Συνταγή για Σμυρναίικες τηγανόπιτες ή γκιουζλεμέδες με γέμιση κεφαλοτύρι για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.
Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
- ελαιολαδο 5 κουταλιές της σούπας
- ξύδι 3 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 πρέζα
- νερό 400 ml περίπου χλιαρό
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας
Για τη γέμιση:
- κεφαλοτύρι 400 γραμμάρια περίπου τριμμένο
- αυγα 2-3 μεγάλα
Συνταγή για Σμυρναίικες τηγανόπιτες ή γκιουζλεμέδες με γέμιση κεφαλοτύρι και αυγού που στην Λέσβο τις φτιάχνουν και με φρέσκια μυζήθρα και δυόσμο. Κάποιες παλιές νοικοκυρές προσθέτουν και ξύσμα πορτοκαλιού. Τραγανές και νόστιμες για το κρέας στη Τσικνοπέμπτη.
Οι τηγανόπιτες ή αλλιώς γκιουζλεμέδες έχουν τεράστια αξία για τον τόπο μας. Τις έφτιαχνα πολύ συχνά στα εγγόνια μου και μέχρι και σήμερα που μεγάλωσαν μου τις ζητάνε διαρκώς! Είναι νόστιμες και τις φτιάχνουμε σε κάθε Τσικνοπέμπτη αφού συνοδεύει τέλεια το κρέας στα κάρβουνα ή στον φούρνο. Για εμάς…στα κάρβουνα!!!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις Σμυρναίικες τηγανόπιτες:

Εκτέλεση
Στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Εύκολες τηγανόπιτες με τυριά και μπέικον

Αφού ζυμώσουμε, αφήνουμε την ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου. Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο και την χωρίζουμε σε κομμάτια. Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι και από 1 κουταλιά της σούπας χτυπημένο αυγό. Τα κλείνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαιρη Βαποριδη
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr