Η αυθεντική συνταγή για γαριδομακαρονάδα, με όλα τα μυστικά της. Μια επαγγελματική συνταγή από τον από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.Την σαρακοστή τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Δεν έχουμε γνωρίσει λοιπόν κανέναν άνθρωπο στην ζωή μας που να μην του αρέσουν οι γαρίδες και πόσο μάλλον η γαριδομακαρονάδα.
- σάλτσα ντομάτας 1 συσκευασία κονκασέ
- ελαιολαδο 250 γρ.
- κρεμμυδι 2 μέτρια
- σκορδο 3 σκελίδες
- πιπεριά 2 κόκκινες
- τσίπουρο Λίγο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- ζαχαρη 1 κ/γ
- χυμός Από 1 μικρό λεμόνι
- βασιλικός Λίγο αποξηραμένο
- κύβοι λαχανικών 1
- βουτυρο Λίγο φρέσκο
Υλικά
- λιγκουινι 1 πακέτο
Για τα ζυμαρικά
Η σημερινή συνταγή για γαριδομακαρονάδα είναι η αυθεντική, διότι για να την φτιάξουμε δε θα χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες γαρίδες αλλά φρέσκες. Για εσάς που δεν έχετε καθαρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν γαρίδες δεν χρειάζεται να αγχώνεστε διότι παρακάτω θα σας εξηγήσουμε την εύκολη διαδικασία.
Οι κατεψυγμένες γαρίδες δεν μπορούν να συγκριθούν σε νοστιμιά με τις φρέσκες. Μάλιστα στην σάλτσα θα χρησιμοποιήσουμε το κεφάλι της γαρίδας, για να δώσουμε επιπλέον νοστιμιά στην σάλτσα μας. Φυσικά μόλις γίνει η σάλτσα τα κεφάλια θα τα αφαιρέσουμε. Δείτε παρακάτω την αυθεντική συνταγή για γαριδομακαρονάδα
Εύκολο | Μερίδες 5 | όχι πολύ ακριβό | 30 λεπτά Προετοιμασία | 40-60 λεπτά Μαγείρεμα
Πως καθαρίζουμε τις γαρίδες:
Στην αρχή αφαιρούμε τα κεφάλια τους. Έπειτα με το ένα χέρι κρατάμε την γαρίδα και με το άλλο τραβάμε και αφαιρούμε το κέλυφος. Χαράζουμε την γαρίδα στην ράχη με ένα μικρό μαχαίρι για να αφαιρέσουμε το μικρό έντερο που έχει και το ανασηκώνουμε.
Έπειτα τραβάμε σιγά σιγά το έντερο μέχρι να βγει τελείως και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με όλες τις υπόλοιπες γαρίδες. Αυτό το κάνουμε επειδή δεν είναι ωραίο να έχει έντερο η γαρίδα. Έχει διάφορες ακαθαρσίες, ακόμη και άμμο και σίγουρα θα χαλάσει την συνταγή.
Εκτέλεση για τη σάλτσα ντομάτας
Στην αρχή βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ταυτόχρονα παίρνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν και απελευθερώσουν τα υγρά τους προσθέτουμε τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές.
Αφού μαλακώσουν οι πιπεριές, ρίχνουμε μέσα τα κεφάλια από τις γαρίδες, τα οποία δεν τα πετάξαμε στα σκουπίδια μετά το καθάρισμα. Τα σοτάρουμε κι αυτά και σβήνουμε το φαγητό μας με το τσίπουρο.
Δείτε ακόμη Ταλιατέλες με γαρίδες και κρέμα γάλακτος
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και αφού εξατμιστεί ο χυμός, βάζουμε και τον χυμό ντομάτας σε κομμάτια και τον κύβο λαχανικών. Αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μερικές βράσεις και προσθέτουμε την ζάχαρη και τον αποξηραμένο βασιλικό.
Δείτε ακόμα Γαρίδες τηγανιτές με όλα τα μυστικά
Ελέγχουμε μετά από λίγο αν η σάλτσα έχει αρκετό αλάτι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε. Το ίδιο ισχύει και για το πιπέρι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ρίξουμε επιπλέον ζεστό νερό. Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Όταν μείνει μόνο με το λάδι της η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Εκτέλεση για τις γαρίδες
Παίρνουμε ένα άλλο τηγάνι και βάζουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο επιπλέον βασιλικό για άρωμα και τις σβήνουμε κι αυτές με τσίπουρο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί.
Εκτέλεση για την γαριδομακαρονάδα
Μόλις είναι έτοιμες τις ρίχνουμε αμέσως μέσα στην σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει, ανακατεύουμε τα υλικά μας όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν. Μετά από λίγο ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα τα λιγκουίνι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Τα αφήνουμε κι αυτά να ξεκουραστούν. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Tips για αυθεντική συνταγή για γαριδομακαρονάδα
Οι γαρίδες δεν χρειάζεται να βράσουν πολλά λεπτά γιατί θα μας ξεραθούν. Τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε μεριά. Μόλις από κόκκινες γίνουν άσπρες είναι έτοιμες. Αν πάρετε μεγάλες γαρίδες δεν πρέπει να πετάξετε τα κεφάλια. Εκεί είναι όλη η ουσία και μπορούμε να τα προσθέσουμε στην σάλτσα για έξτρα γεύση και μετά να τα αφαιρέσουμε.
Αν δεν νηστεύουμε προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο όταν η σάλτσα μείνει μόνο με το λάδι της. Αν νηστεύουμε μπορούμε να βάλουμε λίγο φυτικό. Ανακατεύουμε για να δέσει η σάλτσα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Συνταγή δημοσιευμένη από Chef Alexios Nikoloutsopoulos.
Δείτε κι άλλες συνταγές του σεφ στο chefalexios.blogspot.com
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες