Φασουλονταβάς: Μία παραδοσιακή μακεδονίτικη συνταγή για όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν βασικό συστατικό τής Μεσογειακής διατροφής. Σήμερα θα σας δείξουμε μια συνταγή για ένα παραδοσιακό μακεδονίτικο πιάτο με γίγαντες. Ο φασουλονταβάς ή φασουλοταβάς είναι ένα παραδοσιακό αγαπημένο φαγητό της Μακεδονίας, με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Παίρνει το όνομά του από το χαρακτηριστικό σκεύος «νταβά ή ταβά», που στα τούρκικα σημαίνει ταψί. Το φτιάχνουμε με διάφορα λαχανικά όπως καρότα, πιπεριές, μαϊντανό, και φυσικά το βασικό συστατικό μας, οι γίγαντες. Δοκιμάστε το και θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή για όσπρια.

Εκτέλεση:
Μουλιάζετε αποβραδίς τα φασόλια, τα βράζετε για ½ ώρα σε άφθονο νερό και τα σουρώνετε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε με ελαιόλαδο τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, τα καρότα, τις κόκκινες πιπεριές, τις πιπεριές Φλωρίνης, μέχρι να μαραθούν τα υλικά. Ρίχνετε μέσα τα μισοβρασμένα φασόλια. Τα ανακατεύετε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Αλατίζετε, πιπερώνετε και αδειάζεται το περιεχόμενό της κατσαρόλα σε ένα ταψί. Προσθέτετε 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό. Πασπαλίζετε με τη γλυκιά πάπρικα, τα φύλλα δάφνης και σκορπίζετε το μαϊντανό πάνω στα φασόλια. Μαγειρεύετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά συμπληρώνοντας αν χρειαστεί κατά το μαγείρεμα λίγο ζεστό νερό. Τα φασόλια σας θα είναι έτοιμα όταν γίνουν τρυφερά και κάνουν από πάνω μία κρούστα. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα, συνοδεία από τουρσί, ελιές και αντσούγιες στο λάδι.

Φασουλονταβάς: Μία παραδοσιακή μακεδονίτικη συνταγή για όσπρια

Φασουλονταβάς: Μία παραδοσιακή μακεδονίτικη συνταγή για όσπρια

Φασουλονταβάς: Μία παραδοσιακή μακεδονίτικη συνταγή για όσπρια

Φασουλονταβάς: Μία παραδοσιακή μακεδονίτικη συνταγή για όσπρια

Η συνταγή είναι από την σελίδα στο facebook Γευστικά Ταξείδια – Delicious Trips

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Close