Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Σούπα με λαχανικά με πλιγούρι
Συνταγή από: ingolden
Υλικά: (2 άτομα)
– 2 μικρές πατάτες
– 1 μέτριο κρεμμύδι
– 3 μικρά καρότα σε ροδέλες
– 1 ρίζα πράσο
– 1 ρίζα σέλινο
– 3 κουτ. σούπας πλιγούρι ή τραχανά
– 1 φλυτζ. καλαμπόκι
– 1 κουτ. σούπας αλεύρι
– 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
– 6 φλυτζ. νερό σε θερμοκρασία βρασμού
– 1 κύβο λαχανικών – προαιρετικά
– 1 φλυτζ. μανιτάρια
– λίγο θυμάρι ή ρίγανη
– αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σωτάρουμε για 6 λεπτά τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
2. Προσθέτουμε το πλιγούρι ή τραχανά και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
3. Κατόπιν, προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί από το μείγμα.
4. Στο τέλος ρίχνουμε το νερό και βράζουμε τη σούπα μας για 30᾿.
Τρίτη-Κοτόπουλο με βίδες και σάλτσα γιαουρτιού μουστάρδας
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
1 πακέτο ζυμαρικό βίδες
1 κύβο κότας
300 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε στενόμακρες λωρίδες
1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κ.γ. σκόνη κάρυ
3 κ.σ. μουστάρδα απαλή
λίγο άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο, με χοντρό αλάτι νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρατάτε κατά μέρος 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό τους, τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά. Διαλύετε το κύβο κότας μέσα στο νερό από τα ζυμαρικά και το αφήνετε και αυτό στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις λωρίδες κοτόπουλου για 2-3 περίπου λ, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τις σπρώχνετε με την κουτάλα στην άκρη του σκεύους, προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο και το σοτάρετε για άλλο 1/2 λεπτό (όχι παραπάνω, για να μη γίνει σκούρο και πικρίσει). Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ και ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και το κάρυ.
Ανακατεύετε για 1 λ, μέχρι το κάρυ να βγάλει το άρωμά του και προσθέτετε το νερό που κρατήσατε στην άκρη από το βράσιμο των ζυμαρικών με το κύβο κότας. Σκεπάζετε το σκεύος σας και σιβογράζετε, σε χαμηλή φωτιά, για 15-20 λ.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε τη μουστάρδα, τη κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα στο σκεύος με τη το κοτόπουλο και ανακατεύετε απαλά.
Προσθέτετε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στη σάλτσα και μαγειρεύετε για ακόμη 1 λ, μέχρι να ζεσταθούν και καλυφρούν καλά με τη σάλτσα. Ρίχνετε τον άνηθο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας προαιρετικά με τριμμένη κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Τετάρτη-Κουνουπίδι γιαχνί
Συνταγή από: argiro
Υλικά Συνταγής
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1½ κιλό κουνουπίδι
2 κρεμμύδια ξερά
μέτρια
ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
400 γραμ. ντοματάκια
1 φύλλο δάφνη
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το κοκκινιστό κουνουπίδι γιαχνί, καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Το αφήνουμε να σταθεί σε λεκάνη με νερό και 1/4 φλ. ξίδι για 10΄. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει και να γίνει διάφανο (για 5΄-6΄). Προσθέτουμε την πατάτα, το καρότο, τη δάφνη και σοτάρουμε για 2΄-3΄ επιπλέον. Τέλος, προσθέτουμε το κουνουπίδι και τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε το γιαχνί, ρίχνουμε μία πρέζα ζάχαρη και κλείνουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε το γιαχνί για 20΄ ώσπου να μελώσει η σάλτσα και να μαλακώσει η πατάτα. Το φαγητό τρώγεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα με φέτα και τραγανό ψωμί ή σερβίρεται πολύ ωραία με ρύζι.
Πέμπτη-Κεφτεδάκια από χοιρινό με κάρυ και γάλα καρύδας επάνω σε ρύζι
Forms Συνταγή από: athinorama
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. χοιρινός κιμάς
2 αβγά
½ φλ. γάλα
2 φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
¾ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή μέντα
1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 –3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
Για τη σάλτσα
2 κ.σ. κάρι
3 κ.σ ελαιόλαδο
450 ml γάλα καρύδας
αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. χυμός λάιμ
φρέσκος δυόσμος ή μέντα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Μαγειρεύουμε το ρύζι: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί, και προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό. Ανακατεύουμε μια φορά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατέψουμε ξανά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να γίνει το ρύζι σπυρωτό. Στα μισά του μαγειρέματος, ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κάρυ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και τοποθετούμε μέσα στο σκεύος προσεκτικά τα κεφτεδάκια. Σιγοβράζουμε κουνώντας το τηγάνι για 3-5 λεπτά μέχρι να πήξει κάπως η σάλτσα. Ρίχνουμε το χυμό λάιμ και σερβίρουμε επάνω στο ρύζι. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο ή τη μέντα.
Παρασκευή-Ρεβύθια με μανέστρα
Συνταγή από: nisteia
Υλικά
300 γρ.ρεβίθια
μισή κούπα μανέστρα
2 ντομάτες φρέσκες πολτοποιημένες
1 κουταλιά πελτέ + 1 κουταλάκι γεμάτο ζάχαρη διαλυμένα σε λίγο νερό
3/4 της κούπας λάδι
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε αλατισμένο χλιαρό νερό (εγώ δεν βάζω σόδα γιατί ξέρω ότι είναι βραστερά, εσείς αν δεν είστε σίγουροι βάλτε λίγο σόδα).
Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν (πετώντας στην αρχή τον αφρό που βγάζουν) με νερό να τα σκεπάζει (περίπου 1 ώρα).
Όταν ήδη έχουν μαλακώσει ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μισό λάδι, αλάτι-πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και την μανέστρα, εάν χρειαστεί νερό προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να βράσει η μανέστρα για να μην μείνουν πολλά υγρά.
Όταν ολοκληρωθεί το φαγητό ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να καπνίζει, το ρίχνουμε πάνω από το φαγητό (θα τσιτσιρίσει λιγάκι μη φοβηθείτε) και το σκεπάζουμε.
Αυτό το τελευταίο ομολογουμένως δεν είναι καθόλου υγιεινό, αλλά κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, όπως γίνεται με όλα τα ανθυγιεινά.
Είναι στο χέρι σας πάντως να το παραλείψετε αν θέλετε.
Σάββατο-Ψάρι με διάφορα λαχανικά στον φούρνο !
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Κυριακή-κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές
Συνταγή από: foodmaniacs
Για το κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες χρειαστείτε
Υλικά για το κοκκινιστό κρέας
400γρ. Κρέας (μοσχαρίσιο ή κατσικίσιο ή χοιρινό)
2 Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 ντομάτες (μόνο η σάλτσα τους)
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Λάδι
Μάραθο
Υλικά για τις τηγανητές πατάτες
Όση ποσότητα θέλετε Πατάτες
Λάδι
Αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες.Τις βάζετε σε ένα δοχείο με νερό για να μην μαυρίσουν.Βάζετε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά για να κάψει.Αλατίζετε ελαφρά τις πατάτες και τις ρίχνετε στο λάδι.Όταν τις βγάλετε, αν θέλετε προσθέστε αλάτι και ρίγανη.Κόβετε το κρέας σε κομμάτια μερίδας και το βράζετε.Μόλις αρχίσει να αφρίζει, αφαιρείτε τον αφρό, χαμηλώνετε λίγο το μάτι της κουζίνας και το αφήνετε να βράσει μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο, περίπου σε 35 – 45 λεπτά. Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κρέατος.Τα ανακατεύετε για λίγο και προσθέτετε την σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και το μάραθο.Σιγοβράζετε μέχρι να «δέσει» η σάλτσα για περίπου 10 λεπτά.
Πίτα Εβδομάδας:
Συνταγλη από: supersyntages
Υλικά συνταγής
600 γρ. φύλλο παραδοσιακό
350 γρ. ανθότυρο
350 γρ. φέτα τριμμένη
5 αβγά
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας μάραθο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
500 γρ. γάλα
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 3 αυγά, προσθέτουμε το ανθότυρο, την φέτα και το μισό λάδι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το μάραθο (αν δεν έχουμε, βάζουμε άνηθο!!!) και ανακατεύουμε καλά μέχρι η γέμιση να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, ένα ένα λαδωμένα. Απλώνουμε την γέμιση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα.
Χτυπάμε το γάλα, 2 αυγά και το υπόλοιπο λάδι, και περιχύνουμε με αυτό την πίτα.
Αφήνουμε την πίτα με το ανθότυρο για 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το ζουμί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως ότου να ροδίσει.
Γλυκά Εβδομάδας:
- Υγιεινά muffins για παιδιά χωρίς ζάχαρη
Συνταγή από: mothersblog
Υλικά
Δύο μήλα κομμένα σε κύβους
Ένα καρότο μεσαίο
Μια μπανάνα
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
50 γρ. λιωμένο βούτυρο ή λάδι (προαιρετικά)
160 γραμ. αλεύρου (1 ¼ φλιτζάνι)
1,5 κουταλάκι baking powder
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βράζετε το μήλο (κομμένο σε κύβους) και το τριμμένο καρότο. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, λιώνετε με το πιρούνι τη μπανάνα, ρίχνετε τα δύο αυγά, το μήλο και το καρότο και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας το αλεύρι, τη βανίλια και το baking powder (και το λάδι προαιρετικά). Σε μια αντικολλητική φόρμα για muffins βάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά
Αυτά τα muffins μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για 3 ημέρες ή μπορούν να καταψυχθούν.
Δείτε ακόμα: Σπιτικη σφολιατα ζαμπονοκασεροπιτα με την τεχνική του ήλιου..!
- Μηλοπιτάκια τα τεμπέλικα!
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα