Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Πατάτες γιαχνί με αυγά

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19Συνταγη από: argiro

Υλικά Συνταγής

6 πατάτες
3 κρεμμύδια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. πελτές
6 αυγά
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή 1 δαφνόφυλλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ξινομυζήθρα
βραστό νερό

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τις πατάτες με αυγά στην κατσαρόλα, καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα βάζουμε σε ελαιόλαδο μέσα σε κατσαρόλα να μελώσουν (όχι να ξανθύνουν) για 8-10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και βραστό νερό – τόσο, ώστε να καλυφθούν οι πατάτες. Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο ή θυμάρι και ρίχνουμε τα αυγά (τη φωτιά την έχουμε σβήσει). Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 4 λεπτά. Σερβίρουμε με ξινομυζήθρα.

Δείτε ακόμα: Χοιρινό με μουστάρδα και πατάτες

Τρίτη-Μπουκίτσες κοτόπουλου κοκκινιστές με πιλάφι

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19 Συνταγη από: sintayes

Υλικά συνταγής

1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου (πόδι χωρίς κόκκαλο ή στήθος) σε μικρά κυβάκια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά καρεδάκια
1 κουτί κομματάκια κονκασέ 400 γρ.
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
500 ml ζωμό κότας
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ [προαιρετικά]
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. κανελογαρύφαλλο
1 κ.γ. ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για συνοδευτικά:
Ρύζι μπασμάτι
γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση συνταγής

Ζεσταίνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδα με μεγάλο τηγάνι με καπάκι και σοτάρετε τις μπουκίτσες κοτόπουλου για 4-5 λ μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε από το τηγάνι με σουρωτή κουτάλα, τα βάζετε σε πιατέλα, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Προσθέτετε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετε, σε μέτρια θερμοκρασία, τα κρεμμύδια και τα καρότα για 5-6 λ. Βάζετε πάλι στο τηγάνι το κοτόπουλο και το σκόρδο, ανακατεύετε και μόλις ζεσταθεί καλά “σβήνετε” με το κρασί. Αφήνετε να εξατμισθεί καλά το αλκοόλ.
Προσθέτετε το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τα κανελογαρύφαλλα, τη πάπρικα, το τζίντζερ [προαιρετικά] και ανακατεύετε γρήγορα για 1/2 λεπτό να “βγάλουν” τα αρώματά τους. Προσθέτετε αμέσως το ζωμό κότας, τα ντοματάκια κονκασέ, σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε για 20 λ.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και το σιγοβράζετε για ακόμα 15 λ περίπου μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο [ανάλογα αν έχετε προτιμήσει φιλέτο από μπουτάκι ή στήθος]. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και το αφήνετε για 10 λ ακόμα να σιγοβράζει μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα.
Σερβίρετε τις μπουκίτσες κοτόπουλου ζεστές πασπαλισμένες με φυλλαράκια μαϊντανού και το συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι [βλέπε συνταγή εδώ] και γιαούρτι στραγγιστό.

Τετάρτη-Nοστιμότατο χειμωνιάτικο τουρλού (της Ντίνας Νικολάου)

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19   Συνταγη από: athinorama

Υλικά

3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές
1 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μπουκιές
3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
1 ρέβα, καθαρισμένη και κομμένη σε μπουκιές
1-2 φλιτζάνια κυβάκια από ψίχα κολοκύθας
1-2 χούφτες φρέσκα μανιτάρια
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
φουντίτσες από 1 μπρόκολο
1 κουταλιά ξερό θυμάρι
1 κουταλιά ξερό δεντρολίβανο, τριμμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1. Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτεις 1 ποτήρι νερό, ανακα­τεύεις καλά και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC, για 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
2. Αφήνεις να κρυώσει λίγο και σερβίρεις.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου “Μόνος στην κουζίνα”, εκδόσεις Μίνωας.

Πέμπτη-Χοιρινό με πένες αλλιώτικο από τα άλλα

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19 Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr

Παρασκευή-Μαυρομάτικα με ντοματίνια και σπανάκι στην κατσαρόλα

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19Συνταγη από: kathimerini

Υλικά (για 4 άτομα)

250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο (είτε αγοράζουμε περίπου 1½ κιλό, γιατί κατά το καθάρισμα έχει φύρα, είτε παίρνουμε έτοιμο, καθαρισμένο και πλυμένο, σε σακουλάκι στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 – 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες, ή 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
100 ml ελαιόλαδο
1/2 μάτσο άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
40 ml χυμός λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια και το καρότο για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Περιχύνουμε με ζεστό νερό, τόσο όσο να σκεπαστούν τα φασόλια, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε για περίπου 1- 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το φαγητό να γίνει και να μείνει με το λάδι του.

Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού, ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Δείτε ακόμα :Πεντανοστιμη Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και αβοκάντο

Σάββατο-Τσιπούρες με λαχανικά στο φούρνο!!!

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19                Συνταγη από: daddy-cool.gr

Κυριακή-Πρωτότυπο γιουβέτσι με μοσχαρίσιο πόδι και σπαγγέτι.

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19Συνταγη από: gourmed

Συστατικά:

1/3 φλ.ελαιόλαδο
2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 1/2 κιλά μοσχαρίσιο ποδαράκι ολόκληρο και με το κόκκαλό του
400 γρ ψιλοκομμένο ντοματάκι
αλάτι και πιπέρι
500 γρ. σπαγγέτι ή παρόμοιο ζυμαρικό

μυζήθρα

Οδηγίες:

Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν για 15 λεπτά στον ατμό.

Ρίχνουμε τα ντοματάκια και 3 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα και βράζουμε.

Προσθέτουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ξεκολλάει σχεδόν από το κόκκαλο.

Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο αλάτι προσθέτουμε τα ζυμαρικά και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμα.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά μαζί με το κρέας πασπαλίζοντας με τριμμένη μυζήθρα.

Πίτα Εβδομάδας:

  • Τυρόπιτα με Καταΐφι

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Μάφινς μήλου με κανέλα χωρίς γλουτένη

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19Συνταγη από: sidagi

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 ¼ φλιτζάνι δημητριακά βρώμης
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¾ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζάνι σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκο και καθαρισμένο μήλο κομμένο σε κυβάκια
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
1 ολόκληρο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετείτε 12 χάρτινα φορμάκια σε μια φόρμα για μάφινς.

Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ ,τη σόδα, βρώμη και το αλάτι .
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την σάλτσα μήλου μήλου, το λάδι, το αυγό, τη βανίλια και το μέλι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό μείγμα μέσα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε.
Προσθέστε και το μήλο κομμένο σε κυβάκια.
Αδειάζετε το μείγμα στα χάρτινα φορμάκια μέχρι τα 3/4.

Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.

  • Τα ντόνατς φούρνου που έριξαν το διαδίκτυο!

Εβδομαδιαιο Πρόγραμμα Διατροφής και Συνταγές:14/1/19-20/1/19Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr

Close