Η Χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών ανά χρόνο. Η απέραντη ομορφιά της, τα καταπράσινα τοπία της και τα γραφικά χωριουδάκια της, είναι σίγουρα μερικά από τα χαρακτηριστικά της που την κατατάσσουν σε μία από τις πιο γοητευτικές χώρες της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα μέρη της που άλλοτε άκμαζαν και έσφυζαν από ζωή, στο σήμερα μοιάζουν πιο ερημωμένα από ποτέ. Στη κατηγορία αυτή ανήκει κι ένα χωριό νομό Ηλείας, που όχι μόνο έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους, αλλά τη θέση τους έχουν πάρει μερικές πορσελάνινες κούκλες, που μοιάζουν σα να είναι βγαλμένες από ταινία θρίλερ.
Το στοιχειωμένο χωριό της Ελλάδας
Το ιδιαίτερο χωριό, βρίσκεται στην περιοχή της Θολό και του Λέπρεο, στον νομό Ηλεία, στην Πελοπόννησο. Ανάμεσα από αυτά τα χωριά, στην περιφερειακή οδό, κάτω από τη σκιά των δένδρων στέκει ένα παλιό παραδοσιακά χτισμένο σπίτι- καφενείο.
Αν και η πρώτη εικόνα θυμίζει ένα εγκαταλειμμένο παλιό κτήριο, η αλήθεια είναι διαφορετική καθώς οι επισκέπτες του καφενείου, είναι κυριολεκτικά κούκλες βιτρίνας.
Το Τίμπουλις δικαιωματικά, έχει κερδίσει τον τίτλο του «στοιχειωμένου χωριού», καθώς, οι κούκλες μοιάζουν να έχουν ζωή. Αν και αρχικά πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό θέαμα, είναι ιδιαίτερα προσεγμένο έργο, ωστόσο οι επισκέπτες ανά διαστήματα, αλλάζουν ρούχα, στάση σώματος, ακόμη και τραπέζι, γεγονός που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει της φήμες.

Παράλληλα, πέρα από τις κούκλες, το Τίμπουλις φιλοξενεί στο εσωτερικό του μια εντυπωσιακή συλλογή από παράξενα και παλιά αντικείμενα . Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν γιαταγάνια, ξύλινα μπαούλα, παιδικές κούνιες και άλλα ευρήματα μιας άλλης εποχής. Μάλιστα, δίπλα στο παλιό καφενείο-παντοπωλείο, σώζεται ακόμα και μια τουαλέτα, ολοκληρώνοντας το αλλόκοτο και σχεδόν κινηματογραφικό σκηνικό του χώρου.

Έτσι, το χωριό εξασφαλίζει μία άκρως διαφορετική εμπειρία, δεν είναι απλά ένα όμορφο χωριό, αλλά ένας χώρος τέχνης, μυστηρίου και έκπληξης. Το καφενείο, λέγεται πως αποτελεί έργο ενός ζευγαριού, μιας γερμανίδας και του ανδρός της, με καταγωγή από την Ουγγαρία: η Ούλι και ο Τίμπορ, εξ’ ου και το όνομα «Τίμπουλης», οι οποίοι με τα χρόνια είχαν συλλέξει μία σειρά από ιδιαίτερα αντικείμενα, κούκλες και αντίκες που έβρισκαν στα σκουπίδια.
Έτσι τους ήρθε και η ιδέα να «αναστήσουν» το ξεχασμένο κτήριο κοντά στην κατοικία τους και να δώσουν μία νέα πνοή στο χωριό, δημιουργώντας μια κοινότητα, μία φήμη και ένα μουσείο με δωρεάν είσοδο για όλους.
Viral άρθρα
- Το Poltergeist του Παγκρατίου: Το στοιχειωμένο σπίτι που ένα αόρατο χέρι πετούσε καυτές πέτρες κάθε βράδυ και έσπερνε τον τρόμο
- Το καντήλι που καίει χωρίς διακοπή εδώ και δεκαετίες σε μοναστήρι στην Ελλάδα- Η ιστορία προκαλεί δέος
- Η πόλη που πλημμύρισε το 60 και οι κάτοικοι την άφησαν κακήν κακώς- Πλέον μένει αναλλοίωτη στο πάτο λίμνης
- Η μυστηριώδης ιστορία της γυναίκας που έπεσε για ύπνο και ξύπνησε 32 χρόνια μετά χωρίς να έχει γεράσει
- Νηστεία Δεκαπενταύγουστου: Νηστίσιμη σοκολατόπιτα
- Απίστευτο κι όμως αληθινό: Άντρας ενημέρωσε ότι θα αυτοκτονήσει κι εξαφανίστηκε- 10 χρόνια μετά η γυναίκα του τον είδε τυχαία στη τηλεόραση