Σήμερα θα απολαύσουμε σπιτικά προφιτερόλ με την απόλυτη συνταγή για Προφιτερόλ σαν του ζαχαροπλαστείου . Είναι φτιαγμένα από σπιτικά σου, σπιτική κρέμα, σπιτική σάλτσα σοκολάτας από κουβερτούρα και μία απολαυστική σαντιγί για το γαρνίρισμα.
- Γάλα φρέσκο 150 γρ. πλήρες
- νερό 100 γρ.
- βούτυρο γάλακτος 80 γρ. αγελάδας
- αλατι 1 κ.γ.
- ζαχαρη 10 γρ. (περίπου ½ κ.σ.)
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γρ.
- αυγα 250 γρ. περίπου 5 αυγά
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 500 γρ.
- κρεμα γαλακτος 500 γρ.
- ζαχαρη 160 γρ.
- βανίλια 2
- κρόκους αυγού 6
- αυγα 2
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 40 γρ.
- κορν φλαουρ 40 γρ.
- αλατι 1 πρέζα
Για την κρέμα
- κουβερτουρα 500 γρ.
- Γάλα φρέσκο 400 γρ.
- κρεμα γαλακτος 200 γρ.
- βουτυρο 220 γρ
Για την σάλτσα σοκολάτας
Τα προφιτερόλ αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους. Πως μπορείς να αντισταθείς άλλωστε σε ένα γλυκό γεμάτο με σάλτσα σοκολάτας και απολαυστικά σου στον πάτο που ολοκληρώνουν την γεύση; Στα ζαχαροπλαστεία μάλιστα τα προφιτερόλ είναι λίγο…ακριβούτσικα.
Αυτά τα προφιτερόλ ζαχαροπλαστείου μπορείτε να τα φτιάξετε για να κεράσετε τους φίλους και την οικογένειά σας στις γιορτές των μικρών και των μεγάλων. Μπορείτε να τα δώσετε ακόμη και σαν κέρασμα στο σχολείο, αφού πρώτα σιγουρευτείτε για τις παιδικές αλλεργίες. Θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Δείτε ακόμα Εύκολο και λαχταριστό προφιτερολ με σαβαγιάρ
Επίσης μπορείτε να τα φτιάξετε σαν επιδόρπιο στα Κυριακάτικα και στα επίσημα τραπέζια. Είναι με λίγα λόγια γλυκά, που δεν έχουν εποχή και που ταιριάζουν σε όλες τις περιστάσεις. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για τα σου
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρχικά το φρέσκο γάλα, το νερό, το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε ελαφρώς τα υλικά μας. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο το έχουμε τεμαχίσει.
Μόλις αρχίσει να βράζει το βούτυρο, ρίχνουμε λίγο λίγο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά και σφίξει το μείγμα αρχίζοντας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε από την φωτιά.
Αδειάζουμε το μείγμα μας στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό του μίξερ, έτσι ώστε να χλιαρύνει. Προσθέτουμε στην συνέχεια ένα ένα τα αυγά μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σχετικά ρευστή.
Δείτε ακόμα Συνταγή για προφιτερόλ ταψιού με μπισκότα Πτι μπερ!!
Μεταφέρουμε την ζύμη σε μία σακούλα κορνέ με φαρδύ, στρογγυλό στόμιο. Σχηματίζουμε πάνω σε μία λαδόκολλα μικρά μπαλάκια με διάμετρο 2-2,5 εκ. Αφήνουμε απόσταση ανάμεσα στα μπαλάκια ζύμης, γιατί θα φουσκώσουν ελαφρώς κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε τα σου μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Τα ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο, μέχρι τα σου μας να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.
Εκτέλεση για την κρέμα
Στην αρχή βάζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος για να ζεσταθούν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το αλάτι και την ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κορν φλάουρ μαζί με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Παίρνουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος, το οποίο θα έχει ζεσταθεί και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με τα αυγά, χτυπώντας το μείγμα συνεχώς. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα μας και πάλι μέσα στην κατσαρόλα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα και πάλι στην φωτιά ανακατεύοντας το μείγμα μας συνεχώς. Η κρέμα μας μόλις δέσει είναι έτοιμη. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μεταλλικό μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει.
Δείτε ακόμα Λαχταριστό προφιτερόλ με λευκή σοκολάτα και πέντε μόνο υλικά
Την αφήνουμε να κρυώσει καλύπτοντας την κρέμα με μία μεμβράνη η οποία θα ακουμπάει πάνω στην επιφάνεια για να μην κάνει κρούστα. Αφού η κρέμα μας κρυώσει την χτυπάμε λίγο για να αφρατέψει.
Εκτέλεση για την σάλτσα σοκολάτας
Στην αρχή βάζουμε το φρέσκο γάλα στην φωτιά μαζί με την κρέμα γάλακτος. Μόλις το μείγμα αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτουμε την σοκολάτα τεμαχισμένη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η σοκολάτα μας να λιώσει. Στην συνέχεια προσθέτουμε και το βούτυρο. Όταν η σάλτσα δέσει είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από την φωτιά.
Οδηγίες για το στήσιμο
Για να στήσουμε τα προφιτερόλ μας αρχικά κάνουμε τρύπες στα σου και γεμίζουμε τα σου από τις τρύπες τους με την κρέμα, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ. Στην συνέχεια βάζουμε λίγη σάλτσα σοκολάτας στον πάτο από τα μπολάκια που θα χρησιμοποιήσουμε.
Έπειτα βάζουμε δύο σου από πάνω. Πάνω από τα σου ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα σοκολάτας. Γαρνίρουμε τα προφιτερόλ με σαντιγί και τριμμένη σοκολάτα.
Tips
Αν δεν έχουμε σακούλα κορνέ για τα σου, μπορούμε να φτιάξουμε σου με δύο κουταλάκια. Με το ένα παίρνουμε μία μικρή κουταλιά από την ζύμη και με το άλλο την σπρώχνουμε προς τη λαδόκολλα, δίνοντας την παράλληλα, στρογγυλεμένο σχήμα. Η κρέμα μπαίνει σε μεταλλικό μπολ γιατί εκεί θα κρυώσει πιο γρήγορα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Eleni Kalaitzidou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα