Αφράτα μπιφτεκάκια με πατάτες στο ταψί

Fırında Patatesli İnegöl Köfte -Το παραδοσιακό ανατολίτικο πιάτο για εναλλακτικά μπιφτέκια

Παραδοσιακή συνταγή για αφράτα ανατολίτικα μπιφτέκια στο ταψί με πατάτες και λαχανικά και οδηγίες βήμα βήμα για το στήσιμο του πιάτου.

Υλικά:

Για το συνοδευτικό:

Για το ταψί:

Για την σάλτσα:

Μία πρωτότυπη συνταγή για να απολαύσεις μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο σου έχουμε σήμερα, με σάλτσα πιπεριάς και πατάτες. Οι İnegöl Köfte προέρχονται από Τούρκους μετανάστες από τα Βαλκάνια και έγιναν διάσημοι στην πόλη İnegöl. Δεν περιέχουν πολλά μπαχαρικά – κυρίως αλάτι και λίγη σόδα – και είναι ιδιαίτερα μαλακοί και αφράτοι. Το Fırında Patatesli İnegöl Köfte το φτιάχνεις με İnegöl Köfte που ψήνονται εναλλάξ με κυματιστές πατάτες σε ταψί στον φούρνο. Στο κέντρο συνήθως μπαίνουν πιπεριές, ντομάτα, κρεμμύδι ή και ντοματοπελτές αραιωμένος.

Είναι ένα φαγητό κατάλληλο για το τραπέζι της Κυριακής αλλά και τον μπουφέ και σίγουρα θα αρέσει και στα παιδιά, αφού σε κάποιες ηλικίες τρώνε με βάση την εικόνα!Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, δεν χρειάζεται να πειραματιστείς με δύσκολα υλικά και μπελαλίδικες εκτελέσεις. Απλά να παρουσιάσεις λίγο διαφορετικά ένα κλασικό και αγαπημένο φαγητό.

Εμείς το φτιάξαμε με απλά Μπιφτεκάκια με πατάτες στον φούρνο, Αλλά παρακάτω σου έχω και την αυθεντική συνταγή για Fırında Patatesli İnegöl Köfte . Είναι μία πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων και συνοδεύεται τέλεια με φέτα, ψωμί και παγωμένη μπύρα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μπιφτεκάκια με πατάτες στο ταψί:

Αφράτα μπιφτεκάκια με πατάτες στο ταψί

Εκτέλεση για τα μπιφτεκάκια

Σε μία λεκάνη βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά. Στο μπλέντερ βάζουμε το κρεμμύδι, την μαγειρική σόδα, το ξύδι, το σκόρδο, το αυγό και τον μαϊντανό και χτυπάμε. Βάζουμε το μείγμα με το αυγό στη λεκάνη με τον κιμά.

Ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ καλά και ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη τριμμένη φρυγανιά. Προσθέτουμε επίσης αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και συνεχίζουμε να πλάθουμε για λίγο.

Πλάθουμε και σταματάμε να προσθέτουμε φρυγανιά όταν το μείγμα μπορεί πλέον να πλαστεί. Σκεπάζουμε την ζύμη και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Έπειτα πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτεκάκια των 40 γραμμαρίων το καθένα.

Εκτέλεση για το στήσιμο

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι που κάνει ροδέλες για το σχέδιο. Βάζουμε ένα μπιφτέκι δίπλα από μία φέτα πατάτας, εναλλάξ μέχρι να γεμίσει το ταψί. Στο κέντρο του φαγητού βάζουμε έξτρα πατάτες και τις πιπεριές. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Εκτέλεση για την σάλτσα

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και τον πελτέ πιπεριάς μέχρι να πάρουμε μία ωραία σάλτσα. Περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου.

Tips

Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω ή λιγότερη φρυγανιά.

Αφράτα μπιφτεκάκια με πατάτες στο ταψί

Η συνταγή είναι της φίλης μας Alexandra Pavlidou

Αν θες να φτιάξεις την αυθεντική συνταγή για Fırında Patatesli İnegöl Köfte (Ινεγκιόλ κεφτεδάκια με πατάτες στον φούρνο)  δες παρακάτω πως να την κάνεις. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή 50/50 μοσχάρι-αρνί)

1 μικρό κρεμμύδι (τριμμένο)

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

2 κουτ. σούπας ψίχα ψωμιού (ή φρυγανιά τριμμένη)

2 κουτ. σούπας νερό (ή σόδα αναψυκτικού αν θες πιο αφράτο)

1 κουτ. γλυκού κύμινο (προαιρετικό)

Λίγο πιπέρι

Μυστικό: Ζύμωσε καλά και άφησε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλο το βράδυ. Κάνει τεράστια διαφορά στην υφή και τη γεύση!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ 3-4 πατάτες, κομμένες σε κυματιστές φέτες (ή στρογγυλές λεπτές)

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε φετάκια)

1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή πελτέ ντομάτας (1 κουτ. σούπας αραιωμένο σε 1 ποτήρι νερό)

Αλάτι – πιπέρι – πάπρικα – ρίγανη (προαιρετικά)

2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προετοίμασε τα κεφτεδάκια: Ζύμωσε όλα τα υλικά και πλάσε μικρά οβάλ μπιφτεκάκια (όχι στρογγυλά, μακρόστενα). Άφησέ τα λίγο να “δέσουν” στο ψυγείο.

Ετοίμασε τις πατάτες: Κόψε τις πατάτες και βάλε τις σε νερό για 10-15 λεπτά να φύγει το άμυλο. Στράγγισέ τες και σκούπισέ τες καλά.

Στήσιμο στο ταψί:

Εναλλάξ ένα κεφτεδάκι – μία πατάτα – ένα κεφτεδάκι – μία πατάτα, σε κυκλικό σχήμα ή σειρές.Στο κέντρο βάλε πιπεριές, ντομάτα και κρεμμύδι.Ρίξε το μείγμα πελτέ-νερού πάνω από το φαγητό. Πρόσθεσε λίγο αλάτι και ελαιόλαδο.

Ψήσιμο:

Προθερμασμένος φούρνος στους 190°C

Ψήσε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα κεφτεδάκια και να μαλακώσουν οι πατάτες.

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr