Συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία

Παραδοσιακός μπακλαβάς από την Μικρά Ασία- Συνταγή με όλα τα μυστικά της, Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία με ένα υλικό της σημερινής εποχής: την καστανή ζάχαρη. Αυτός ο μπακλαβάς είναι βουτυράτος, μυρωδάτος και υπέροχα μελωμένος. Παραδοσιακός μπακλαβάς μικρασιάτικος με όλα τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα.

Δείτε ακόμα Κανταΐφι : Η καλύτερη συνταγή με φιστίκι Αιγίνης με όλα τα μυστικά

Για όποιον αγαπάει τα σιροπιαστά γλυκά και ειδικά τον μπακλαβά, σίγουρα αυτήν την συνταγή πρέπει να την δοκιμάσετε. Είναι ένα υπέροχος μπακλαβάς για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω: 

Παραδοσιακός μπακλαβάς – Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο, το πρόβειο βούτυρο και την φυτίνη να λιώσουν ανακατεύοντας τα όλα μαζί. Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας όμως να μην γίνουν σκόνη.

Στην συνέχεια βάζουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την γαλέτα, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό 36 εκ.

Το βουτυρώνουμε καλά μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας το καθένα ανάμεσα πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο. Με το χέρι ή με ένα κουτάλι σκορπίζουμε λίγη από την γέμιση και στην συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο από πάνω φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω.

Το διπλώνουμε εκεί που περισσεύει και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στην συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα  που μας έχουν απομείνει βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Πρέπει να κόβει περίπου μέχρι την μέση.

Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρίφαλου, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 1½ ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν ρίξουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράση το βράζουμε για 4 λεπτά, Μόλις ετοιμαστεί το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντας το λίγο λίγο προσεκτικά για να πάει παντού.

Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι για αρκετή ώρα.

Παραδοσιακός μπακλαβάς από Μικρά Ασία – Όλα τα μυστικά

Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό μας σε ταψί 36 εκ. κουζίνας κι αν είναι στρογγυλό, τότε τα φύλλα  τα βάζουμε σταυρωτά.

Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης. Μπορούμε, όταν σερβίρουμε το κομμάτι να ανασηκώσουμε τα πρώτα φύλλα και να βάλουμε ροζέτας σαντιγί και να ξαναβάλουμε τα φύλλα από επάνω. Τα δύο πακέτα κρούστας είναι 20 φύλλα, περίπου 1 κιλό δηλαδή.

Αντί για γαλέτα μπορούμε να χτυπήσουμε στο μούλτι 18 φρυγανιές. Αντί για βούτυρο πρόβειο μπορούμε να βάλουμε φυτίνη για πιο ελαφριά γεύση. Το μέλι για το σιρόπι πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

Συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία Συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία Συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία Συνταγή για παραδοσιακό μπακλαβά από την Μικρά Ασία

Η συνταγή είναι της φίλης μας Eleni Lyri Tsolakoudi

και την βρήκαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close