Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Αρωματικό πολτός σκόρδου. Αν έχουμε σκόρδα που είναι έτοιμα να χαλάσουν για να μην πάνε χαμένα τα κάνουμε πολτό που μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο ως και ένα μήνα. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που θα χρειαστούμε είναι τα σκόρδα μας, ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι και λίγο μέλι.

Είναι πολύ πρακτικό μιας και οπότε το χρειαστούμε για το φαγητό, για σαλάτα ή κάποιο ντιπ είναι έτοιμο στο ψυγείο μας.

Αυτός ο πολτός σκόρδου θα σας λύσει τα χέρια και θα δώσει μια έξτρα νοστιμιά στις μαγειρικές δημιουργίες σας.

Εκτέλεση

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω βάζουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Αφού καθαρίσουμε τα σκόρδα τα βάζουμε στην λαδόκολλα με το αλουμινόχαρτο ρίχνουμε πολύ λίγο λαδάκι και το κλείνουμε. Το τοποθετούμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Για να μην καίμε τσάμπα τον φούρνο μπορούμε να μαγειρέψουμε και κάτι άλλο μαζί , ταυτόχρονα δεν θα μπερδεύονται οι μυρωδιές.

Μετά από 1 ώρα που θα έχουν μαλακώσει τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε στο μούλτι, προσθέτουμε λίγο αλατάκι, λίγο ρίγανη, λίγο θυμάρι , ελαιόλαδο,λίγο πιπεράκι, και λίγο μέλι.
Τα χτυπάμε όλα μαζί, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βαζάκι και από πάνω το καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις κρυώσει το βάζουμε  στο ψυγείο διατηρείται για 1 μήνα.

Βολεύει πάρα πολύ, στο φαγητό συνήθως βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού όχι γεμάτο γιατί είναι δυνατό.

Tip:

Αυτή είναι η σωστή διαδικασία για να φτιάξουμε πολτό σκόρδου. Ποτέ μα ποτά δεν βάζουμε ωμό το σκόρδο στο λάδι για να το διατηρήσουμε. Και επειδή θα ρωτήσετε γιατί ποτέ ωμό το σκόρδο σε ελαιόλαδο θα σας πω πως κάποια από τα σκόρδα περιέχουν τοξικές ουσίες οι οποίες πρέπει να καταστραφούν όταν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε.

Η τοξική αυτή ουσία λοιπόν ονομάζεται κλωστηρίδιο της αλλαντίασης.
Η τοξίνη της αλλαντίασης που έχει το σκόρδο καταστρέφεται στους 100 βαθμούς Κελσίου σε 20 λεπτά, ενώ οι σπόροι του κλωστηριδίου καταστρέφονται στους 121 βαθμούς Κελσίου σε 5 λεπτά. Η θερμοαντοχή αυτή ελαττώνεται σε όξινο περιβάλλον και σε περιβάλλον με υψηλή συγκέντρωση αλάτων.

Επειδή όμως δεν ξέρουμε αν την έχουν τα σκόρδα που έχουμε αγοράσει ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία.

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Πολτός σκόρδου με αρωματικά και plus ένα μυστικό

Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Iliana Soulia

Close