Ψωμί στη γάστρα, χωρίς ζύμωμα, με σπόρους και καρύδια

Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολικής άλεσης. Ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ψωμάκι που δεν χρειάζεται ζύμωμα. Το μυστικό για να κάνετε αυτό το ψωμί είναι να αφήσετε την ζύμη μου για αρκετές ώρες σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα για να απελευθερώσει τις γεύσεις της.

Αυτό το ψωμί έχει καρύδια και λιναρόσπορους όμως μπορείτε να βάλετε όποιον άλλον σπόρο σας αρέσει. Είναι ιδανικό αν βρίσκεστε σε περίοδο διατροφής ή αν ακολουθείτε γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εμείς το δοκιμάσαμε και σύντομα θα το ξαναφτιάξουμε αφού…τελείωσε μέσα σε μία μέρα. Διαβάστε παρακάτω: 

Εκτέλεση

Το βράδυ κατά τις 10, ρίχνουμε σε 5λιτρο μπολ, όλα τα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά για να γίνει ένα ομογενές μείγμα που κολλάει στα τοιχώματα και στο κουτάλι. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τα άλευρα που θα χρησιμοποιήσουμε.

Δείτε ακόμα Φτιάξτε σπιτικό ψωμί του τοστ με αλεύρι ολικής άλεσης

Αν δούμε ότι το κουτάλι δυσκολεύεται πάρα πολύ να αναμείξει το μείγμα, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό σταδιακά. Αν δούμε ότι το κουτάλι αναδεύει υπερβολικά εύκολα το μείγμα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Δεν πρέπει να φοβηθούμε την ζύμη, γιατί όπως και να μας βγει πάλι θα έχουμε επιτυχία.

Σκεπάζουμε το  μπολ με ένα καπάκι, το βάζουμε σε ένα σημείο που να μην έχει ρεύματα, όπως για παράδειγμα σε ένα ντουλάπι και το αφήνουμε εκεί μέχρι και την επόμενη μέρα. Συνήθως μετά από 10 ώρες, η ζύμη μας έχει φουσκώσει και καλύπτει τα 2/3 του μπολ.

Όσες περισσότερες ώρες αφήσουμε την ζύμη στην άκρη τόσο πιο πολύ κερδίζει σε γεύση το ψωμί μας. Μπορούμε ακόμη και να την βάλουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες και όταν θελήσουμε να ψήσουμε το ψωμί, την βγάζουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεκινάμε την διαδικασία.

Στην συνέχεια, αδειάζουμε την ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, της κάνουμε με αλευρωμένα χέρια 2-3 διπλώματα, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο στρογγυλό καλάθι. Σκεπάζουμε το καλάθι με μία πετσέτα και το βάζουμε σε ένα ντουλάπι να φουσκώσει.

Μετά από μία ώρα βάζουμε την στρογγυλή πήλινη γάστρα με το καπάκι της στον φούρνο. Ο φούρνος θα πρέπει να θερμαίνεται στους 225 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Η γάστρα θα μείνει εκεί για 1/2 ώρα, για να πυρώσει καλά.

Αδειάζουμε προσεκτικά την ζύμη σε μία λαδόκολλα και με αυτήν την βάζουμε στην γάστρα. Σκεπάζουμε την ζύμη με το καπάκι και ψήνουμε το ψωμί για 35 λεπτά. Μετά βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το ψωμί να πάρει ωραίο χρώμα για 20 λεπτά.

Κρατώντας τις γωνίες της λαδόκολλας, αφαιρούμε εύκολα το ψωμί από την καυτή γάστρα. Το σύνολο ψησίματος είναι 55 λεπτά.

Tips

Αντί για πήλινη γάστρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία βαριά 5λιτρη κατσαρόλα από μαντέμι. Αντί για σκληρό αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Αντί για 1 ½ κ.γλ. αλάτι μπορούμε να βάλουμε 1 . γλ. Αντί για αλεύρι ολικής άλεσης μπορούμε να βάλουμε αλεύρι βρόμης. Μπορούμε να βάλουμε όποιον άλλο σπόρο μας αρέσει.

Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολικής άλεσης. Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολικής άλεσης χωρίς ζύμωμα βήμα βήμα Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολκής άλεσης. Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολκής άλεσης. Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολκής άλεσης. Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολκής άλεσης. Ψωμί στη γάστρα με αλεύρι ολκής άλεσης.

Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Λιζα Σαραντιδου

στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close