Μεζεδάκια από σφολιάτα

 Ιδέες για μεζεδάκια από σφολιάτα που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους! Ιδανικά για πάρτι,μπούφε και για βάφτιση!

 

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ
tyropitakia
1 πακέτο σφολιάτα
500γραμμ. φέτα
1 αβγό
Πιπέρι
½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προαιρετικά, λίγο αποξηραμένο δυόσμο για άρωμα
Σουσάμι και μαυροσούσαμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε με λαδόκολλα 2 ταψιά του φούρνου.
2. Βάζουμε τη φέτα σε ένα μπολ και τη λειώνουμε με το πιρούνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αναμιγνύουμε με το πιρούνι, συνεχίζοντας να λειώνουμε τη φέτα.
3. Απλώνουμε στον πάγκο μας τα 2 φύλλα της σφολιάτας, πάνω στο νάιλον χαρτί, που ήταν τυλιγμένη.
4. Μοιράζετε το μίγμα της φέτας και το απλώνετε σε όλο το φύλλο, αφήνοντας γύρω-γύρω 2 εκατοστά κενό.
5. Τυλίγετε τη σφολιάτα αρχίζοντας από την μεγάλη της πλευρά, να την κάνετε ρολό.
6. Όταν φτάσετε στο τέλος του ρολού, αλείψτε την κενή επιφάνεια με λίγο αβγό και πιέστε τη στο ρολό, να κολλήσει.
7. Τυλίξτε το ρολό με το νάιλον χαρτί και βάλτε το στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
8. Όταν το βγάλετε από την κατάψυξη, θα αφαιρέσετε το χαρτί και θα το κόψετε σε φέτες 1 εκατοστού περίπου, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
9. Θα ακουμπήσετε τις φέτες στο ταψί, σε απόσταση τη μια από την άλλη, θα τις αλείψετε με το αβγό και θα τις πασπαλίσετε με το σουσάμι.
10. Φουρνίστε τις για 30-35 λεπτά.
Σημ: Εάν θέλετε να βγάλετε περισσότερα κομμάτια αλλά πιο μικρά σε διάμετρο, κόψτε το φύλλο στη μέση στη μεγάλη του πλευρά και μοιράστε το μίγμα του τυριού στα 4 φύλλα πλέον.
Μπορείτε μέσα στη ζύμη να προσθέσετε μπέικον, ή ζαμπόν, η πιπεριά, ή λιαστές ντομάτες, για να δώσετε μια χρωματική πινελιά.
Επίσης μπορείτε να κόψετε τις φέτες σε 2 εκατοστά πάχος και να τις περάσετε σε σουβλάκια
ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ 1 450Χ450
ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ 450Χ450
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ
ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ ΚΟΤΣΙΔΑ 450Χ450
1 πακέτο τετράγωνα σφολιατάκια
500γραμμ. σπανάκι ψιλοκομμένο φρέσκο, ή κατεψυγμένο
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
150-200γραμμ. Φέτα
Αλάτι, πιπέρι
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180ο C, και στρώνουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα.
2. Εάν το σπανάκι σας είναι φρέσκο, το καθαρίζετε, το πλένετε, το στραγγίζετε και το βάζετε σε μια κατσαρολίτσα σε χαμηλή θερμοκρασία, να βγάλει όλα τα νερά του.
Εάν το σπανάκι είναι κατεψυγμένο, δεν χρειάζεται να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία.
3. Βάλτε σε ένα τηγάνι το λάδι να ζεσταθεί και ρίξτε μέσα το κρεμμύδι να τσιγαριστεί, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σπανάκι και τσιγαρίστε το, μέχρι να βγάλει όλα τα νερά του και να μείνει με το λαδάκι.
4. Λειώστε την φέτα σε ένα μπολ με το πιρούνι. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά με το σπανάκι και προσθέστε του τη φέτα, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.
5. Ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν.
6. Ακουμπάμε στο ταψί το πρώτο σφολιατάκι. Το κόβουμε όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Βάζουμε στο κέντρο και κατά μήκος το μίγμα του σπανακιού και πλέκουμε το σφολιατάκι, όπως το βλέπετε.
7. Τοποθετούμε στο ταψί το επόμενο σφολιατάκι σε απόσταση 3 εκατοστών από το πρώτο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα σφολιατάκια.
5. Μόλις τελειώσουμε με όλα τα σφολιατάκια, τα αλείφουμε με το αβγό και τα φουρνίζουμε τα για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
ΣΦΟΛΙΑΤΑΚΙΑ ΠΕΪΝΙΡΛΙ
ΠΕΙΝΙΡΛΙ 4
10 σφολιατάκια 4γωνα
1 φλιτζάνι τυρί φέτα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
Σουσάμι
Προαιρετικά, ψιλοκομμένο λουκάνικο, μπέικον, ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη πιπεριά και ντομάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου μας.
2. Λειώνουμε με ένα πιρούνι τη φέτα και την αναμιγνύουμε με τον μαϊντανό, το πιπεράκι και ότι άλλο θα θέλαμε από τα προαιρετικά.
3. Ακουμπάμε στο ταψί το πρώτο σφολιατάκι. Το κόβουμε όπως βλέπετε στη φωτογραφία, 1 εκατοστό εσωτερικά των πλευρών με διακοπή του κοψίματος στις 2 διαγώνιες γωνίες που σας έχω σημειώσει με κυκλάκια. Το διπλώνετε κατά βήμα, όπως στη φωτογραφία και το γεμίζετε στο κέντρο με 1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα φέτας.
4. Ακουμπήστε στο ταψί σε απόσταση 3 εκατοστών περίπου το επόμενο φύλλο και κάντε την ίδια διαδικασία.
5. Μόλις τελειώσετε με όλα τα σφολιατάκια, αλείψτε τα με το αβγό, πασπαλίστε τα με σουσάμι και φουρνίστε τα για 20-25 λεπτά περίπου.
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ 450Χ450
1 πακέτο σφολιατάκια τετράγωνα
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300γραμμ. κιμά
½ ποτηράκι λευκό κρασί
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβετε το φούρνο στους 190ο C. Στρώνετε τα ταψιά του φούρνου σας με λαδόκολλα.
2. Βάζετε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει διάφανο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε μέχρι να εξατμιστούν τα νερά του και να γίνει σκούρος. Χαμηλώνετε τη φωτιά και του προσθέτετε το κρασάκι και το αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με το λαδάκι του.
3. Ρίχνετε το αλατάκι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
3. Βάζετε το πρώτο σφολιατάκι στο ταψί. Το κόβετε όπως βλέπετε στη φωτογραφία, 1 – 1,5 εκατοστό εσωτερικά από τις πλευρές του. Στα σημεία που βλέπετε τα βελάκια, δεν το κόβεται. Βάζετε στο κέντρο 1 κουταλιά της σούπας από το μίγμα του κιμά και το διπλώνετε κατά βήμα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
4. Τοποθετείτε στο ταψί το επόμενο σφολιατάκι σε μια απόσταση 3 εκατοστών από το πρώτο. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα σφολιατάκια.
5. Μόλις τελειώσετε με όλα τα σφολιατάκια, αλείψτε τα με το αβγό και φουρνίστε τα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
Σημ: Κοιτάξτε πόσο ωραίο είναι αυτό το τύλιγμα και με άλλη γέμιση.
ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ 450Χ450
ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ
ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΠΙΤΑΚΙΑ 450Χ450
1 πακέτο σφολιατάκια τετράγωνα
½ φλιτζάνι του τσαγιού μουστάρδα
½ φλιτζάνι του τσαγιού Ketchup
20 λουκάνικα
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάψτε το φούρνο στους 200ο C. Στρώστε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου σας.
2. Ανακατέψτε σε ένα μπολάκι την μουστάρδα με τη Ketchup.
3. Ακουμπάτε στο ταψί το πρώτο σφολιατάκι. Το κόβουμε όπως βλέπετε στη φωτογραφία, 1 εκατοστό εσωτερικά των πλευρών με διακοπή του κοψίματος στις 2 διαγώνιες γωνίες που σας έχω σημειώσει με κυκλάκια.
4. Βάζετε στο κέντρο στο σφολιατάκι 1 κουταλάκι του γλυκού από το μίγμα της μουστάρδας. Ακουμπάτε διαγωνίως το λουκάνικο, προς τις άκοπες πλευρές.
5. Διπλώνετε και κολλάτε με αβγό το σφολιατάκι κατά βήμα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Ακουμπάτε το δεύτερο σφολιατάκι σε απόσταση 3 εκατοστών από το πρώτο και συνεχίζετε τη διαδικασία.
6. Όταν τελειώσετε με όλα τα σφολιατάκια, αλείψτε τα με το αβγό και φουρνίστε τα
για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ
ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ 450Χ450
500γραμμ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
1 ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά
1 φλιτζάνι του τσαγιού αρακά κατεψυγμένο βρασμένο
100γραμμ. παρμεζάνα
Αλάτι, πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
Σουσάμι και μαυροσούσαμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάψτε το φούρνο στους 190ο C. Βουτυρώστε ατομικές φορμίτσες για κέικ.
2. Ψιλοκόψτε τις πιπεριές και βάλτε τις σε ένα μπολάκι.
3. Βάλτε ένα τηγάνι στην εστία να κάψει και ρίξτε το κοτόπουλο. Ανακατεύετε το με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ασπρίσει το κρεατάκι του μέχρι μέσα.
4. Προσθέστε του το λάδι και τις πιπεριές να τσιγαριστούν και να μαλακώσουν.
5. Ρίξτε μέσα το αλατάκι, το πιπέρι, την παρμεζάνα και τον αρακά. Ανακατέψτε τα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.
6. Ακουμπήστε το πρώτο σφολιατάκι μέσα στη φορμίτσα και πιέστε το ελαφρά με τα δάχτυλα σας για να αγκαλιάσει τα τοιχώματα, αφήνοντας έξω από τη φόρμα, τις 4 γωνίες του. Βάλτε του στο κέντρο της ζύμης μια κουταλιά από το μίγμα του κοτόπουλου. Σηκώστε τις 4 γωνίες από το σφολιατάκι και στερεώστε τις με μια οδοντογλυφίδα, όπως βλέπετε στην φωτογραφία.
7. Συνεχίστε με το δεύτερο σφολιατάκι όπως και με τα υπόλοιπα, κάνοντας την ίδια διαδικασία. Ακουμπήστε όλες τις φορμίτσες, στο ταψί του φούρνου.
8. Μόλις τελειώσετε, αλείψτε τα πουγκάκια με το αβγό, πασπαλίστε τα με το σουσάμι και φουρνίστε τα για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ:
ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ 450Χ450
Χρησιμοποιήστε τη συνταγή των υλικών για τα τυροπιτάκια, ή κάποια άλλη που μπορεί να σας αρέσει περισσότερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού μίγμα στο κέντρο στο σφολιατάκι, σκεπάστε το με τις 4 γωνιές και πλάστε το μαλακά στα χέρια σας για να γίνει μπαλίτσα.
2. Βουτήξτε τη μπαλίτσα σε ελαφρώς χτυπημένο κρόκο με 1 κουταλάκι του γλυκού νερό, κυλήστε το σε ένα μπολ που έχετε βάλει σουσάμι και ακουμπήστε το στο ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.
3. Συνεχίστε με το δεύτερο σφολιατάκι όπως και με τα υπόλοιπα, κάνοντας την ίδια διαδικασία και τοποθετώντας τα σε απόσταση 3 εκατοστών το ένα από το άλλο.
4. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, για 30 λεπτά περίπου.
ΜΥΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑ
Χρησιμοποιήστε τη συνταγή των υλικών για τα τυροπιτάκια, ή κάποια άλλη που μπορεί να σας αρέσει περισσότερο.
ΜΥΛΑΡΑΚΙΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ 450Χ450
Κόβετε το σφολιατάκι σε 4 τρίγωνα, χωρίς να φτάνετε μέχρι το κέντρο. Το κέντρο πρέπει να μείνει άκοπο για να ακουμπήσετε τη γέμιση και έπειτα να το διπλώσετε όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Μεζεδάκια από σφολιάτα
lifesharing

Close