Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!
Δευτέρα
Νηστίσιμος μουσακάς
Υλικά
Για τον μουσακά
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
350 γραμμάρια μανιτάρια φρέκα χοντροκομμένα
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα πελτέ ντομάτας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1-2 ξυλάκια κανέλας
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα
αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ με πατάτα
4 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες
1 ποτήρι φυτικό γάλα σε σκόνη αραιωμένο σε 8 ποτήρια νερό
5 κουταλιές αλεύρι
Για τον μουσακά
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες, βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.
Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.
Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα.
Για την μπεσαμέλ με πατάτα
Χτυπάμε το αραιωμένο «γάλα» με το αλεύρι και τις πολτοποιημένες πατάτες. Όταν ενωθούν, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξουν, όχι να βράσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Κατόπιν απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά της ώρας, ώσπου το φαγητό να ροδίσει.
sidagi.gr
Τρίτη
Καλαμαράκια με κοφτό μακαρονάκι
- 1 κιλό καλαμαράκια
- ½ κιλό κοφτό μακαρονάκι
- 200 ml κρασί κόκκινο ξηρό
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
- ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φύλλο δάφνης
- πιπέρι και αλάτι
Πατάτες ογκρατέν
Υλικά
1 κιλό πατάτες
700 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150γρ τυρί ρεγκάτο
1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
50 γρ βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βουτυρώνου το ταψί, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες,αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε μια στρώση τυρί και τα μισά μανιτάρια. Ρίχνουμε λίγη από την κρέμα γάλακτος. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικάσια (πατάτες, , τυρί, μανιτάρια, κρέμα γάλακτος). Τελειώνουμε με μια στρώση πατάτες.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Παρασκευή
Κεφτεδάκια τόνου σε σάλτσα ντομάτας
Δείτε την συνταγή εδώ
Σάββατο
Φρουτάλια
10 πατάτες
8 αυγά
Αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κόκκινη και 1 πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά της σούπας γάλα
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε ροδέλες. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζετε τις πατάτες και όταν είναι έτοιμες, χτυπάτε τα αυγά με το γάλα ,τα ρίχνετε μέσα στις πατάτες, προσθέτετε τις πιπεριές κομμένες λωρίδες,αλατοπιπερώνετε και ψήνετε και από τις δυό μεριές.
Κυριακή
Μπακαλιάρος πλακί
Υλικά συνταγής
- 1 πακέτο μπακαλιάρο
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1/4 φλιτζάνι νερό
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρετε σε ζεστό λάδι τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και το ντοματοπελτέ και ανακατεύετε για 2 λεπτά.
- Προσθέτετε τα , το μαϊντανό,, αλατοπίπερο και 1φλ. ζεστό νερό. Σκεπάζετε και το αφήνετε για 10λεπτά.
- Σε ένα ταψί ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα. Από πάνω στρώνετε τον μπακαλιάρο. Περιχύνετε με τη σάλτσα και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Οι πίτες της εβδομάδας
Αχαμνόπιτα:η μικρασιατική πίτα
Δείτε την συνταγή εδώ
Κανταϊφάκια με τυρί
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
220γρ. φέτα
120γρ. κεφαλογραβιέρα
120γρ. edam
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο
2κουτ. σούπας μαργαρίνη
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Σε ένα μπολ τρίβουμε όλα τα τυριά και τα χτυπάμε με τα 3 αυγά και το γιαούρτι.Χωρίζουμε σε μικρές φωλιές το κανταΐφι και βάζουμε σε κάθε φωλιά μια κουταλιά γέμιση.Τυλίγουμε τις φωλιές σε μπάλες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.Περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε φροντίσει να λιώσουμε,και αλείφουμε με το αυγό χτυπημένο με το γάλα.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
Τα γλυκά της εβδομάδας
Σοκολατένιο γλυκό με 5 υλικά
Δείτε την συνταγή εδώ
Σοκολατένια κρέμα καραμελέ
Δείτε την συνταγή εδώ
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Εάν νηστεύετε μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες