Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή, αλλά και επειδή τα θαλασσινά είναι σταθερά μέσα στη διατροφή των Ελλήνων, είναι ευκαιρία να μάθουμε πως να διαλέγουμε φρέσκα όστρακα.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι σε λίγες μέρες και η παράδοση επιβάλει, στο σαρακοστιανό τραπέζι να υπάρχουν όστρακα. Τα όστρακα εκτός από πολύ νόστιμα, περιέχουν αρκετές βιταμίνες και έχουν ελάχιστο λίπος. Τα όστρακα, τα καταναλώνουμε κυρίως ωμά γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά. Εδώ, θα βρείτε έναν οδηγό για να μάθετε πως για να τα αγοράζετε πάντα φρέσκα και να τα απολαμβάνετε άφοβα.

Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Δείτε ακόμα: Καθαρά Δευτέρα 2022: Τι γιορτάζουμε και γιατί πετάμε χαρταετό

1. Προσέχουμε να έχουν ευχάριστη θαλασσινή μυρωδιά.

2. Τα κελύφη τους πρέπει να έχουν υγρασία και γυαλάδα.

3. Τα φρέσκα οστρακοειδή πρέπει να αναδίδουν μόνον ένα ελαφρύ άρωμα ιωδίου.

4. Μύδια, καλόγνωμες, αχηβάδες, δεν καταναλώνονται αν δεν ανοίγουν το κέλυφος στο μαγείρεμα.

5. Το τεστ με το λεμόνι που προκαλεί κίνηση στο όστρακο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολλές φορές το όστρακο που συντηρείται στο ψυγείο είναι σε λήθη και δεν αντιδρά στις σταγόνες του λεμονιού. Αν το αφήσουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου και δοκιμάσουμε να ρίξουμε λεμόνι, τότε θα διαπιστώσουμε πώς κινείται. Όποτε αν τα όστρακα είναι από το ψυγείο πρέπει να περιμένετε λίγο. Το τεστ με το λεμόνι γίνεται στα όστρακα που τρώγονται ωμά όπως τα κυδώνια, οι γυαλιστερές, τα στρείδια και οι φούσκες.

4. Ζητάμε από τον ψαρά να μας ανοίξει ένα όστρακο. Πρέπει να υπάρχει κάποια ποσότητα νερού στο εσωτερικό του. Αν έχουν λίγο νερό μέσα, δεν είναι φρέσκα.

Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Δείτε ακόμα: Καθαρά Δευτέρα: Γαρίδες γιουβέτσι

5. Δεν αγοράζουμε χύμα και αμφιβόλου προελεύσεως από πλανόδιους αν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι.

6.Είναι πάντα καλύτερα να επιλέγουμε μόνο όσα φέρουν υγειονομικό σήμα με την ειδική σήμανση του Κέντρου Αποστολής, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

7. Τα όστρακα που μπαίνουν στη σχάρα αν δεν ανοίξουν στα 6 έως 7 λεπτά τότε δεν είναι κατάλληλα.

8.Τα όστρακα πρέπει να είναι καλά κλεισμένα και όταν τα κρατήσουμε, να καταλαβαίνουμε ότι είναι βαριά άρα γεμάτα.

Καθαρά Δευτέρα: Tips για να αγοράσουμε φρέσκα όστρακα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Δείτε ακόμα: Καθαρά Δευτέρα: Λαγάνα με αλεύρι ολικής

Τα όστρακα μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο.  Στο ψυγείο τα καλύπτουμε με ένα καθαρό βρεγμένο πανί και τα καθαρίζουμε μόνο όταν πρόκειται να μαγειρευτούν. Τα όστρακα διατηρούνται στο ψυγείο έως 2 ημέρες. Ιδανικά, όμως πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα που θα αλιευτούν. Τηρήστε τις συμβουλές μας και απολαύστε άφοβα τα όστρακα στο σαρακοστιανό σας τραπέζι.

Close