Μοσχομύρισε ζεστό ψωμάκι… Ποιος μπορεί να αντισταθεί??? Υγεινό,πεντανόστιμο ψωμάκι για το τοστάκι μας ή για να το φάμε σκέτο.
ΥΛΙΚΑ
• Περίπου 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης • 3 κούπες νερό ελαφρά χλιαρό • 3 συσκευασίες νωπή μαγιά (είναι παραπάνω από την ενδεικτική αναλογία γιατί το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο βαρύ από τα υπόλοιπα) • ½ κ.γλ. αλάτι • Μια πρέζα ζάχαρη • Ενδεικτικά σουσάμι (άσπρο και μαύρο), ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Με τα χέρια μας τα τρίβουμε και προσπαθούμε να τα κονιορτοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. • Προσθέτουμε τη μία κούπα χλιαρό νερό και με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη δημιουργούμε έναν πηκτό χυλό. • Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια βαμβακερή πετσέτα και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα μέχρι να δημιουργηθούν στην επιφάνεια να δημιουργηθούν φουσκάλες. • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη. • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μακρόστενα ψωμάκια. • Σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το σουσάμι, το κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο και τον παπαρουνόσπορο και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. • Περνάμε τα ψωμάκια από τη λαδόκολλα από όλες τις μεριές ώστε να κολλήσουν παντού οι σπόροι. • Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ. • Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ό όγκος τους. • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180º C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.



Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Όλα Νηστίσιμα