κονσέρβα-ντομάτας-

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας  κονσέρβα ντομάτας !

Είναι υπέροχη και φυσικά μπορούμε να την αποθηκεύσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για τις συνταγές μας. Για να φτιάξουμε αυτήν την σπιτική κονσέρβα ντομάτας χρειαζόμαστε μόνο 5 υλικά!

Οπότε είναι μία πολύ οικονομική σάλτσα και μπορούμε να την έχουμε σε μεγάλη ποσότητα για αρκετό καιρό στα ντουλάπια μας. Η σπιτική σάλτσα ντομάτας είναι πολύ πιο νόστιμη από την αγοραστή και μπορούμε να προσθέσουμε μέσα όλα τα μυρωδικά που θέλουμε για να είναι οι σάλτσες ντομάτας στα γούστα μας.

Δείτε ακόμα Τι είναι η πηκτίνη και πως θα την φτιάξετε (βίντεο)

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την σάλτσα ντομάτας. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει και το βίντεο με την σχετική συνταγή: 

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε καλά τις ντομάτες μας και κόβουμε το κάτω και το πάνω μέρος της ντομάτας μας. Στην συνέχεια τις κόβουμε σε φέτες. Παίρνουμε γυάλινα βάζα και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 100 βαθμούς Κελσίου για να αποστειρωθούν. Με ένα γάντι κουζίνας βγάζουμε τα βάζα από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στην συνέχεια παίρνουμε τις ντομάτες λίγες λίγες και τις χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν πολτός. Τον πολτό τον τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι. Στο μούλτι βάζουμε έπειτα το κρεμμύδι και τον βασιλικό και τα χτυπάμε μαζί. Βάζουμε στην άκρη τον πολτό με τα κρεμμύδια.

Αν θέλουμε ρίχνουμε την ζάχαρη για να σπάσει η έντονη γεύση της ντομάτας και βάζουμε την σάλτσα μας να βράσει, αφού πρώτα προσθέσουμε και τον πολτό κρεμμυδιού. Βράζουμε περίπου μία ώρα την σάλτσα μας σε δυνατή φωτιά με ανοιχτή κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει και σταματάμε το βράσιμο ανάλογα με το πόσο πηχτή την θέλουμε. Αφού βράσει την μεταφέρουμε με μία βαθιά κουτάλα στα αποστειρωμένα βάζα μας και την σφραγίζουμε. Αναποδογυρίζουμε τα βαζάκια για να σφραγίσουν καλά και τα αφήνουμε έτσι για 2 με 3 μέρες.

Tips για την κονσέρβα ντομάτας

Σε κάθε 4-5 κιλά ντομάτας θέλουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Αν θέλουμε να βράσει λίγο πιο γρήγορα η σάλτσα, μπορούμε να σουρώσουμε το ζουμί της ντομάτας. Το ζουμί δεν το πετάμε.

Το βάζουμε στην άκρη. Το κάθε βαζάκι είναι 370 ml. Αν θέλουμε μπορούμε να μεταφέρουμε την σάλτσα στα βαζάκια χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό μπουκάλι από το οποίο έχουμε κόψει το στόμιο. Πάντα με προσοχή, γιατί καίει.

 κονσέρβα- ντομάτας- Ντοματιά -σε- κονσέρβα-

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Photo cover via: athensmagazine.gr

Close