Αν φέτος θα φτιάξεις για πρώτη φορά μελομακάρονα αυτός ο αναλυτικός οδηγός θα σε βοηθήσει να φτιάξεις τα πιο πετυχημένα. Όλα τα μυστικά για το πώς δίνουμε σχήμα, πώς τα πλάθουμε, το σωστό ψήσιμο και το σωστό σιρόπιασμα.
Τα μελομακάρονα είναι από τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα γλυκά και χρειάζονται τα μυστικά τους για να έχουν απόλυτη επιτυχία, αν και σαν συνταγή είναι ιδιαίτερα εύκολα. Αν λοιπόν φέτος αποφάσισες για πρώτη χρονιά να κάνεις σπιτικά μελομακάρονα, δεν χρειάζεται να τα φοβηθείς. Θα σου δείξουμε όλα τα κόλπα για το σωστό ψήσιμο, το πλάσιμο, το μέλωμα αλλά και πώς είναι η σωστή ζύμη.
Δεν χρειάζεται να ψωνίσεις τα μελομακάρονα από τον φούρνο της γειτονιάς σου αφού μπορείς να τα φτιάξεις με τα χεράκια σου. Κι αν τις προηγούμενες χρονιές δεν σου είχαν πετύχει, φέτος με αυτά τα μυστικά δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Ένα άρθρο με όλα τα μαγειρικά tips για αρχάριες αλλά και έμπειρες μαγείρισσες. Διαβάστε παρακάτω:
Το κόλπο για το σωστό μέλωμα
Αν θέλεις τα μελομακάρονά σου να είναι μελωμένα λίγο, τότε τα αφήνεις μέσα στο σιρόπι μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν φυσαλίδες. Διαφορετικά, τα αφήνεις λίγη περισσότερη ώρα. Για να μη σου σπάσουν την ώρα που τα μελώνεις, θα πρέπει ένα από τα δύο (δηλαδή ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι) να είναι ζεστό και το άλλο κρύο.
Οι περισσότεροι προτιμούν το κρύο σιρόπι και τα ζεστά μελομακάρονα, κατευθείαν από τον φούρνο. Το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτόρρευστο (δηλαδή ανθέων ή θυμαρίσιο). Και αυτό ώστε αν προστεθεί αδιάλυτο να διαποτίσει εύκολα το ζυμάρι.

Πρόσεχε το ψήσιμο
Αν φέτος είναι η πρώτη χρονιά που φτιάχνεις μελομακάρονα τότε θα σου πω κάτι πολύ σημαντικό κι αυτό είναι, η διάρκεια ψησίματος. Θέλεις τα μελομακάρονα να πάρουν χρώμα, οπότε δεν τα ψήνεις ποτέ παραπάνω ώρα γιατί μετά δε θα ρουφούν το σιρόπι.
Πώς φτιάχνουμε την τέλεια ζύμη για μελομακάρονα
Αρχικά, δεν πρέπει να ρίξεις με τη μία όλο το αλεύρι, γιατί θα σου βγει η ζύμη πολύ σφιχτή. Το αλεύρι το ρίχνεις πάντα σταδιακά, δηλαδή λίγο λίγο ενώ δουλεύεις με απαλές κινήσεις παράλληλα την ζύμη σου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να απορροφηθεί όλο το αλεύρι. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα, ίσα ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι.

Πώς δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονα
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε Χριστουγεννιάτικα κουπάτ για να δώσεις γιορτινό σχέδιο στα μελομακάρονα είτε να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου. Χωρίζεις την ζύμη σε μπαλάκια του ίδιου μεγέθους. Αν θες να χρησιμοποιήσεις κουπάτ, ανοίγεις το κάθε μπαλάκι σε μικρό φυλλαράκι κι έπειτα με το κουπάτ δίνεις το σχέδιο.
Αν θέλεις να πλάσεις τα μελομακάρονα με το χέρι, χωρίζεις και πάλι τη ζύμη σε μπαλάκια του ίδιου μεγέθους και πλάθεις με τα χέρια σου μακρόστενα μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμείς. Για παραδοσιακά μελομακάρονα, μπορούμε να «κεντήσουμε» την επιφάνεια με πιρούνι ή να κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα με τον τρίφτη του τυριού. Δηλαδή βυθίζεις λίγο ένα πιρούνι ή τον τρίφτη και παίρνουν αμέσως σχήμα.
Μυστικά για τα τέλεια μελομακάρονα
Αρχικά θα πρέπει τα μελομακάρονα να μην είναι ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά. Έπειτα δεν πρέπει να παραβλέψεις τα μπαχαρικά και το μέλι, αφού τα μελομακάρονα χαρακτηρίζονται ακριβώς γι’ αυτά. Θα πρέπει να ζυγίζεις με προσοχή τα υλικά σου, αφού αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας.

Διαφορετικά, μπορεί να σου αφήνει αίσθηση το λάδι, να τα κάνεις να κολυμπούν στο μέλι, που δεν το θες, να μην είναι τόσο αρωματικά, να μην απορροφούν το σιρόπι ή να σου βγουν πολύ τραγανά ή πολύ μαλακά. Κι αν θέλεις να φτιάξεις την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα φέτος δες αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση εδώ.
Σχετικά άρθρα:
- Εσύ ξέρεις γιατί πραγματικά φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα μελομακάρονα;
- Το ήξερες πως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μπορεί να σε δηλητηριάσουν άσχημα;
- Μελομακάρονα με κάστανα
Εσείς ποια κόλπα χρησιμοποιείτε για τα τέλεια μελομακάρονα; Πείτε μας στα σχόλια.
All photos via: Αρχείο daddy-cool.gr.
Όλα τα μυστικά στο μαγείρεμα στο daddy-cool.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.