Υλικά:
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 650 γραμμάρια
- βουτυρο 200 γραμμάρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- νερό 150 ml χλιαρό
- ξερή μαγιά 2 φακελάκια
- ζαχαρη 30 γραμμάρια
- μαχλέπι 20 γραμμάρια
- μαστιχα 2 γραμμάρια
- βανίλια 2 κάψουλες
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- αλατι 1 μεγάλη τσιμπιά
Για το σιρόπι:
Συνταγή για σιροπιασμένες σπανιόλες ή γόνδολες. Ένα γλυκό που πλέον δεν υπάρχει πια και παλιότερα τα πουλούσαν στα σινεμά. Σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι και είναι ιδιαίτερα αρωματικές. Από τον φίλο μας Γιώργο Ζώλη.
Μπαμπαδάκια σε μπουκίτσες
Σήμερα θα κάνουμε μία βουτιά στο παρελθόν. Ως γνωστόν η γεύση είναι ανάμνηση και θα δοκιμάσουμε ένα σιροπιαστό γλυκό που παλιότερα πουλούσαν στα σινεμά και γινόταν ανάρπαστο, αλλά πλέον δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Σπανιόλες ή γόνδολες από τα χεράκια του Γιώργου Ζώλη.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τις σπανιόλες ή γόνδολες:
Recipe ingredients
650g flour (total) 200g of butter or margarine 200g of orange juice 150g lukewarm water 2 sachets of dry yeast (14g) 30g of sugar 20g mahlab 2g of mastic (two tears) or a pinch 2 Vanilla capsules Zest from two oranges Syrup 700g of water 800g of sugar Juice from one lemon Boil from the boiling time 8 minutes. Bake at 180 resistances for about 20-25 minutes or air at 170 Serve with cream ice cream

Εκτέλεση για τις σπανιόλες ή γόνδολες
Ξεκινάμε την συνταγή μας με το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε 8 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, την ζάχαρη, την ξερή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μείγμα.

Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός ενώ παράλληλα προσθέτουμε τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και από ένα σημείο και μετά ξεκινάμε να πλάθουμε με τα χέρια.
Όσο ζυμώνουμε, σταδιακά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη, σκεπασμένη για 40 λεπτά, όταν πάρουμε μία μαλακή και όμορφη ζύμη. Έπειτα αλευρώνουμε τον πάγκο, μεταφέρουμε τη ζύμη, την ξεφουσκώνουμε και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.

Ατομικά σιροπιαστά κεκάκια
Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 90 γραμμαρίων. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μακρόστενο “σκουληκάκι” και το διπλώνουμε όπως θα δούμε στο βίντεο. Βάζουμε τις γόνδολες σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου στον αέρια ή στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Βουτάμε τις καυτές γόνδολες στο κρύο σιρόπι. Το σιρόπι που περισσεύει το χρησιμοποιούμε για να περιχύσουμε τις γόνδολες.

Tips για τις σπανιόλες ή γόνδολες
Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη. Στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε και 1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη.

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr