Άκης Τσοχατζόπουλος: Από την χλιδή στη φυλακή και μετά στο θάνατο – Σπάνιες φωτογραφίες

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Αυγούστου του 2021 κι εμείς θα σας διηγηθούμε την ιστορία του, βλέποντας μαζί σας σπάνιες φωτογραφίες.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια γνωστός πολιτικός στην Ελλάδα. Όμως πριν μερικά χρόνια βρέθηκε στην φυλακή ύστερα από οικονομικές απάτες που διέπραξε και η προσωπική του ζωή αποτέλεσε πρώτο θέμα συζητήσεων στα ελληνικά νοικοκυριά και στα ελληνικά media για πολλά χρόνια.

Στις 27 Αυγούστου του 2021 έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς. Τον τελευταίο καιρό έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα. Σήμερα θα διαβάσουμε την ζωή του, πως βρέθηκε στην φυλακή και θα δούμε σπάνιες φωτογραφίες. Διαβάστε παρακάτω: 

Πως ξεκίνησαν όλα

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1939 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Η πολυτάραχη ζωή του αργότερα θα μπορούσε να γίνει βιβλίο και να πωλείται στην κατηγορία των αστυνομικών θρίλερ. Ο πατέρα του ήταν ο Ευάγγελος και είχε έρθει από την Πόλη.

Μέσα του έκρυβε πολύ αγάπη για την Ελλάδα και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζονταν για το καλό του γούστο. Η μητέρα του, ήταν η Αρετή όπου είχε γεννηθεί στα Γιάννενα. Το ζευγάρι γνωρίστηκε, ερ@τεύτηκε και παντρεύτηκε. Μετά τον γάμο εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Λίγο πριν τον πόλεμο ο Ευάγγελος και η Αρετή έφεραν στον κόσμο τον πρώτο τους γιό, τον Αθανάσιο – Απόστολο. Έναν χρόνο μετά ο Ευάγγελος παρουσιάζεται φαντάρος και πολεμά στο Αλβανικό μέτωπο. Με την συνθηκολόγηση του 1941 επιστρέφει στην οικογένειά του.

Δείτε ακόμα Φωτογραφίες απ’ το γάμο Βοσκόπουλου- Γκερέκου με κουμπάρο τον Κουίκ: Με δαντελένιο νυφικό η νύφη

Η Αθήνα δεν του αρέσει και αποφασίζει να μετακομίσει πίσω στην Θεσσαλονίκη, αφού του θυμίζει έντονα την Κωνσταντινούπολη. Ο Αθανάσιος Απόστολος μεγάλωνε αγαπώντας πολύ την Θεσσαλονίκη. Σαν έφηβος ήταν ψηλός και εντυπωσιακός. Έπαιζε μπάσκετ και ήταν ΠΑΟΚ.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Γράφτηκε λοιπόν στον σύλλογο του ΠΑΟΚ και ξεκίνησε τις προπονήσεις. Έπαιζε για δύο χρόνια σαν small forward. Αγαπούσε τα γλέντια και ήταν πάντα η ψυχή της παρέας. Οι φίλοι του μάλιστα των φώναζαν Τσόχα και για συντομία “Άκη”.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Όταν έφυγε στο εξωτερικό

Το 1959 αποφασίζει να φύγει από την χώρα. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πολύ και επειδή είχε αριστερές πεποιθήσεις και λίγες επαναστατικές ιδέες δεν άντεχε τα πολλά πολλά και ένιωθε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ο Άκης λοιπόν παίρνει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού και αποφασίζει να μείνει στην Γερμανία. Δουλεύει σε ένα τεχνικό γραφείο και παράλληλα παίρνει δεύτερο πτυχίο στην ειδικότητά του, σαν οικονομολόγος μηχανικός. Στην Γερμανία έμεινε για 16 χρόνια και δούλευε σε δημόσια έργα σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Το 1964 γνωρίζει τον πρώτο μεγάλο έρ@τα της ζωής του. Ήταν η Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Παντρεύονται και κάνουν μία κόρη κι έναν γιό. Το 1968 επιχειρεί να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη αλλά η χούντα του αφαιρεί την ιθαγένεια και του απαγορεύει την είσοδο στην χώρα.

Δείτε ακόμα Η ιστορία των αστικών λεωφορείων και των συγκοινωνιών στην παλιά Αθήνα

Μερικούς μήνες αργότερα στην Φρανκφούρτη γνωρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και σχεδόν τον λατρεύε8ι. Ο Παπανδρέου βάζει την πολιτική αριστερή σκέψη του Άκη στα μονοπάτια του σοσιαλισμού και γίνεται ο μέντοράς του.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Η πολιτική του καριέρα

Στην Γερμανία λοιπόν η πολιτική του δραστηριότητα γίνεται έντονη και όπου βρεθεί κατακεραυνώνει την Χούντα. Το 1970 γίνεται μέλος του ΠΑΚ. Πέντε χρόνια μετά, το 1975, επιστρέφει στην Ελλάδα και εντάσσεται στο νέο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ακολουθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου σε κάθε του βήμα. Στις εκλογές του 1981 συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σαν εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 μέχρι και τις εκλογές του 2004 εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Στις εκλογές του 2007 όμως απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ενώ στις εκλογές του 2009 αρνήθηκε να κατέβει. Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Δείτε ακόμα Τάκης Χαλάς: Ο αγαπημένος Έλληνας νάνος που έφυγε ξεχασμένος από τα φώτα της δημοσιότητας

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μαδρίτη. Αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1996 θέτει υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Τον νέο πρωθυπουργό θα τον εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη και συγκέντρωσαν και οι δύο 53 ψήφους. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους και ο Κώστας Σημίτης 86.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Τον Γενάρη του ίδιου έτους και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος. Απέτυχε όμως να εκλεγεί και πάλι και είχε ως αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Δείτε ακόμα Η πιο εύκολη ληστεία τράπεζας στην Αθήνα που έγραψε ιστορία

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: gazzeta.gr

Από το 1996 μέχρι και το 2000 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Το 2004, παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την Βασιλική Σταμάτη με πολιτικό γάμο στην Θεσσαλονίκη. Κάπου εδώ ξεκινάει και η πτώση του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποφασίζει να παντρευτεί την Βασιλική Σταμάτη και με θρησκευτικό γάμο.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: onalert.gr

Την παντρεύτηκε στο Παρίσι και ο γάμος τους ήταν μία μικρογραφία ενός βασιλικού γάμου και φυσικά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα για τον απίστευτο πλούτο που εξέπεμπε. Η γαμήλια δεξίωση θα γίνει στο ξενοδοχείο “4 seasons” και θα έχει θέα τον πύργο του Άιφελ. Ο κόσμος θα αναρωτηθεί: “ μα που τα βρήκε τόσα λεφτά και κάνει τέτοιο γάμο”

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: newsit.gr

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: tuned.gr

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: lifeis.gr

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: lifeis.gr

Η πτώση του Άκη Τσοχατζόπουλου

Τον Μάη του 2010 οι εφημερίδες Καθημερινή και Πρώτο Θέμα δημοσιεύουν άρθρα και αποκαλύπτουν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου 3842/2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής» που ανάμεσα σε άλλα πενταπλασίαζε την φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρίες, αγόραζε σπίτι 1.000.000 ευρώ περίπου στην οδό Αεροπαγίτου από υπεράκτια εταιρία.

Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση ότι ένας εκ των παλιών ιδιοκτητών ήταν και η υπεράκτια εταιρία TORCASO Investments Ltd η οποία είχε αναμειχθεί με το σκάνδαλο στο Βατοπέδι. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε τότε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Παράλληλα με εντολή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, το θέμα παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του κόμματος. Την 1η Ιουνίου η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το όλο θέμα.

Δείτε ακόμα Ο σατανικός άντρας που σκότωσε την γυναίκα του με λουκούμια – Πως ξεσκεπάστηκε το έγκλημα

Παράλληλα έρευνα ξεκίνησε και το ΣΔΟΕ. Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή διαφάνειας σκανδάλων ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγων των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε τότε ότι κάποιες σκοτεινές δυνάμεις επιζητούν την πολιτική του εξόντωση.

Στις 17 Γενάρη του 2011 βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και ελέγχθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραβίαση φορολογικού κώδικα. Στις 18 Μαρτίου ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γνωστού γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Ζήτησε από το περιοδικό ασφαλιστικά μέτρα. Αιτία της μήνυσης ήταν δημοσίευση του περιοδικού που έγινε τον Φλεβάρη του 2011 και ανέφερε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος συμμετείχε στην ομώνυμη υπόθεση δωροδοκιών της Ferrostaal.

Δείτε ακόμα Έφυγε με έναν καημό: Το παράπονο του εθνικού αστυνομικού των ελληνικών ταινιών για τις στολές του που κανείς δεν άκουσε

Στις 2 Μαρτίου ακολούθησε αντίστοιχη υπόθεση με αυτή του Spiegel. Αυτήν την φορά ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου δημοσίευσε στοιχεία που φάνηκε πως έμπλεκαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο στις υποθέσεις με τις μίζες και τα υποβρύχια.

Ο Τσοχατζόπουλος τότε απάντησε άμεσα με μήνυση και ζήτησε πολλές χιλιάδες ευρώ σαν αποζημίωση. Μάλιστα απαίτησε να ανακαλέσει ο ίδιος ο δημοσιογράφος. Στις 31 Μαρτίου επιτροπή της βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου καθώς και του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Επίσης έλεγχος θα γινόταν και σε έναν πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας στον οποίο βρέθηκαν καταθέσει ύψος 178.000.000 ευρώ. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί αν είχε προβεί σε παρατυπίες και κατά πόσο αληθή ήταν τα φορολογικά στοιχεία που παρέθετε τα τελευταία χρόνια.

Δείτε ακόμα Με μια λεπίδα 9 ιντσών. Η μαχαιριά που οδήγησε το κορίτσι-θαύμα του τένις στην ψυχογενή βουλιμία

Ο Τσοχατζόπουλος απάντησε τότε και υπεραμύνθηκε δηλώνοντας έκπληκτος για το συγκεκριμένο αίτημα της επιτροπής της βουλής. Ζήτησε μάλιστα να γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των Ελλήνων βουλευτών. Μία ημέρα μετά τα δημοσιεύματα της επιτροπής της βουλής ζήτησε και πάλι εξηγήσεις για τον έλεγχο της περιουσίας του.

Το γραφείου τύπου του Άκη Τσοχατζόπουλου ζητάει από τους υπεύθυνους να τοποθετηθούν άμεσα. Έπειτα το φως της δημοσιότητας είδαν νέες αποκαλύψεις. Τον Απρίλιο του 2011 ο Τσοχατζόπουλος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ferrolstaal για την πώληση των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News ο Τσοχατζόπουλος δέχτηκε τις ευχαριστίες των Γερμανών εκπροσώπων που προτιμήθηκαν για την αγορά χωρίς όμως να έχει υπογραφεί ήδη η συμφωνία. Στις 3 Απριλίου ο Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στην δικαιοσύνη για το εξώφυλλο της Real News.

Δείτε ακόμα Υπόγειες σήραγγες, ραντάρ, ελικοδρόμιο: Η χλιδάτη αετοφωλιά του «Έλληνα Φύρερ» που κόστισε 100 βρόμικα εκατομμύρια

Σύμφωνα με τον  ίδιο ήταν προσβλητικό. Στα μέση του Απρίλη του 2011 ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον Τσοχατζόπουλο και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής αντέδρασε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Μάλιστα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύμπνοια με την Νέα Δημοκρατία και για λανθασμένες κινήσεις εναντίον του. Μερικές μέρες αργότερα ο ίδιος αποφάσισε να προσφύγει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε με αίτημα την επίσπευση της διερεύνησης του πόθεν έσχες από τον ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μιχάλη Καρχιμάκη στις 11 Απριλίου του 2011 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προχώρησε σε οριστική διαγραφή του Άκη Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ. Στις 28 Απριλίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά από ψήφιση στην βουλή με συντριπτική πλειοψηφία.

Δείτε ακόμα Το παιδί που έπαιξε στους Power Ranger και έγινε δολοφόνος μεγαλώνοντας

Συγκεκριμένα 226 ψήφοι υπέρ και 9 κατά. Η διαδικασίες αφορούσε την διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής ώστε να διαπιστωθεί αν ο Τσοχατζόπουλος φέρει ποινική ευθύνης στην υπόθεση προμήθειας των Γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

Άκης Τσοχατζόπουλος_ιστορία_

Photo via: national-pride.org

Photo cover via: mononews.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την μηχανή του χρόνου στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close