Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα για τα φαγητά της ομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα,να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας.
Δευτέρα
Μπακαλιάρος με πατάτες γιαχνί
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο
- 1 κιλό πατάτες
- 2 κρεμμύδια
- 2 καρότα
- λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα φέτες στην κατσαρόλα και τα μαραίνουμε πάνω στη φωτιά με το λάδι.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε μεγάλα κομμάτια, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τ’ αφήνουμε να σιγοβράσουν, προσθέτοντας νερό και τον πελτέ ντομάτας.Αφού μισοβράσουν, στρώνουμε από πάνω τον μπακαλιάρο,αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει περίπου μισή ώρα.
Τρίτη
Τορτελίνια στο φούρνο
Υλικά
- 500 γρ. τορτελίνια
- 1 κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. μανιτάρια κομμένα
- 150γρ. τριμμένο τυρί
- βούτυρο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα τορτελίνια για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο.Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 5 λεπτά περίπου.Σε ένα πιρέξ βάζουμε τα τορτελίνια και αναμειγνύουμε με τα μανιτάρια.Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά
Τετάρτη
Μπριάμ στο φούρνο
Υλικά:
4-5 μελιτζάνες μέτριες
3 κολοκύθια μεγαλούτσικα
2-3 πατάτες μέτριες
5-6 πιπεριές ανάμεικτες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Τριμμένη ντομάτα περίπου 400ml και ακόμη 1-2
ολόκληρες
5-6 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και
τα κόβουμε σε κομμάτια . Καθαρίζουμε και
κόβουμε και τις πιπεριές .Τα αλατίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι,την τριμμένη ντομάτα,
τον μαϊντανό , το σκόρδο ,λίγο αλάτι ακόμη, το πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.Απλώνουμε
τα λαχανικά σε ταψί και από πάνω βάζουμε τις πατάτες σε φέτες και τις ολόκληρες
ντομάτες κομμένες σε όγδοα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο . Ανακατεύουμε . Σκεπάζουμε
το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.Σε μία ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το
ψήσιμο για 30-40 λεπτά ακόμη , μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα.
Πέμπτη
Μπιφτέκια με ρυζι
Υλικά
500 γραμμάρια κιμά
1 κούπα τριμμένο κολοκύθι
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Σε μεγάλο μπολ βάλτε τον κιμά, το κολοκύθι, το κρεμμύδι, την φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε με ένα πιρούνι καλά.
Ζυμώστε τον κιμά και φτιάξτε μπιφτέκια πλατιά.
Βάλτε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, και ψήστε τα μπιφτέκια.
Για το ρύζι
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο. Αφού λιώσει ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε καλά για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέστε τις δυο κούπες ζεστό νερό, κλείνετε το καπάκι και βράζετε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Παρασκευή
Φασόλια χάντρες στην γάστρα
Χάντρες στην γάστρα ενα νόστιμο και πανευκολο φαγάκι.
Σαββάτο
Κοτόπουλο γιουβέτσι
Υλικά
- 1 κοτόπουλο σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- λάδι
- 500 γρ χοντρό κριθαράκι
ΥΛΙΚΑ:
600 gr κιμάς μοσχαρίσιος αλεσμένος μία φορά.
2500 gr μελιτζάνες φλάσκες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 κουτάκι ντοματάκια αποφλοιωμένα ή ανάλογη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας
Αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη
*για τη μπεσαμέλ
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι με μισό κουταλάκι αλάτι
1 lt γάλα
2 αυγά
Ξυσμένο τυρί
150 gr περίπου βούτυρο ή μαργαρίνη
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Από την προηγούμενη ημέρα τηγανίζουμε τις μελιτζάνες για να στραγγίσουν αφού πρώτα τις έχουμε κόφει φέτες και τις έχουμε αλατίσει.Μερτά από 2-3 ώρες τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό τις σφίγγουμε και τις σκουπίζουμε.
Την άλλη μέρα τσιγαρίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι,προσθέτουμε την ντομάτα το αλάτι – πιπέρι και λίγη ζάχαρη
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει το ζουμάκι του.
Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε τον κιμά και από πάνω στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και τσιγαρίζουμε ελαφρά το αλεύρι.
Κατόπιν προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα και προσέχοντας να μην σβολιάσει.
Όταν διαλυθεί τελείως το αλεύρι ανεβάζουμε τη θερμοκρασία.Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 2 αυγά ολόκληρα ανακατεύοντας συνέχεια.
Στο τέλος ρίχνουμε και το τυρί.
Σκεπάζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες και κουκίζουμε με λίγο τυρί.
Τον ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο κόκκινο χρώμα.(γύρω στη μισή ώρα έως τρία τέταρτα)
Οι πίτες της εβδομάδας
Τυρομπαστούνια με φύλλο κουρού
Υλικά συνταγής
- Για το φύλλο κουρού:
- 500 γραµµ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 250 γραµµ. μαργαρίνη (πλάκα, σκληρή)
- 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. μαγιά σκόνη
- 1 αυγό
- λίγο σουσάμι για το φύλλο
- Για τη γέμιση:
- 400 γραµµ. φέτα
- 100 γραµµ. ανθότυρο
- 1 αυγό
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι (προαιρετικά)
Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά της γέμισης. Την αφήνουμε στο πλάι. Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά στο γάλα, το ανακατεύουμε να διαλυθεί. Κόβουμε την πλάκα µμαργαρίνης σε κομματάκια και τα προσθέτουμε και αυτά στο αλεύρι. Με δύο μαχαίρια κόβουμε τη μαργαρίνη μέσα στο αλεύρι όσο πιο ψιλοκομμένη γίνεται. Με τα δάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα για να αδιαβροχοποιήσουμε το αλεύρι µε τη μαργαρίνη ώστε όταν ψηθεί το φύλλο να γίνει τραγανό. Το μείγμα πρέπει να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα µε τη μαγιά. Ανακατεύουμε το μείγμα µε πιρούνι. Μόλις αρχίσει και παίρνει τη μορφή ζύμης, το ζυμώνουμε µε το χέρι στον πάγκο εργασίας μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και εύπλαστη. Την αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι. Τη χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο φύλλο. Όποτε χρειάζεται πασπαλίζουμε τον πάγκο µε αλεύρι.
Κατά μήκος του φύλλου βάζουμε λίγη γέμιση στη μέση. Κλείνουμε το φύλλο κατά μήκος (δεν σφραγίζουμε τη γέμιση στο πλάι, μένει ανοιχτό). Κυλάμε στο σουσάμι και βάζουμε τα τυροµπαστούνια µε την ένωση προς τα κάτω σε λαμαρίνα. Μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρές μπουκίτσες πριν από το ψήσιμο και να γίνουν μικρά τυροπιτάκια. Σ’ αυτό το στάδιο μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Ψήνουμε στους 180 οC για περίπου 40΄, να ροδίσουν καλά. Όταν αφήσουμε τα τυροµπαστούνια να κρυώσουν λίγο, το φύλλο γίνεται τραγανό σαν μπισκότο.
Φλαούνα ή κουλούρα ξηρομερίτικη
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις