Μουστοκούλουρα -με- πετιμέζι -χωρίς -ζάχαρη-

Συνταγή για μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη . Υπέροχα μουστοκούλουρα με πετιμέζι, που είναι και νηστίσιμα

    Για την επικάλυψη

  • σουσαμι Κατά βούληση

Σήμερα θα απολαύσουμε τα αγαπημένα κουλουράκια των παιδικών μας χρόνων. Μιλάμε φυσικά για τα μαλακά και αφράτα μουστοκούλουρα. Κουλούρια που μικροί και μεγάλοι αγαπούν. Μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο και έχουν μία τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση μέσα στην γλύκα.

Τα σημερινά μας μουστοκούλουρα είναι νηστίσιμα και αντί για ζάχαρη θα χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι. Αξίζει να σημειωθεί ότι εμείς τα φτιάξαμε με μπέικιν πάουντερ για λόγους ευκολίας όμως την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσουμε με κρεμμόριο.

Δείτε ακόμα Αφράτα μουστοκούλουρα με κακάο, σουσάμι και σόδα σκέτη νοστιμιά!

Όπως θα δείτε και στην συνταγή το κρεμμόριο σε συνδυασμό με την σόδα φουσκώνουν τα μουστοκούλουρα όμως αυτό που κάνει το κρεμμόριο τόσο ξεχωριστό είναι η υφή που χαρίζει στην ζύμη ακόμη και όταν είναι ωμή. Μπορεί την πρώτη φορά να το φοβηθήκαμε όμως την δεύτερη φορά σίγουρα θα το δοκιμάσουμε.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη (νηστίσιμα)

Δείτε την εκτέλεση για τα μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη παρακάτω:

Εκτέλεση

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη (νηστίσιμα)

Σε μία λεκάνη βάζουμε το σπορέλαιο, το πετιμέζι, το κονιάκ, το αλάτι, το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα κάνοντας γρήγορες κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια στίβουμε τον χυμό πορτοκαλιού σε μία κούπα και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε λίγο και χύνουμε το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα με το πετιμέζι. Ανακατεύουμε με το σύρμα κάνοντας γρήγορες κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφού ανακατέψουμε προσθέτουμε το μαλακό αλεύρι.

Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά όσο ζυμώνουμε παράλληλα με τα χέρια μας το μείγμα. Αφού η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια την αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αφού ξεκουραστεί η ζύμη χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια 40 πόντων περίπου.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη (νηστίσιμα)

Δείτε ακόμα Συνταγή για μουστοκούλουρα με όλα τα μυστικά τους

Ξεκινάμε να το δουλεύουμε με τα χέρια. Ανοίγουμε ένα κορδονάκι με τα χέρια και αν θέλουμε φτιάχνουμε μία σειρά σουσάμι στον πάγκο, ακουμπάμε πάνω το ζυμαρένιο μπαστουνάκι μας, το πιέζουμε ελάχιστα πάνω στο σουσάμι με τα χέρια και το κλείνουμε.

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη (νηστίσιμα)

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με όλα τα υπόλοιπα μουστοκούλουρα με ή χωρίς σουσάμι. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.

Tips για τα μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη

Μουστοκούλουρα με πετιμέζι χωρίς ζάχαρη

Βγαίνουν 35-40 μουστοκούλουρα. Είναι μαλακά. Αν η ζύμη βγει πιο σφιχτή μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον χυμό πορτοκαλιού. Το πετιμέζι υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Επειδή το πετιμέζι είναι πολύ γλυκό δε βάζουμε ζάχαρη. Το κάθε μουστοκούλουρο ζυγίζει 40 γραμμάρια.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 50-60 ή 70 γρ. ζάχαρης. Αντί για μπέικιν πάουντερ βάζουμε 1/2 κ.γ. κρεμμόριο το οποίο το βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αν βάλουμε κρεμμόριο θα αναμείξουμε στον χυμό πορτοκαλιού το κρεμμόριο με την σόδα για να φουσκώσουν τα μουστοκούλουρα. Μπορούμε να βάλουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

Η συνταγή είναι του φίλου μας Γιώργος Ζώλης

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close