Συνταγή για παραδοσιακή αλμυρή γαλατόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο από το τεφτέρι γιαγιάς από τη Μικρά Ασία.
Από τη φίλη μας Ευαγγελια Μανικακη.
- νερό 1 ποτήρι χλιαρό
- σπορέλαιο 3-4 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 1/2 - 4 ποτήρια
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 2 λίτρα
- βουτυρο 2 κουταλιές της σούπας
- ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 16 κουταλιές της σούπας
- Σιμιγδάλι ψιλό 2 κουταλιές της σούπας
- αυγα 2
- αλατι Κατά βούληση
Για τη μπεσαμέλ
Γαλατόπιτα του 5λεπτου του Παναγιώτη Παπαδάκη
Ξέρουμε όλοι πόσο προκομένες και καλές μαγείρισσες ήταν οι Μικρασιάτισσες. Ακόμη και σήμερα, ορισμένες συνταγές παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή πεντανόστιμη αλμυρή γαλατόπιτα με μπεσαμέλ από τη Μικρά Ασία που αν την δοκιμάσετε θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την γαλατόπιτα αλμυρή Μικρασιάτικη:
Εκτέλεση για τη γαλατόπιτα αλμυρή μικρασιάτικη
Αρχικά βάζουμε σε μία λεκάνη το χλιαρό νερό, το σπορέλαιο, το αλάτι, το ξύδι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ίσα μέρη τα οποία τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη, τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν και ανοίγουμε το πρώτο μπαλάκι σε φύλλο, όσο είναι ο πάτος του ταψιού. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο και το λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα και λαδώνουμε το ταψί.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο και το λαδώνουμε και αυτό καλά με το μείγμα του λαδιού και του βούτυρου. Έπειτα ανοίγουμε τα άλλα 6 φύλλα και τα απλώνουμε γύρω γύρω από το ταψί, τα μισά να είναι μέσα και τα μισά έξω.
Η Γη της ελιάς: Η συνταγή για γαλατόπιτα της Μάνης
Τα λαδώνουμε κι αυτά πολύ καλά και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το σιμιγδάλι και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει.
Αφού πήξει, αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα τα δύο χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε τη μπεσαμέλ στο κέντρο της πίτας.
Ξεκινάμε και βάζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, καλύπτοντας τη γέμιση, σουρωτά. Λαδώνουμε καλά την πίτα από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει καλά.
Την είδαμε στην ομάδα ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα