Παραδοσιακή συνταγή για Ακανές  Σερρών – Σερραϊκό λουκούμι

Παραδοσιακή  συνταγή για Ακανές Σερρών. Το  Σερραϊκό λουκούμι .Ένα παραδοσιακό γλυκάκι που στις Σέρρες και γενικότερα στην βόρεια Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη πέραση και υπάρχει λόγος γι’ αυτό! Είναι μέσα στην νοστιμιά και σίγουρα πρέπει να το δοκιμάσετε κι εσείς.

Δείτε ακόμα την καλύτερη συνταγή για παραδοσιακά σκαλτσούνια

Δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές της βόρειας Ελλάδας αρχίζοντας με τις υπέροχες Ακανές Σερρών. Η συνταγή που θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας είναι από τις αγαπημένες μας. Σύμφωνα με την δική μας ταπεινή άποψη είναι από τις καλύτερες συνταγές που έχουμε δοκιμάσει για Ακανές Σερρών. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:

 

Εκτέλεση

Στην αρχή καβουρδίζουμε τα ξασπρισμένα χοντροκομμένα αμύγδαλα στο κατσικίσιο βούτυρο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, την ζάχαρη, το ζερό και βράζουμε το μείγμα μας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο. Στην συνέχεια διαλύουμε σε μισό φλιτζάνι νερό το νισεστέ.

Μόλις βράσει το μείγμα με το βούτυρο, αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα στο νισεστέ, τα αμύγδαλα και το λεμόνι. Ανακατεύουμε το μείγμα μας μέχρι να πήξει. Όταν κρυώσει το μείγμα μας, το πλάθουμε σε μπαλάκια.

Το μέγεθός τους πρέπει να είναι σαν το μέγεθος των λουκουμιών. Πασπαλίζουμε καλά τα μπαλάκια μας άχνη ζάχαρη για να μην κολλήσουν.

Την συνταγή για ακανές Σερρών την βρήκαμε από το αγαπημένο μας site zorbabook.com

Ιστορικά στοιχεία για ακανές Σερρών

Η ιστορία του ακανέ στις Σέρρες ξεκινά επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Μπέηδες έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Λαϊλιά Σερρών.Η παρασκευή του γινόταν με τις τεχνικές της εποχής: μέσα σε μεγάλα καζάνια έβραζαν ρετσέλια και πετιμέζια με νερό από την πηγή του Λαϊλιά. Γι’ αυτό μάλιστα έμεινε και η ονομασία “Ακανές Λαϊλιά Σερρών”. Λέγεται ότι το νερό του Λαϊλιά, καθότι ήταν δροσερό και ελαφρύτερο, ήταν το βασικότερο συστατικό και αυτό που έδινε όλη τη νοστιμιά στις ακανές.

Τα πετιμέζια και τα ρετσέλια αντικαταστάθηκαν με χυμό ζαχαροκάλαμου και νισεστέ. Σήμερα, αντί ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιείται η ζάχαρη. Το παραπάνω μείγμα, αφού γινόταν πηχτό, πρόσθεταν φρέσκο βούτυρο και στο τέλος ξηρούς καρπούς. Κατά τη διαδικασία παρασκευής, επειδή χρειαζόταν πολύωρο ανακάτεμα, βρισκόταν πάντα εκεί ένας δούλος και ανακάτευε το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν κρύωνε, το πηχτό αυτό μείγμα το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το σέρβιραν για γλυκό.

200 gr goat butter
100 gr corn flour
450 gr sugar
1 cup roughly chopped, roasted in goat butter almonds
2 1/2 cups water
1 soup spoon lemon juice
icing sugar

Roast the almonds
Place the butter, sugar & 2 cups of water in a pot, bring to boil until the sugar stirring until sugar & butter are completely melted.
Stir the corn flour in 1/2 cup of water, whisking all the time
Once the mixture in the pot is ready, remove from heat and add the corn flour, roasted, almonds & lemon.
Keep stirring till it becomes a thick mixture and let it cool.
Once the mixture has cooled, make small balls, role and sprinkle them well into icing sugar so they don’t stick together.

ακανές_

Photo via: zorbabook.com

συνταγή για Ακανές Σερρών

Photo via: happyshelly.wordpress.com

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

 

Close