Πρόσφορο

Συνταγή για Πρόσφορο για το Ψυχοσάββατο. Παραδοσιακό πρόσφορο με προζύμι για να το φτιάξετε το Ψυχοσάββατο.

Για να γίνει το πρόσφορό μας ευπρόσδεκτο και από τον Κύριο, πρέπει να έχουμε καθαρότητα ψυχής και σώματος με νηστεία και με εγκράτεια. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι θεωρούμε ιδιαίτερη σημαντική την προετοιμασία του χώρου, στον οποίον θα παρασκευάσουμε το πρόσφορο. Φροντίζουμε να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, θυμιατισμένος.

Επίσης, τα σκεύη πού θα χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό, να είναι καθαρά και να εξυπηρετούν μόνο το ζύμωμα του προσφόρου και καμιά άλλη οικιακή εργασία. Το αλεύρι να είναι αρίστης ποιότητος, ειδικά ξεχωρισμένο για την παρασκευή προσφόρου.

Δείτε ακόμη Μοναστηριακά κόλλυβα για το ψυχοσάββατο

Πέραν τούτου, αυτός πού ζυμώνει, οφείλει να φροντίσει και για τη δική του σωματική και ψυχική προετοιμασία. Δηλαδή να ασκεί, ιδιαίτερα την ώρα του ζυμώματος, την προσευχή, χαιρετισμούς στην Παναγία ή παρακλήσεις, ή την ευχή.

Δείτε ακόμα Εύκολη συνταγή για Πρόσφορο με προζύμι ή μαγιά

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να συνοδεύουν την παρασκευή του προσφόρου, πού πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τον πιο ιερό σκοπό. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικό πρόσφορο με εύκολα υλικά.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Πρόσφορο για το Ψυχοσάββατο:

συνταγή-για-πρόσφορο-

Εκτέλεση για το πρόσφορο

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το προζύμι και την ξερή μαγιά. Προσθέτουμε επίσης το αλάτι και αναμειγνύουμε το σκληρό αλεύρι και το κίτρινο αλεύρι. Προσθέτουμε και το μείγμα των αλευριών στο μείγμα με την μαγιά και ζυμώνουμε για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μία σφιχτή και λεία ζύμη.

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Στην συνέχεια δίνουμε σχήμα στην ζύμη μας και θέλουμε η επιφάνεια να είναι λεία. Τοποθετούμε στο ταψί Νο 20 την ζύμη και πουδράρουμε με λίγο αλεύρι. Πατάμε την σφραγίδα για το πρόσφορο.

Δείτε ακόμη Η προσευχή για το Ψυχοσάββατο: Ευχή υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων

Πρόσφορο

Αφού πατήσουμε την σφραγίδα στο πρόσφορο την αφαιρούμε προσεκτικά και βάζουμε την ζύμη σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αφού περάσουμε με λίγο νερό την επιφάνεια. Αφού γίνει το πρόσφορο και το βγάλουμε από τον φούρνο το βάζουμε σε όρθια θέση να κρυώσει.

Tips για το Πρόσφορο για το Ψυχοσάββατο

Τα αλεύρια τα ανακατεύουμε μεταξύ τους προτού τα ζυμώσουμε.

Δείτε ακόμη Ψυχοσάββατα 2022 : Πότε πέφτουν; Επίσημα και ανεπίσημα

συνταγή-για-πρόσφορο-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Μαρινα Μισαηλιδου

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr 

Close