Συνταγή για την καλύτερη μπεσαμέλ που φτιάξατε ποτέ. Δεν σβολιάζει και δεν μυρίζει αλεύρι και είναι κατάλληλη για παστίτσιο, μουσακά, παπουτσάκια, σουφλέ ζυμαρικών και ογκραντέν. Παραμένει φρέσκια και αφράτη ακόμη και την επόμενη μέρα, ακόμη κι αν ήταν στο ψυγείο.
Υλικά:
- Γάλα φρέσκο 5 κούπες
- βιτάμ 1/3 του πακέτου
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 15 κουταλιές της σούπας σχεδόν γεμάτες
- αυγα 4
- αλατι Κατά βούληση
- μοσχοκάρυδο 1/2 μπαλάκι τριμμένο (όχι έτοιμο)
- γραβιέρα 1-2 χούφτες τριμμένο
Για το πασπάλισμα:
- φρυγανιά Κατά βούληση τριμμένη
Η μπεσαμέλ είναι μία υπέροχη και αφράτη κρέμα που την βάζουμε στο παστίτσιο, στο μουσακά, στα παπουτσάκια, στα σουφλέ ζυμαρικών αλλά και στα ογκραντέν. Σε αντίθεση με τα λιωμένα τυριά, η μπεσαμέλ διατηρείται περισσότερο καιρό φρέσκια και αφράτη στα σουφλέ και στα ογκραντέν και σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας την καλύτερη συνταγή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη μπεσαμέλ

Εκτέλεση

Αρχικά βάζουμε τις 4 κούπες φρέσκο γάλα σε μία κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και περιμένουμε το μείγμα να πάρει μία βράση. Έπειτα σε ένα μπολ ρίχνουμε τη 1 κούπα φρέσκο γάλα και διαλύουμε μέσα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύοντας καλά μέχρι να πάρουμε έναν χυλό.
Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ γραβιέρας

Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη μέχρι να χυλώσει. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά, λίγο λίγο, ανακατεύοντας γρήγορα.

Σουφλέ με πένες και μπεσαμέλ για το Κυριακάτικο τραπέζι

Ξαναβάζουμε τη μπεσαμέλ στη φωτιά και περιμένουμε να κοχλάσει και να σφίξει λίγο παραπάνω, ανακατεύοντας συνέχεια. Αποσύρουμε και πάλι από την φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα. Απλώνουμε στο ταψί και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά για ό,τι παρασκευή θέλουμε να φτιάξουμε.

Tips

Η γραβιέρα μπορεί να αντικατασταθεί με φέτα ή όποιο άλλο τυρί θέλουμε. Τα τυριά γενικά είναι προαιρετικά. Η φρυγανιά βοηθάει να γίνει πιο τραγανό το αποτέλεσμα. Η μπεσαμέλ αντιστοιχεί σε ένα φαγητό στο πιο μεγάλο ταψί του φούρνου.

Από τη φίλη μας Pigi Staboulou.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr