Πως- να -φτιάξω- σπιτικές -σταφίδες-

Νόστιμες σπιτικές σταφίδες φτιαγμένες με τον πιο αγνό τρόπο για τα γλυκά και τα φαγητά μας.

Οι σταφίδες είναι από τα αγαπημένα μας αποξηραμένα φρούτα. Σταφίδες βάζουμε στα κόλλυβα. στα σταφιδόψωμα, σε μερικές συνταγές για γεμιστά αλλά και σε πολλές ακόμη συνταγές ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που τρώνε σκέτες σταφίδες.

Είναι αποξηραμένα σταφύλια και είναι πολύ γλυκά και θρεπτικά. Τώρα που τα αμπέλια μας ξεκινούν να φορτώνονται και πάλι με φρέσκα σταφύλια είναι κρίμα και άδικο να δίνουμε χρήματα σε σταφίδες εμπορίου όταν μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές.

Δείτε ακόμα Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες και κουκουνάρι

Σταφίδες που είναι ίδιες με του εμπορίου μόνο που έχουν πιο πλούσια γεύση και άρωμα. Πραγματικά αξίζει να τις δοκιμάσετε. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής: 

Εκτέλεση

Στην αρχή διαλέγουμε γερά και όμορφα σταφύλια. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό μαζί με την στάχτη για περίπου 1 τέταρτο. Στην συνέχεια ξαφρίζουμε και σουρώνουμε 4-5 φορές.

μέσα σε αυτό το ζουμί ανακατεύουμε το ελαιόλαδο για να γίνει η αλισίβα. Βουτάμε τα σταφύλια στην αλισίβα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο πρώτα έχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας. Σκεπάζουμε με το τούλι και τα αφήνουμε για μερικές εβδομάδες στον καυτό ήλιο.

Θέλουμε οι σταφίδες να ξεραθούν στον ήλιο. Αν δύο με τρεις μέρες γυρίζουμε τα σταφύλια μας για όσο καιρό τα έχουμε να μαραίνονται στον ήλιο. Θα πια θα έχουν γίνει σταφίδες βγάζουμε τα σταφύλια από το τσαμπί τους και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με μπόλικα φύλλα δάφνης.

Δείτε ακόμα Γλυκά ψωμάκια με σταφίδες

Ψήνουμε τις σταφίδες μας στον φούρνο, στους 120 βαθμούς Κελσίου για να πάρουν ένα όμορφο χρώμα και να κάνουν κρούστα απέξω. Αποθηκεύουμε τις σταφίδες σε μεταλλικά βάζα.

Tips για τις σπιτικές σταφίδες

Αντί για στάχτη μπορούμε να βάλουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ποτάσα. Βάζουμε τα σταφύλια στην αλισίβα για να μην πλησιάζουν μαμούνια όσο ξεραίνονται στον ήλιο. Επίσης η αλισίβα βοηθάει τα σταφύλια να ξεραθούν πιο γρήγορα. Η αλισίβα πρέπει να είναι κρύα.

σπιτικές-σταφίδες-συνταγή- σπιτικές-σταφίδες- σπιτικές-σταφίδες-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Gogo Samiou

και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Close