Συνταγή για Αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα. Γιατί να αγοράσεις το ψωμί που θα φάει όλη η οικογένεια όταν μπορείς να το φτιάξεις με τα χεράκια σου και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να κάνεις…μπράτσα ζυμώνοντας; Δοκιμάστε το!
- καλαμποκάλευρο 1 κιλό
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 2 κουταλάκια του γλυκού
- ελαιολαδο 4 κουταλιές της σούπας
- νερό 680 ml χλιαρό
Υλικά
Το ψωμί στην Ελλάδα δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι και μάλιστα πολλοί τρώνε ψωμί ακόμη και με τα μακαρόνια. Αν θέλετε λοιπόν αυθεντική γεύση ψωμιού και αφράτη υφή, μην αγοράζετε το ψωμί από τους φούρνους, αλλά φτιάξτε το μόνοι σας.
Δείτε ακόμα Φωλιές από ψωμί του τοστ με αυγό
Γιατί όσο καλός κι αν είναι ένας φούρνος, δεν συγκρίνεται με το φρεσκοψημένο, σπιτικό ψωμί που φτιάχτηκε με αγάπη και μεράκι για τους δικούς μας ανθρώπους. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε ένα πανεύκολο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα
Εκτέλεση για το αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα
Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το κίτρινο αλεύρι, την ξερή μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας μαζί μέχρι να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο αφήνοντας την ζύμη να φουσκώσει για 12 ώρες τουλάχιστον. Μετά τις 12 ώρες αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας και μεταφέρουμε την ζύμη εκεί, ζυμώνοντας την λίγο, σε περίπτωση που έχει κρατήσει λίγη υγρασία, γιατί με αυτόν τρόπο θα την στεγνώσουμε, για 2-3 λεπτά το πολύ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα μία άδεια γάστρα με το καπάκι, αφήνοντάς την να κάψει καλά. Φτιάχνουμε είτε ένα μεγάλο καρβέλι είτε δύο μικρά και με προσοχή τοποθετούμε το ψωμί μας μέσα στην καυτή γάστρα.
Δείτε ακόμα Πεϊνιρλί με το ψωμί που περίσσεψε
Κλείνουμε και πάλι την γάστρα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά στις αντιστάσεις. Στα 45 λεπτά, ανοίγουμε την γάστρα και το ψωμί θα έχει πάρει λίγο χρώμα. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά με την γάστρα χωρίς καπάκι, για να φτιάξει το ψωμί τραγανή κόρα.
Tips για το αφράτο σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα
Η γάστρα δεν χρειάζεται λάδωμα ή κάτι τέτοιο και όσο ψήνεται το ψωμί δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο ή την γάστρα για να μη χαθεί η θερμότητα. Μπορεί να γίνει και σε πυρέξ με λαδόκολλα και καπάκι. Είναι 2μιση ποτήρια νερού τα 680 ml νερού. Μπορεί να γίνει με ό,τι αλεύρι θέλουμε.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κατερινα Μαδικα
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα