Υλικά:
- φυλλο κρουστας 500 γραμμάρια (12 φύλλα) για γλυκά
Για το σιρόπι :
Για την κρέμα:
- Γάλα φρέσκο 1,5 λίτρο
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- Σιμιγδάλι ψιλό 170 γραμμάρια
- αυγα 3 μέτρια
- βουτυρο 50 γραμμάρια
- βανίλια 2
Για την βάση των φύλλων:
Για το πασπάλισμα:
Για το στόλισμα:
- φιστίκια Αιγίνης Κατά βούληση
Ο Παναγιώτης Παπαδάκης φτιάχνει για εμάς ένα μοναδικό γαλακτομπούρεκο με όλα τα μυστικά του για να γλυκάνουμε τους καλεσμένους μας του Αγιαννιού και όχι μόνο!
Η ημέρα του Αγιαννιού πλησιάζει και είναι ακόμη μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μας. Επειδή στην Ελλάδα όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω έναν Γιάννη κι έναν Γιώργο, είμαστε σίγουροι ότι οι εορτάζοντες και οι εορταζούμενες θα είναι πολλοί και πολλές.
Ο Παναγιώτης Παπαδάκης λοιπόν φτιάχνει ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα, αρωματικό σιρόπι και τραγανό φύλλο σαν της γιαγιάς, για να γλυκάνουμε τους καλεσμένους μας και για να…πάνε τα φαρμάκια κάτω! Απολαύστε το.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Γαλακτομπούρεκο για του Αγιαννιού

INGREDIENTS
400 g water 600 g sugar 1 cinnamon stick A little lemon juice ————————————– 1,5 litre milk 250 g sugar 170 g fine semolina 3 medium eggs 50 g butter 2 vanilla —————————————— 100 g walnuts 40 g bread crumb 1 tsp cinnamon powder ——————————————— 500 g phyllo (12 sheets) 200 g melted butter 100 g vegetable oil ——————————————— Pistachios ———————————————- 25×35
GERMAN
ZUTATEN
400 g Wasser 600 g Zucker 1 Zimtstange Ein wenig Zitronensaft ————————————– 1,5 Liter Milch 250 g Zucker 170 g feiner Grieß 3 mittelgroße Eier 50 g Butter 2 Vanille —————————————— 100 g Walnüsse 40 g Semmelbrösel 1 TL Zimtpulver ——————————————— 500 g Phyllo (12 Blätter) 200 g geschmolzene Butter 100 g Pflanzenöl ——————————————— Pistazien ———————————————- 25×35
20 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης
1 ώρα & 20′ Χρόνος Ψησίματος
4 ώρες Χρόνος Αναμονής
12 Κομμάτια
Εκτέλεση για το Γαλακτομπούρεκο για του Αγιαννιού
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό , την ζάχαρη, το στικ κανέλας ,λίγο χυμό λεμόνι και το ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Βράζουμε για 1 λεπτό Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη , το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πάνω στην φωτιά μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο και τις βανιλίνες. Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μεγάλο ταψί την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει. Μέσα στο τριμμένο καρύδι θα ρίξουμε την κανέλα ,την φρυγανιά και θα ανακατέψουμε το μείγμα(θα το χρησιμοποιήσουμε για τα φύλλα που θα βάλουμε στην βάση) .
Μέσα στο λιωμένο βούτυρο θα προσθέσουμε το ηλιέλαιο για να πασπαλίζουμε τα φύλλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25χ35 εκ. Θα χρησιμοποιήσουμε 6 φύλλα για την βάση(4 σταυρωτά και τα υπόλοιπα 2 στην μέση).
Δείτε ακόμα Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο

Βάζουμε το πρώτο φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο και αφού βουτυρώσουμε ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το μείγμα με το καρύδι .
Βάζουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα με το καρύδι(με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πιο σωστή και γευστική βάση). Βάζουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα στην μέση και δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε.

Αφρατεύουμε την κρέμα και την προσθέτουμε απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε. Βάζουμε τα υπόλοιπα 6 φύλλα που περίσσεψαν και μετράμε από πάνω το ταψί σε διάμετρο και έπειτα τα κόβουμε.
Δείτε ακόμα Γαλακτομπούρεκο Κανταΐφι
Οι λωρίδες που περίσσεψαν τις τυλίγουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας συνεχώς. Χαράζουμε προσεκτικά τα επιφανειακά φύλλα και πασπαλίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 20 λεπτά στους 170 c. Αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο προσθέτουμε το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι για 4-5 ώρες.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και το πιο νόστιμο και πρωτότυπο γαλακτομπούρεκο με βάση μπακλαβά είναι έτοιμο να το απολαύσετε!! Μια υπέροχη συνταγή που θα λατρέψετε όλοι!! Καλή σας επιτυχία!!
Δείτε το βίντεο εδώ:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr