Καρυδόπιτα σε φόρμα για κέικ με φύλλο Βυρητού. Μία λαχταριστή γιορτινή καρυδόπιτα σε φόρμα για κέικ με φύλλο Βυρητού που θα σας ξετρελάνει! Μπορείτε βέβαια να την απολαμβάνετε όλο τον χρόνο όμως όπως και να το κάνουμε τα σιροπιαστά γλυκά τα Χριστούγεννα έχουν την τιμητική τους!
- αυγα 5 μεγάλα
- σιμιγδαλι 3/4 φλ. ψιλό
- αλευρι 3/4 φλ
- ζαχαρη 1/2 φλ.
- καρυδια 1 1/2 φλ ψιλοκομμένο
- κανελά 1 κ.γ γεμάτο
- γαρίφαλο 1/4 κ.γ
- μοσχοκάρυδο 1/4 κ.γ
- πορτοκαλι Ξύσμα από μισό
- μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ
- κονιάκ 4 κ.σ
- αλατι μια πρέζα
Υλικά
- Φύλλο Βηρυτού 7
- βουτυρο 100 γρ αγελάδος λιωμένο
Για το φύλλο
Δείτε ακόμα την Συνταγή για μανταρινάτα με σοκολάτα.
Η γέμισή της είναι απλά υπέροχη και το φύλλο Βυρηττού απογειώνει την γεύση της καρυδόπιτάς μας. Η φόρμα για το κέικ, δίνει στην καρυδόπιτα μία πολύ γιορτινή εμφάνιση που θα μπορούσε να συνοδεύσει τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ μας. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με το αλάτι μέχρι να γίνει το μείγμα μία σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε το μείγμα στην άκρη. Σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μία ωραία κρέμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το κονιάκ μας. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τα στέρεα υλικά στο μείγμα των αυγών με μία μαρίζ.
Παίρνουμε λίγη από την μαρέγκα για να αραιώσουμε το μείγμα μας που τώρα είναι σφιχτό. Ανακατεύουμε απαλά και ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα μας. Στο τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά. Προσέχουμε να μην χάσουμε τον όγκο.
Βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα για κέικ. Απλώνουμε τα πέντε φύλλα κάτω, προσπαθώντας να καλύψουμε όλα τα τοιχώματα της φόρμας. Ενδιάμεσα βουτυρώνουμε καλά τα φύλλα. Ρίχνουμε το μείγμα του κέικ και κλείνουμε από πάνω προσεκτικά χωρίς να πιέζουμε και ανάλαφρα, με τα φύλλα που έχουν περισσέψει, έξω από την φόρμα.
Κόβουμε τα άλλα δύο φύλλα που έχουμε κρατήσει στην μέση και τα προσθέτουμε πάνω από τα υπόλοιπα φύλλα. Βουτυρώνουμε και πάλι πολύ καλά και χαράζουμε το γλυκό – όχι μέχρι κάτω – . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά περίπου.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζουμε το μείγμα μας για 5 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να βράσει για άλλα δύο με τρία λεπτά. Κατεβάζουμε το σιρόπι από την φωτιά.
Σιροπιάζουμε το γλυκό μας καυτό, μόλις βγει από τον φούρνο με το ζεστό σιρόπι. Για να σιροπιαστεί σωστά το γλυκό, όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, θα το χαράξουμε πάλι με ένα μαχαιράκι σε αρκετά σημεία. Θα το χαράξουμε κι εκεί που το είχαμε χαράξει και προηγουμένως.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι του. Το γυρίζουμε σε μία πιατέλα σερβιρίσματος και το γαρνίρουμε αν θέλουμε με σαντιγί.
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Tzela Antonopoulou
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα