Συνταγή για εύκολη και νόστιμη κιμαδόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας, φέτα και κίτρινα τυριά για το Κυριακάτικο τραπέζι ή το βραδινό μας. Μία συνταγή της φίλης μας Σωτηρια Αμοργιανιωτη.
- φυλλο κρουστας 1 πακέτο (450 γραμμάρια)
Υλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος 500 γραμμάρια
- κρεμμυδι 2 μεγάλα ξερά
- κρεμμυδι 2 φρέσκα
- μαιντανος 1 κούπα
- ντοματα 1 κομμένη σε κύβους
- αυγα 2
- κεφαλοτύρι 100 γραμμάρια τριμμένο
- ρεγκάτο 100 γραμμάρια τριμμένο
- φέτα 100 γραμμάρια θρυμματισμένη
- γκούντα 100 γραμμάρια τριμμένο
- κρασι 1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μοσχοκάρυδο 1-2 πρέζες
- μπαχάρι 1-2 πρέζες
- ελαιολαδο 1 ποτήρι του κρασιού
Για τη γέμιση
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Κιμαδόπιτα με πράσο και χωριάτικο φύλλο
Η κιμαδόπιτα είναι μία λαχταριστή και χορταστική πίτα που εξαιτίας του κιμά μπορεί να γίνει ακόμη κι ένα χορταστικό βραδινό. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν θέλετε να εμπλουτίσετε το μεσημεριανό σας ή να συνοδεύσετε το κρέας στο Κυριακάτικο τραπέζι, αυτή η γρήγορη και εύκολη κιμαδόπιτα είναι για εσάς.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την κιμαδόπιτα με φύλλο κρούστας και τυρί:
Εκτέλεση για την κιμαδόπιτα με φύλλο κρούστας και τυρί
Ξεκινάμε την συνταγή μας βάζοντας τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο σε ένα κατά προτίμηση αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις κάψει το ελαιόλαδο προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά και ξεκινάμε να σοτάρουμε μέχρι ο κιμάς από ροζ να γίνει γκρι και να χάσει τα υγρά του.
Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Περνάμε από το μούλτι τα ξερά κρεμμύδι μαζί με τον μαϊντανό και προσθέτουμε το μείγμα στον κιμά, ανακατεύοντας και πάλι.
Αφού σοταριστούν τα υλικά σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε αλάτι με προσοχή, γιατί θα βάλουμε και τα τυριά, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι.
Κιμαδοπιτάκια στη φριτέζα αέρος
Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη, σβήνουμε την φωτιά και βάζουμε το τηγάνι με τη γέμιση στην άκρη για να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κρυώσει η γέμιση προσθέτουμε μέσα το τριμμένο ρεγκάτο, το κεφαλοτύρι, τη γκούντα και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος χτυπάμε ελαφρώς και τα αυγά και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μείγμα με τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε την κιμαδόπιτα. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας και λαδώνουμε πολύ καλά με το ελαιόλαδο ένα μεγάλο ταψί του φούρνου.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας στον πάτο του ταψιού προσέχοντας η μία πλευρά να είναι λίγο πιο έξω από το ταψί. Λαδώνουμε το φύλλο με το ελαιόλαδο και από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας προσέχοντας αυτή τη φορά το φύλλο να εξέχει από την άλλη πλευρά του ταψιού.
Η πρασοκιμαδόπιτα της γιαγιάς
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το 3ο και το 4ο φύλλο, καλύπτοντας παράλληλα και τις άλλες 2 πλευρές του ταψιού που είναι “γυμνές” από φύλλα. Τα τελευταία δύο φύλλα τα βάζουμε στην μέση. Το 6ο φύλλο δεν το λαδώνουμε και από πάνω στρώνουμε την γέμιση του κιμά.
Κλείνουμε την γέμιση με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και από πάνω στρώνουμε τα άλλα 6 φύλλα κρούστας τα οποία κι αυτά τα λαδώσαμε ενδιάμεσα. Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και τη χαράζουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με λίγο νερό και σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 40-50 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.
Tips για την κιμαδόπιτα με φύλλο κρούστας και τυρί
Το κρασί είναι προαιρετικό.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα