Κυπριακές φλαούνες από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:

Για τη γέμιση:

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

Οι κυπριακές φλαούνες είναι πασχαλινό κυπριακό παρασκεύασμα, σε μορφή πίτας.Θα ξετρελαθείτε με την απίθανη γεύση τους και σίγουρα θα τις εντάξετε στις πασχαλινές σας συνταγές!

φλαουνες

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό με ένα σύρμα.
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπολ.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20×20 εκ.
  • Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ.
  • Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση).
  • Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .

akispetretzikis

Περισσότερες πασχαλινές συνταγές θα βρείτε εδώ