Συνταγή για μαμαδίστικες σουπιές με λάχανο για ένα νόστιμο και θρεπτικό μεσημεριανό για όλη την οικογένεια, στη νηστεία της Σαρακοστής.
Υλικά:
- σουπιές 800 γραμμάρια καθαρισμένες
- λαχανο 500 γραμμάρια
- πράσο 1
- κρεμμυδι 2 ξερά
- σέλινο 1/2 ματσάκι (κοτσάνια και φύλλα)
- σκορδο 5 σκελίδες
- ντοματα 300 γραμμάρια ψιλοκομμένες
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη
- κρασι 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό
- λεμονι Χυμός από 1/2
- άνηθος 1 κουταλιά της σούπας περίπου ψιλοκομμένος
- ελαιολαδο 2 σφηνάκια
Συνταγή για νόστιμες και θρεπτικές κοκκινιστές σουπιές με λάχανο, για το μεσημεριανό όλης της οικογένειας, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής αλλά και για κάθε περίοδο νηστείας. Ένα φαγητό που μοσχοβολάει “μαμά”
Σαρακοστιανές σουπιές με λεμόνι και κουρκουμά
Οι σουπιές είναι από τα αγαπημένα μας μαλάκια, κι ενώ στο σπίτι μας το φτιάχναμε συνήθως με κοφτό μακαρονάκι, είπαμε να πειραματιστούμε και με άλλες συνταγές. Θα σας δείξουμε λοιπόν μία αγαπημένη συνταγή για σουπιές που τις καταβροχθίζουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά. Με λάχανο! Δοκιμάστε ‘τες σε κάθε περίοδο νηστείας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις σουπιές με λάχανο για τη Σαρακοστή:

Εκτέλεση
Αρχικά καίμε μία μεγάλη κατσαρόλα και έπειτα βάζουμε τις σουπιές κομμένες σε τετράγωνα και τις ανακατεύουμε γρήγορα γρήγορα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, το οποίο και θα κάψει αμέσως και σοτάρουμε. Με αυτόν τον τρόπο οι σουπιές δε θα βγάλουν τους χυμούς τους.

Σοτάρουμε δυνατά για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το ψιλοκομμένο σέλινο και το σκόρδο κομμένο σε φετάκια. Αφού μαραθούν, σβήνουμε με το λευκό ξηρό κρασί και περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας και περιμένουμε να πάρει μία βράση. Έπειτα σκεπάζουμε ίσα ίσα με νερό τα υλικά και κλείνουμε το καπάκι.
Σουπιές αυγολέμονο με σπανάκι

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το λάχανο κομμένο σε τετράγωνα όπως ακριβώς κόψαμε και τις σουπιές και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Στο τέλος βάζουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
Tips
Αν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες βάζουμε 1 κουτάκι ντοματάκια κονκασέ, χωρίς τον χυμό.

Η συνταγή είναι της φίλης μας Anna Papadouri
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr