αντιθέτως τα άτομα που γεννιούνται με καστανά και σκουρόχρωμα μάτια γενικότερα, το χρώμα τους δεν αλλάζει ποτέ. Αυτό συμβαίνει διότι, η μελανίνη είναι ήδη αρκετή. Επίσης τα άτομα που έχουν σκουρόχρωμα μάτια, πάσχουν πιο συχνά από ασθένειες των ματιών γι’ αυτό και πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου.

Δείτε ακόμα Γιατί βλέπουμε κηλίδες ή μυγάκια στα μάτια μας; Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι;

Παρεμπιπτόντως, η τελευταία έρευνα έχει αποδείξει ότι υπάρχουν 16 γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα των ματιών, γι ‘αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθεί το χρώμα πριν από τη γέννηση.

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Πρώτες τροφές και αποτοξίνωση

Υπάρχει μια θεωρία στην εναλλακτική ιατρική ότι το χρώμα των ματιών και η υγεία των εσωτερικών οργάνων συνδέονται. Αυτή η κατεύθυνση στην ιατρική ονομάζεται ιριδολογία, αλλά επειδή δεν έχει επαρκή βάση τεκμηρίωσης, θεωρείται ψευδοεπιστημονική.

Βέβαια, ο Δρ Robert Morse, ειδικός στον τομέα της υγείας, πιστεύει ότι το εξωτερικό τεταρτημόριο του ματιού συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου, ενώ ο εσωτερικός κύκλος συνδέεται με το πεπτικό σύστημα.

Λέει ότι πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σας και μάλιστα δημιούργησε μια σειρά βίντεο αφιερωμένων στην έρευνά του.

Δείτε ακόμα  Aλμπινισμός : 20 φωτογραφίες που θα σας μαγέψουν

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει την Carly Fraser του Live Love Fruit που τρώει ωμά λαχανικά και είναι vegan για 6 χρόνια. Μπορείτε να δείτε πώς η διατροφή της άλλαξε το χρώμα των ματιών της. Σύμφωνα με τον Δρ Morse, η υψηλή συγκέντρωση κίτρινων αποχρώσεων σηματοδοτεί μεγάλο αριθμό τοξινών.

Κατάφερε να βελτιώσει το έργο του πεπτικού της συστήματος και παρακολούθησε πώς το χρώμα των ματιών της άλλαξε από πράσινο-καφέ σε ελαφρύτερο και πιο έντονο πράσινο, κατάφερε επίσης να αλλάξει το λευκό μέρος των ματιών της σε πιο διαυγές και φωτεινό λευκό.

Εκτός από αυτό, ο Δρ Morse λέει ότι η χρωστική ουσία κάθε ατόμου είναι μοναδική και απαιτεί ατομική ανάλυση. Πιστεύει ότι το σπανάκι διατηρεί τα μάτια νεανικά και φωτεινά, το μέλι μπορεί να προσθέσει ζεστά χρώματα και τα θαλασσινά μπορούν να κάνουν το χρώμα πιο έντονο.

Δείτε ακόμα Ύπνος: Τα ασυνήθιστα πράγματα που συμβαίνουν όταν κοιμάστε

Τα άλλα τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των ματιών είναι το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα καρύδια. Μία αρκετά ενδιαφέρουσα θεωρία ομολογουμένως.

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Το μακιγιάζ και τα ρούχα μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σας.

Οι γυναίκες έχουν μαγικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους και να το κάνουν πιο έντονο. Τα μαγικά ραβδιά τους είναι το μακιγιάζ, τα ρούχα, το χρώμα μαλλιών και τα αξεσουάρ.

Για παράδειγμα, κυρίες με καστανά μάτια μπορούν να χρησιμοποιούν ρούχα χρυσά, ροζ και ανοιχτό πράσινο για να κάνουν τις ίριδες τους πιο ανοιχτές. Ενώ οι γυναίκες με μπλε και πράσινα μάτια μπορούν να ενισχύσουν την ένταση του χρώματος των ματιών τους με τη χρήση τιρκουάζ, σμαραγδένιου και μπλε.

Ουδέτερα όπως το λευκό, το γκρι και το μαύρο χρώμα μπορούν να υπογραμμίσουν το φυσικό χρώμα των ματιών σας. Παρεμπιπτόντως, εάν φοράτε γυαλιά, ζητήστε από τον ειδικό σας να φτιάξει τα γυαλιά σας με επίστρωση AR που εξουδετερώνει τη λάμψη και επιτρέπει σε όλους να βλέπουν το χρώμα των ματιών σας καθαρά.

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Φως του ήλιου και τόπος κατοικίας

Τα καστανά μάτια είναι το πιο κοινό χρώμα στη Γη, το 70% του πληθυσμού του πλανήτη τα έχει και μπορείτε να τα βρείτε σε όλες τις ηπείρους από την Αυστραλία έως τη Βόρεια Αμερική.

Σε ορισμένες περιοχές, το ποσοστό των ατόμων με καστανά μάτια φτάνει το 95%, όπως στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική, τη Νότια Ευρώπη και την Ωκεανία. Στις ΗΠΑ, το 50% του πληθυσμού έχει καστανά μάτια.

Οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι πιο συνηθισμένοι στη Βόρεια Ευρώπη: Εσθονία, Δανία, Φινλανδία – 85%, Γερμανία – 75% και το Ηνωμένο Βασίλειο – 50%. Μερικές φορές, αυτό το χρώμα των ματιών μπορεί να βρεθεί σε ανθρώπους στη Μέση Ανατολή.

Δείτε ακόμα Δίδυμα αδέρφια: Δες τα 10 απίστευτα πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες

Παρεμπιπτόντως, ερευνητές γενετικής από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν ότι οι μπλε ίριδες είναι το αποτέλεσμα μιας μετάλλαξης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 6-10 χιλιάδες χρόνια.

Ο Δρ Eiberg ανέφερε ότι αρχικά όλοι είχαν καστανά μάτια, αλλά μια μετάλλαξη μείωσε την παραγωγή μελανίνης. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι συνέβη πρώτα σε περιοχές βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας.

Μόνο το 2% του πληθυσμού του πλανήτη έχει πράσινα μάτια. Αυτή η απόχρωση σχηματίστηκε λόγω της μέτριας περιεκτικότητας σε μελανίνη και του συνδυασμού κίτρινων-καφέ χρωστικών.

Δείτε ακόμα Διαβάζοντας το γυναικείο σώμα : 10 εξωφρενικά πράγματα που πίστευαν για το γυναικείο σώμα στο παρελθόν

Τα πράσινα μάτια είναι πιο κοινά στην Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ισλανδία και το Πακιστάν. Το πιο σπάνιο χρώμα των ματιών είναι κίτρινο που είναι αποτέλεσμα ματιών που έχουν λιποχρωμική χρωστική ουσία.

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Το λέιζερ

Πράγματα σαν αυτό ήταν πολύ επικίνδυνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε ολική τύφλωση, όπως έγινε και με έναν Αργεντίνο instagrammer. Όμως ο δρ Gregg Homer ανακάλυψε μία χειρουργική επέμβαση με λέιζερ που μπορεί να κάνει τα μάτια πιο ανοιχτόχρωμα. Δηλαδή τα καστανά μάτια μπορούν να γίνουν μπλε.

Η διαδικασία διαρκεί μόνο 20 δευτερόλεπτα και το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό σε 2-4 εβδομάδες. Ο Δρ Gregg Homer πήρε αυτήν την ιδέα από έναν συνάδελφο δερματολόγο που αφαιρεί τα σημάδια με λέιζερ.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτή η επέμβαση δεν επηρεάζει την όραση, αλλά για να μελετηθούν όλες οι παρενέργειες, απαιτείται περισσότερος χρόνος. Ο Homer είπε ακόμη: «Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδικασία χωρίς να ανησυχείτε μόλις επιτρέψω στην κόρη μου να το κάνει».

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Άτομα με μάτια σαν τους χαμαιλέοντες

Μερικοί άνθρωποι έχουν μάτια που μπορούν να αλλάξουν χρώμα. Παρόλο που αυτό το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί σε βάθος ακόμη, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν πρόκειται για μια ασθένεια, αλλά μια μοναδική ιδιαιτερότητα που έχουν μόνο λίγοι άνθρωποι.

Οι γιατροί δεν έχουν βρει προβλήματα με την όραση μεταξύ αυτών των ανθρώπων και αυτό το «δώρο» δεν μπορεί να κληρονομηθεί. Σύμφωνα με έρευνα, μια σταθερή αλλαγή του χρώματος των ματιών συνδέεται με διαδικασίες στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα και την ποσότητα της μελανίνης.

Τα μάτια του χαμαιλέοντα αντιδρούν στο άγχος, στα ρομαντικά συναισθήματα και στην κούραση, η αλλαγή τους μπορεί επίσης να συνδεθεί με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μερικές φορές απρόβλεπτοι και άτακτοι.

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Πως θα ήταν οι διάσημοι, αν είχαν άλλο χρώμα στα μάτια;

Julia Roberts

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Angelina Jolie

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Monica Bellucci

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Chris Evans

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Megan Fox

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Zac Efron

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

Amanda Seyfried

πράγματα_που_μπορούν_να_αλλάξουν_το_χρώμα_των_ματιών_

All photos via brightside.me

Διαβάστε όλα τα περίεργα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close