Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-  Ριζότο λαχανικών με κολοκυθάκια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18      Συνταγή από: sidagi

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, τριμμένα
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
1 φλιτζάνι βρασμένο αρακά
1/2 φλιτζάνι μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 φλιτζάνι ρύζι σπυρωτό
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κούπα ζωμό κότας εμπορίου
50 γραμμάρια τυρί τσένταρ, τριμμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα μανιτάρια.
Σοτάρετε για 3 με 4 λεπτά ή μέχρι το κρεμμύδι μαλακώσει και γίνει διάφανο.
Προσθέστε το ρύζι, τα κολοκυθάκια, τον αρακά, κόκκινο και πράσινο πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ανακατέψτε το χυμό ντομάτας με τον ζωμό κότας και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το υπόλοιπο μείγμα, αφήστε το να βράσει.
Μειώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και το υγρό απορροφάται.
Πασπαλίζουμε με τυρί τσένταρ και σουσάμι.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Τρίτη- Μπιφτέκια κοτόπουλο -Απίστευτα !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18Συνταγή από: mageirikikaisintages

Υλικά -Βγαίνουν 6 μπιφτέκια μεγάλα .

Στήθη από 1 κοτόπουλο χωρίς την πέτσα
1 φέτα ψωμί μουλιασμένη και στυμμένη πολύ καλά
1 αυγό
1 πρέζα κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας νερό.

Τί κάνουμε
Ξεχωρίζουμε από το κοτόπουλο τα 2 στήθη τα κόβουμε κυβάκια μεγαλούτσικα τα βάζουμε μέσα στο μούλτι και πολτοποιούμαι -αν σας δυσκολέψει προσθέστε μία κουταλιά νερό .
Αδειάζουμε σε μπολ ,’εχουμε μουλιάσει και στύψει πολύ καλά το ψωμί το προσθέτουμε ,ρίχνουμε το λάδι τον κουρκουμά την τριμμένη φρυγανιά -γαλέτα -το αυγό το μπέκιν το νερό αν βάλατε 1 κουταλιά στο άλεσμα βάλτε μία κουταλιά τώρα,αν όχι και τις δύο.

Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και το αφήνουμε ψυγείο για ένα τεταρτάκι .
Πλάθουμε τα μπιφτέκια πολύ λεπτά κ μεγάλα φουσκώνουν όπως βλέπετε στις φωτογραφίες αρκετά και είναι πολύ ζουμερά εσωτερικά ,αφήστε από νοστιμιά..
Βάζω το μαντεμένιο τηγάνι γκρίλ αφού πρώτα το ,,,χαϊδέψω με λαδωμένη παλάμη ,να κάψει και τοποθετώ μέσα τα μπιφτέκια .

Περιμένω 5 λεπτά να ψηθούν από την μία πλευρά και με σπάτουλα το πιάνω όλο από κάτω και το γυρνάω για άλλα 6 λεπτά στην συνέχεια αφού πάρουν απ έξω ψήσιμο και δεν χαλάει το σχήμα τους πλέον τα αναποδογυρίζω και τα πατάω με την σπάτουλα αρκετές φορές μέχρι να ψηθούν .

Μπορούμε να βάλουμε λαδωμένη λαδόκολλα σε ταψί και να τα ψήσουμε στο γκριλ αλλά το τηγάνι αυτό κάνει την ίδια δουλειά. Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε— τύχω πολύ με τα μπιφτέκια !!!! Καλή όρεξη !!!

Τετάρτη- Μπριαμ : (Αναμεικτα λαχανικα στο φουρνο) 

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18Συνταγή από: gastronomos

Υλικά

1,2 κιλά μοσχάρι από σπάλα (ζητήστε σπαλομίτα ή χτένι από σπάλα, που είναι τρυφερότατο κομμάτι), κομμένο σε μέτρια κομμάτια (περίπου 100 γρ.)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ ή σε λεπτές φέτες
3-4 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες (δες πώς τις ξεφλουδίζουμε πατώντας εδώ) και κομμένες σε καρέ
1 γεμάτο κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, διαλυμένος σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
120 ml ελαιόλαδο
150 ml λευκό, ξηρό κρασί ελάχιστη ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
1 μικρό ξύλο κανέλας
6 – 7 μπαχάρια
1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
τριμμένη ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
φύλλα από φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας (μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι κ.λπ.), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή

Διαδικασία

Τις σκελίδες σκόρδου τις αφήνουμε ακαθάριστες, ολόκληρες (αν θέλουμε πιο ήπιο το άρωμα του σκόρδου) ή τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε, αν μας αρέσει. Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του κρέατος. Πρέπει να το στεγνώσουμε ταμπονάροντάς το με χαρτί κουζίνας, για να πετύχουμε στη συνέχεια πολύ καλό ρόδισμα.

Ζεσταίνουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς λάδι. Πρέπει να κάψει πολύ καλά. Βάζουμε το λάδι και αμέσως τα κομμάτια του κρέατος. Τα ροδίζουμε πολύ καλά από τη μία πλευρά και τα γυρίζουμε για να ροδίσουν καλά και από την άλλη. Δεν στριμώχνουμε τα κομμάτια – αν δεν χωράνε σε μία στρώση, τα ροδίζουμε σε δύο δόσεις. Όσο πιο καλά ροδίσουν, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το κρέας και το φαγητό.

Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις δάφνες, τα μπαχάρια και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα, μέχρι τα κρεμμύδια να γυαλίσουν και να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο (σκελίδες ή ψιλοκομμένο) και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ, λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μόλις κοχλάσει το μείγμα, βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα και όσο ζεστό νερό χρειάζεται για να καλύψει το κρέας κατά τα 2/3. Μόλις το υγρό κοχλάσει έντονα, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να σιγοκοχλάζει πολύ απαλά, μισοσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να δέσει η σάλτσα.* Πετάμε τα μπαχαρικά και τα σκόρδα (αν τα βάλαμε ολόκληρα). Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε να βράσουν τα ζυμαρικά σε μιαν άλλη κατσαρόλα σε άφθονο αλατισμένο νερό, για όση ώρα λένε οι οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και περιχύνουμε με μερικές κουταλιές από τη σάλτσα του μοσχαριού.

Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα με το κρέας και τη σάλτσα του. Πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μυρωδικό της αρεσκείας μας και όσο τυρί θέλουμε και σερβίρουμε.

Συμβουλή: Αν το κρέας έχει μαλακώσει, αλλά υπάρχει περίσσια υγρών, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί. Αν πάλι, προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συμπληρώνουμε και πάλι αν χρειάζεται.

Παρασκευή- Σούπα μινεστρόνε λαχανικών με μαυρομάτικα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18      Συνταγή από: argiro

Υλικά Συνταγής

2 φλ. φασόλια μαυρομάτικα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
2 κολοκύθια κομμένα σε μικρά καρέ
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 φλ. κριθαράκι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σούπα μινεστρόνε λαχανικών, ξεπλένουμε πρώτα τα μαυρομάτικα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Τα βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσουν, περίπου 35-40 λεπτά. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο από το συνολικό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τα κολοκύθια και το σέλερι. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μαυρομάτικα. Καλύπτουμε τα υλικά με ζεστό νερό, να τα σκεπάζει και να εξέχει 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Για το επόμενο 10 λεπτο ανακατεύουμε συχνά τη σούπα μινεστρόνε λαχανικών, γιατί το κριθαράκι κατακάθεται και πιάνει στην κατσαρόλα.
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο βραστό νερό για να βράσει το ζυμαρικό.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το μαϊντανό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Η σούπα μας βγαίνει πυκνή και τέλεια, με χυλωμένα όλα τα υλικά της.

Σάββατο-Γαυρός ριγανάτος εύκολη και γρήγορη συνταγή για τεμπέλες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18   Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή- Μελωμένο χοιρινό !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18       Συνταγή από: mageirikikaisintages

Υλικά:

1,5 Kg χοιρινό μπούτι κομμένο σε μερίδες

6 πατάτες

200ml χυμό πορτοκαλιού

χυμό από ένα λεμόνι

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μούλτι

1 κ.σ. μέλι

2 κ,σ. μουστάρδα

2 φλ. καφέ ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι, το κρέας και τις πατάτες. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια σως την οποία στην συνέχεια την ανακατεύουμε και με το κρεμμύδι.

2. Αραδιάζουμε το κρέας και τις πατάτες στη γάστρα ,περιχύνουμε με την σως. Κλείνουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.

3. Το τελευταίο μιάωρο ανοίγουμε τακτικά το καπάκι και με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο ζουμάκι και το ρίχνουμε πάνω από το κρέας και τις πατάτες.

4. Τα τελευταία 5 λεπτά μπορούμε να το γυρίσουμε στο γκρίλ να πάρει χρώμα το φαγητό.

Πίτα Εβδομάδας: 

  • Πίτα κουρού με σπανάκι και πράσα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18Συνταγή από: olivemagazine

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αβγό

Για τη γέμιση

500γρ. σπανάκι, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένο (θα μείνουν περίπου 350 – 400γρ.)
400γρ. πράσα (μαζί με το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
6 – 7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι ψιλοκομμένες, καλά στραγγισμένες
300γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
50ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την πίτα

200ml γάλα
50ml ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε κατά μέρος.

Στη συνέχεια ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε το αλάτι, τη ρίγανη και την πάπρικα. Προσθέτετε τα κομματάκια βουτύρου και τα τρίβετε με τα δάχτυλά σας στο αλεύρι, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μίγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα. Προσθέτετε το γιαούρτι και το αβγό και συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 36 – 38 εκ., ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Ξετυλίγετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (περίπου 40 εκ.). Στρώνετε προσεκτικά το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζετε τη γέμιση. Φέρνετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσετε τη γέμιση. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνετε με το γάλα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • πανευκολο γλυκο ψυγειου με φραουλες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18       Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • κέικ παγωτό με γεύση μπισκότο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 7/5/18-13/5/18Συνταγή από:foodmaniacs

Για το κέικ παγωτό cookies θα χρειαστείτε

1 κουτί ‏ζαχαρούχο γάλα
1 1/2 ‏φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. ‏γάλα
3 ‏κρόκοι
240 γρ. ‏μαύρη σοκολάτα κομματιασμένη
3/4 φλιτζ. ‏θρυμματισμένα μπισκότα Oreo
1/3 φλιτζ. ‏νερό
1 ‏κέικ σοκολάτας κομμένο στα 2

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το ζαχαρούχο και τους κρόκους. Ζεστάνετέ τα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια κρέμα. Κατόπιν αφήστε το στην άκρη.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με ένα μίξερ μέχρι να σχηματιστεί σαντιγί.
Προσθέστε τη σαντιγί στην κρέμα που φτιάξατε νωρίτερα και ανακατέψτε ελαφρά. Ρίξτε τη μισή κομματιασμένη σοκολάτα και τα μπισκότα Oreo. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν και ύστερα αφήστε το τελικό μείγμα στην άκρη.
Τοποθετείστε το μισό σοκολατένιο κέικ σε μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα που έχετε καλύψει με πλαστική μεμβράνη τον πάτο της. Κατόπιν ρίξτε από πάνω τη γέμιση που ετοιμάσατε και καλύψτε την με το υπόλοιπο μισό κέικ. Τοποθετήστε το γλυκό στην κατάψυξη για 4 τουλάχιστον ώρες.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώστε την υπόλοιπη σοκολάτα μαζί με το νερό ώστε να προκύψει ένα απαλό σιρόπι σοκολάτας.
Περιχύστε το κέικ – παγωτό με το σιρόπι σοκολάτας. Τέλος κόψτε σε κομμάτια σερβίρετε.

Close