Πατρινή -συνταγή- για αρνάκι- γκιούλμπασι-

Πατρινή συνταγή για αρνάκι γκιούλμπασι –  Μία παραδοσιακή συνταγή από την Πάτρα που έχεις τις ρίζες της στην  Τουρκία.

Έχετε δοκιμάσει αρνάκι γκιούλμπασι; Είναι μία ξεχωριστή συνταγή με ρίζες από την Τουρκία. Σήμερα όμως θα την φτιάξουμε με τον παραδοσιακό πατρινό τρόπο. Θα κάνουμε σχισμές στο κρέας και θα βάλουμε σε κάθε σχισμή, αλατοπίπερο, κεφαλοτύρι και λιωμένο βούτυρο σε όλο το αρνάκι.

Φυσικά και θα διαλέξουμε μπούτι αρνιού αφού είναι ένα ιδιαίτερα τρυφερό σημείο του αρνιού κι αν θέλετε την γνώμη μας το πιο νόστιμο. Ιδανικό για τον μπουφέ, για τα Κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια ή όποια άλλη μέρα της εβδομάδας θέλετε. Δοκιμάστε και το Aρνάκι μπογάνα: Συνταγή για παραδοσιακό αρνί στο φούρνο.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για αρνάκι γκιούλμπασι:

Σκέτο λουκούμι με τραγανή πετσούλα απέξω και ζουμερό μέσα τόσο που λιώνει στο στόμα! Ένα Κυριακάτικο γιορτινό φαγάκι ( Τουρκικής προέλευσης) που αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Πάτρας μαγειρεμένο σε μια ίσως πιο απλή εκδοχή αλλά και πεντανόστιμη. Τραβάει αρκετή παγωμένη μπυρίτσα ή ένα καλό ευωδιαστό παγωμένο κρασάκι.

Εκτέλεση

Αρχικά πηγαίνουμε στον χασάπη και παίρνουμε αρνίσιο μπούτι που να είναι πάνω από 3 κιλά ατεμάχιστο. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε καλά. Χαράζουμε το κρέας μας βαθιά με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία και από τις δύο μεριές.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι και το πιπέρι μαζί. Παίρνουμε με το δάχτυλό μας λίγο αλατοπίπερο και βάζουμε μέσα στις σχισμές του κρέατος. Στην συνέχεια βάζουμε εκεί που χαράξαμε από μία φέτα σκόρδο και λίγο κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι σε όλο το κρέας και το αλείφουμε με βούτυρο. Τυλίγουμε το κρέας μας πολύ καλά με τις λαδόκολλες και τις δένουμε τις λαδόκολλες πολύ καλά με σπάγκο. Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί το κρέας και το σιγοψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 3μιση με 4 ώρες.

Δείτε ακόμα Σφακιανό αρνάκι στο φούρνο

Μιάμιση ώρα πριν κλείσουμε την φωτιά προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στις πατάτες και τις αφήνουμε να ψηθούν μαζί με το κρέας.

Tips για την Πατρινή συνταγή για αρνάκι γκιούλμπασι

Στις πατάτες μπορούμε να βάλουμε λιωμένο βούτυρο θυμάρι ή ό,τι άλλο μυρωδικό μας αρέσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταψί του φούρνου. Η ποσότητα της πατάτας διαφέρει ανάλογα τις ανάγκες κάθε οικογένειας.

Πατρινή- συνταγή- για- αρνάκι- γκιούλμπασι- Πατρινή- συνταγή- για- αρνάκι- γκιούλμπασι- Πατρινή- συνταγή- για- αρνάκι- γκιούλμπασι- Πατρινή- συνταγή- για- αρνάκι- γκιούλμπασι-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close