ξεροψημένη-γαλοπούλα-συνταγή-

Πώς να ψήσεις την γαλοπούλα στο Airfryer – Όλα τα μυστικά

Θέλεις να ψήσεις την γεμιστή Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στο air fryer φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Θα δούμε όλα τα μυστικά για να σου πετύχει σίγουρα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νοικοκυριά αποκτούν τη δική τους φριτέζα αέρα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς μπορείς να ψήσεις με σωστό τρόπο την Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι αλλά και τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ, στο air fryer. Θα δούμε όλα τα μυστικά, τί πρέπει να προσέξεις, τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα για σίγουρη επιτυχία.

Αν θέλεις να φας μία πιο υγιεινή γαλοπούλα με λιγότερο λίπος, θερμίδες και σε λιγότερο χρόνο, τότε η φριτέζα αέρος είναι η καλύτερη επιλογή για σένα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μυστικά που πρέπει να ακολουθήσεις για σίγουρη επιτυχία, όπως επίσης και μειονεκτήματα που πρέπει να λάβεις υπόψη. Διαβάστε παρακάτω:

Όλα τα μυστικά για να ψήσεις τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα στο Air fryer

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους ψησίματος, αν αποφασίσεις να ψήσεις τη γεμιστή γαλοπούλα στη φριτέζα αέρος, θα χρειαστείς λιγότερο χρόνο και προσοχή. Έτσι, θα έχεις και λιγότερο άγχος για το μαγείρεμά της στις Γιορτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φριτέζες αέρος που κυκλοφορούν στην αγορά είναι υψηλής ποιότητας και διαχέουν ομοιόμορφα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τον ζεστό αέρα, γύρω από την γαλοπούλα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ψήνεται καλύτερα από ότι με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πώς να ψήσετε την γαλοπούλα στη φριτέζα αέρος

Για να εξασφαλίσεις ότι η γαλοπούλα θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα είναι σημαντικό να την βάλεις στο καλάθι της φριτέζας έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος γύρω της για τον ζεστό αέρα που θα πρέπει να κυκλοφορεί για να την ψήσει. Αν η γαλοπούλα είναι πολύ στενή ή αγγίζει τα πλαϊνά της συσκευής μπορεί να μην ψηθεί και σωστά. 

γαλοπούλα-στο-αλουμινόχαρτο-

Επίσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείς ότι η γαλοπούλα έχει ψηθεί σε ασφαλή θερμοκρασία. Αν η γαλοπούλα είναι πολύ μεγάλη για τη φριτέζα αέρος, μπορείς να την χωρίσεις σε μικρότερα κομμάτια, αν και τότε δε θα μπορεί να είναι γεμιστή με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Από εκεί και πέρα τη γέμιση, την τοποθετείς γύρω από την γαλοπούλα όπως κάνεις συνήθως.

Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Μαρινάρεις και γεμίζεις τη γαλοπούλα όπως θα έκανες συνήθως για τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια προθερμαίνεις την φριτέζα αέρος, περίπου στους 170 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι γενικά περίπου 10 λεπτά ανά κιλό, αλλά μπορεί και να διαφέρει ανάλογα τη φριτέζα αέρος που έχεις και το μέγεθος της γαλοπούλας.

Προτού μαρινάρεις την γαλοπούλα αφαιρείς την υγρασία της με χαρτί κουζίνας. Αυτό θα αποτρέψει την απελευθέρωση πολύ ατμού στη φριτέζα. Έπειτα προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και όποια μαρινάδα αγαπάς στη γαλοπούλα. Εδώ μπορείς να βρεις την καλύτερη συνταγή για μαρινάδα στη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. 

γέμιση-για-γαλοπούλα-και-κοτόπουλο-

Γεμίζεις τη γαλοπούλα με την γέμιση της αρεσκείας σου κι όση γέμιση περισσέψει την προσθέτεις γύρω γύρω από την γαλοπούλα, στο καλάθι της φριτέζας. Εδώ μπορείς να βρεις την καλύτερη συνταγή για γέμιση για γαλοπούλα.  Ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα της γαλοπούλας όπως θα έκανες και στον φούρνο.

Χρησιμοποιείς ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείς ότι η εσωτερική θερμοκρασία της γαλοπούλας έχει φτάσει τουλάχιστον τους 73 βαθμούς Κελσίου. Αφήνεις την γαλοπούλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού σερβίρεις.

Τί πρέπει να προσέξεις

Δεν πρέπει να σου κολλήσει η γαλοπούλα στη φριτέζα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λαδώσεις ελαφρώς το καλάθι της συσκευής προτού τοποθετήσεις εκεί την γαλοπούλα και τη γέμιση. Για να κάνεις τη πέτσα πιο τραγανή μπορείς να την ψήσει τα τελευταία 5-10 λεπτά χωρίς το καλάθι της φριτέζας, αφού φυσικά έχεις αφαιρέσει την γέμιση γύρω γύρω.

ξεροψημένη-γαλοπούλα-

Τί πρέπει να κάνεις πριν το μαγείρεμα

Αρχικά θα πρέπει να βάλεις την γαλοπούλα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να ψηθεί ομοιόμορφα, χωρίς να στεγνώσει. Επίσης πρέπει να δέσεις τα πόδια της γαλοπούλας όπως και τα φτερά κοντά στο σώμα της για να την βοηθήσετε να διατηρήσει το σχήμα της και να ψηθεί ομοιόμορφα. 

Η μαρινάδα δεν πρέπει να λείπει από τη γαλοπούλα για να μη χάσει γεύση. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, πορτοκάλι ή σκόρδο ή ακόμη και μείγμα για γαλοπούλα και κοτόπουλο.  Μπορείς, επίσης, να κάνεις ένεση στη γαλοπούλα με ένα μείγμα ζωμού λαχανικών ή βοτάνων ξύσμα λεμονιού και βούτυρο. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί η γαλοπούλα ζουμερή και γευστική.

Τί πρέπει να προσέξεις κατά το μαγείρεμα

Για να διατηρήσεις τη γαλοπούλα υγρή και τρυφερή, είναι σημαντικό να τσεκάρεις τακτικά την εσωτερική της θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο κρέατος. Η εσωτερική θερμοκρασία του μηρού πρέπει να φτάσει τους 82 βαθμοί Κελσίου και η εσωτερική θερμοκρασία του στήθους πρέπει να φτάσει τους 76 βαθμούς Κελσίου. Μπορείς, επίσης, να καλύψεις το στήθος της γαλοπούλας με αλουμινόχαρτο για τα τελευταία 20-30 λεπτά του μαγειρέματος, προκειμένου να μην στεγνώσει η γαλοπούλα.

Τί πρέπει να προσέξεις μετά το μαγείρεμα

Μόλις ψηθεί η γαλοπούλα πρέπει να την αφήσεις να ξεκουραστεί πριν τη χαράξεις. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να κατανεμηθούν σε όλο το κρέας, διασφαλίζοντας ότι κάθε φέτα είναι ζουμερή και γευστική. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να αφήσεις τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.

Σε αυτό το διάστημα, μπορείς να τυλίξεις τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο για να τη διατηρήσετε ζεστή. Αυτό το βήμα συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι το «κλειδί» για την επίτευξη του καλύτερου γευστικού αποτελέσματος.

Τα πλεονεκτήματα αν ψήσεις τη γαλοπούλα στο air fryer

Για να ψήσεις την γαλοπούλα στη φριτέζα αέρος δεν χρειάζεσαι τόσο λάδι όσο αν την έψηνες στον φούρνο. Γι’ αυτό και είναι πιο υγιεινή ενώ έχει λιγότερες θερμίδες. Επίσης στο air fryer μαγειρεύεται πιο γρήγορα, όποτε θα γλιτώσεις ρεύμα και χρόνο. Τέλος, κάνουν την πέτσα της γαλοπούλας πιο τραγανή. 

Τα μειονεκτήματα

Δεν μπορείς να ψήσεις γεμιστή γαλοπούλα στη φριτέζα αν είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό και την προτείνουμε μόνο σε μικρές γαλοπούλες. Αν έχεις σκοπό να κάνεις μεγάλο τραπέζι, τότε δεν στην προτείνουμε. Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στη μαγειρική μπορεί να χρειαστείς λίγο χρόνο εξοικείωσης για να την πετύχεις. Αλλιώς δοκίμασε να ακολουθήσεις αυτήν την αναλυτική συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο στο air fryer με όλα τα μυστικά του

Σχετικά άρθρα:

Όλα τα μυστικά στο μαγείρεμα στο daddy-cool.gr